Fractal

☆ «Passport – Στην προκυμαία της Σμύρνης», στην πάντα ατμοσφαιρική και κατοικημένη από πτηνά Ρεματιά Χαλανδρίου, σε σκηνοθεσία τού αείποτε ανήσυχου Μάνου Καρατζογιάννη

Από τον Κωνσταντίνο Μπούρα //

 

 

 

Ο πόνος τού ξεριζωμού δεν αφορά μόνον τον ελληνισμό αλλά όλες τις μειονότητες (εθνικές, γλωσσικές, θρησκευτικές) που κυνηγήθηκαν από τα αιμοβόρα θηρία που υπακούνε σε έναν και μόνον νόμο τής ζούγκλας, στο δίκαιο του ισχυροτέρου.

Έλληνες, Εβραίοι, Αρμένιοι, Σύριοι, Κούρδοι… κι άλλοι λαοί, ων ουκ έστιν αριθμός, πολλοί από τους οποίους χάθηκαν από τα αρχεία στο διάβα τής Ιστορίας.

Ο όρος «γενοκτονία» συνιστά ένα από τα συνηθέστερα εγκλήματα και ακυρώνει αυτή ταύτη την έννοια «ανθρώπινος πολιτισμός».

 

 

 

Είμαστε υποχρεωμένοι, όλοι εμείς οι πνευματικοί άνθρωποι, να αντισταθούμε σε κάθε βαρβαρότητα, πολεμική ή κρυπτοπολεμική, να υπεραμυνθούμε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να υπερασπίσουμε τους αδυνάμους, να σχηματίσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης.

Το κοντινό, το κοντινότερό μας πρόβλημα είναι οι Τούρκοι, δεν είναι όμως το μοναδικό. Σε Αφρική και Λατινική Αμερική, σε Ασία και Ωκεανία, σε κάθε ήπειρο κι ένας εμφύλιος σπαραγμός, ένα διαρκές ερωτηματικό αναπάντητο «γιατί;».

Σαν τις έξι ιστορίες που αφηγούνται γυναίκες από τα πέντε σημάδια των ιστορικών πληγών που χάσκουν ανεπούλωτες αιμάσσοντας: Ουκρανία, Πόντος, Αρμενία, Συρία, Κύπρος, Σμύρνη…

ΟΙ απλοί άνθρωποι συμπονούν, οι ομάδες επιτίθενται σαν αφηνιασμένοι λύκοι.

Το τραγούδι, η Τέχνη, η Ποίηση είναι ένας τρόπος να θυμόμαστε, χωρίς να τρελαινόμαστε, χωρίς να ορμάμε στα τυφλά και όποιον πάρει ο Χάρος.

Η υψηλή Τέχνη, στην υψηλότερή της μορφή, στην Ποίηση, αίρει την όποια ατομικότητα-τοπικότητα-χωροχρονική στασιμότητα και καθιστά την αναγκαστική προσφυγιά διαχρονική. Από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη (που διόλου δεν άρεσαν στους Αθηναίους και οδήγησαν στην αυτοεξορία τού μεγίστου Ποιητή στην Πέλλα, στην αυλή τού παππού τού Μεγαλέξανδρου) μέχρι τα σύγχρονα καραβάνια μεταναστών, κυνηγημένων από τον πόλεμο και την ανέχεια, εμφορουμένων από το όραμα μιας καλύτερης, ειρηνικότερης ζωής, το αίτημα του Ανθρώπου για Ισότητα, Ελευθερία, Αδελφοσύνη παραμένει αδιασάλευτο και συνώνυμο τής Δημοκρατίας.

Ας δείξουμε ενεργά το πνευματικό, πολιτικό και αγαθοεργό μας στίγμα θέτοντας σε προτεραιότητα τον Άνθρωπο και τις Ελευθερίες του.

Υπέροχη παράσταση, μοναδική, ανεπανάληπτη. Μακάρι να περιοδεύσει παντού και να μεταφερθεί τον χειμώνα στο φιλόξενο θέατρο «Σταθμός» στο Μεταξουργείο.

 

 

 

Info

 

από το Δελτίο Τύπου: https://www.chalandri.gr/politismos/84073/

01/07/2022 In Πολιτισμός, Φεστιβάλ Ρεματιάς

Passport – Στην προκυμαία της Σμύρνης

Τη μουσικοθεατρική παράσταση μνήμης στη Μικρασιατική Καταστροφή µε αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της, Passport – Στην προκυµαία της Σµύρνης, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης, το Σάββατο 2 Ιουλίου.

Η παράσταση, έχοντας τη μνήμη ως βασικό δραματουργικό εργαλείο και την προφορική μαρτυρία ως αδιάψευστη ιστορική καταγραφή, συνθέτει το πρωτότυπο αυτό κείμενο που έχει σκοπό να θυμίσει τους δεσμούς των Ελλήνων με την προσφυγιά.

Επτά γυναίκες ηθοποιοί από την Ουκρανία, τον Πόντο, την Αρµενία, τη Συρία, την Κύπρο και τη Σµύρνη αφηγούνται επί σκηνής τις προσωπικές τους ιστορίες, παρουσιάζοντας μέσα από το πρωτότυπο δραματοποιημένο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη τη μαρτυρία προσφυγιάς τριών γενεών από την καταστροφή της Σµύρνης έως σήµερα και εκφράζοντας μια διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Μέσα από την προσωπική αφήγηση και το τραγούδι, η παράσταση στέλνει ένα ηχηρό αντιπολεµικό µήνυµα, συνδυάζοντας τη µνήµη από χαµένες πατρίδες µε ακούσµατα της µουσικής µας παράδοσης. Ο συγκερασµός αυτός των δύο δραµατικών χρόνων: του «ενεστώτα» των προφορικών µαρτυριών και του «παρελθόντος» αποσκοπεί να αναδείξει τη διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήµατος.

 

  • Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

 

  • Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Ραφίκα Σαουίς, Ανδριανή Νεοκλέους, Έλενα Μαρσίδου, Ρομίνα Κατσικιάν και η Μαρία Ζορμπά.

 

  • Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
  • Γραφιστικά: Μάριος Γαμπιεράκης
  • Παραγωγή: Daydreams – Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο
  • Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
  • Φωτογράφιση: Γιώργος Μαρινάκης

 

  • Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
  • Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr
  • Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας
  • Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 10 ετών
  • Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.
  • Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς – Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

 

 

 

* Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας – (https://konstantinosbouras.gr)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top