Fractal

Εκδοτική… Ρωγμή

Γράφει η Βασιλική Καραμανέα // *

 

Μαρία Δριμή «Ρωγμή στον τοίχο», εκδ. Ιωλκός

 

Αν και είναι αρκετά δύσκολο να αναφερθεί κανείς διεξοδικά στη μαγεία ενός βιβλίου, θα προσπαθήσω να μη σταθώ κατώτερη των προσδοκιών αυτής της νουβέλας. Δεν μου αρέσει να κάνω spoiler, όμως αναγκαστικά θα συμβεί…

Ο παιγνιώδης χαρακτήρας του βιβλίου με προκαλεί. Ο ήρωας μας -που δεν είναι μόνο ένας- Μάρκος Σελαβής ταιριάζει με το τέλος της νουβέλας: c’est la vie. Άλλωστε , όταν κάποιος γνωρίζει τη συγγραφέα, αμέσως κατανοεί ότι αγαπά τα λογοπαίγνια. Είναι γνωστή η διάθεσή της για θυμοσοφία και λεκτικά παιχνίδια.

Γυρίζουμε στη νουβέλα λοιπόν. «Ρωγμή στον τοίχο». Από τον τίτλο ακόμη και το εξώφυλλο- λιτό αλλά επεξηγηματικό του τίτλου- προϊδεαζόμαστε για… οικοδομικές εργασίες;/ συμβολική ρωγμή στον τοίχο;/ ρωγμή στον ψυχικό κόσμο κάποιου; Κανείς δεν γνωρίζει, ώσπου να το διαβάσει. Ίσως όμως και, αφού το διαβάσει…

Διαβάζεται απνευστί… Και αυτό, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, για να μας συνεπάρει ένα βιβλίο ή μία ταινία, πρέπει να συνδυάζει την απλότητα και το απρόοπτο! Αυτό καταφέρνει η συγγραφέας χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές αλλά και συμβολικά ευρήματα. Η ρωγμή στον τοίχο δεν βοηθά μόνο τον Μάρκο Σελαβή να κατανοήσει τις επιθυμίες του και τις επιλογές του, να βελτιώσει τη ζωή του και να ανοίξει νέους ορίζοντες. Βοηθά τους αναγνώστες να γνωρίσουν κρυμμένες και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους.

Ο πλούτος των γλωσσικών επιλογών ανεκτίμητος: επίθετα ταιριαστά σε κάθε περίσταση, εξονυχιστικές περιγραφές όπου χρειάζεται, ευρηματικές συνυποδηλώσεις.

Ο Μάρκος Σελαβής επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική, για να αποδείξει στον πατέρα του ότι μπορεί να τα καταφέρει. Όμως, όταν έρχεται σε επαφή με το θέατρο, ξαφνικά αναρωτιέται για τις επιλογές του. Καταλύτης ο καιρός της πανδημίας που για πολύ κόσμο αποτέλεσε τροφή για σκέψη, ενδοσκόπηση, αλλαγή προσανατολισμού…

 

Μαρία Δριμή

Για αυτόν κινητήριος δύναμη, για να αλλάξει πορεία στη ζωή του είναι η οικογένεια της «διπλανής πόρτας» με το στρεσογόνο βίωμά της, το ανυπέρβλητα συγκινητικό και για τους αναγνώστες και για τον Μάρκο. Η ιστορία του Μάρκου έχει όμως εγκιβωτιστεί  μέσα σε μία άλλη ιστορία ,ενός ανθρώπου όχι νέου και με όνειρα, όπως ο φοιτητής της Ιατρικής αλλά στη δύση της ζωής του- παραιτημένου σχεδόν από τη ζωή, που διαρκώς αναρωτιέται για τις λανθασμένες αποφάσεις του. Ισχυρά αντίθετοι οι δύο χαρακτήρες. Συγκρούονται. Κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος.

Ακόμα ένα εύρημα της νουβέλας: ο παντογνώστης αφηγητής ως αρχικό του ήρωα παρουσιάζει τον ανώνυμο εκδότη του εκδοτικού οίκου «Ρωγμή». Η λέξη ρωγμή: όνομα του εκδοτικού οίκου;/ τίτλος της νουβέλας; Όχι, ας μη γελαστούμε εμείς, που απολαμβάνουμε το βιβλίο. Η συγγραφέας του το χρησιμοποιεί με διαφορετικούς συμβολισμούς. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση με αριστοτεχνικό τρόπο εντάσσει το βιβλίο «Ράγισμα στον τοίχο» του Μάρκου Σελαβή σε πρωτοπρόσωπη- αυτή τη φορά- αφήγηση.

Δύσκολο είδος η νουβέλα, αλλά η συγγραφέας πατάει γερά στα πόδια της. Περιμένουμε με ανυπομονησία και άλλα δείγματα της γραφής της.

 

 

* H Βασιλική Καραμανέα είναι Φιλόλογος 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top