Fractal

Για το Πάρκισον που υπάρχει κάπου εκεί γύρω ή και στη ζωή μας

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

Δέσποινα Καραμήτσου «Πάρκυ – Η συγκάτοικος της μαμάς μου». Εικονογράφηση: Όλγα Αναστασιάδου. Εκδόσεις Ελκυστής, 2021

 

Ένα βιβλίο για «καλό σκοπό» μια και τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον Σύλλογο Παρκινσονικών ασθενών και φίλων Βορείου Ελλάδος https://www.parkinsonofficial.gr/

«Η Πάρκυ- Η  συγκάτοικος της μαμάς μου» είναι ένα να αληθινό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Η συγγραφέας κατάφερε να αφαιρέσει κάθε εμφανές σημείο διδακτικής γραφής και να γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο. Με την διήγηση της μικρής Πηνελόπης και του αδελφού της Αλέξανδρου ο αναγνώστης βλέπει πώς αιφνίδια «μπαίνει» μία χρόνια νόσος σε μια οικογένεια. Ποιες είναι οι «δυσκολίες» ή τα «προβλήματα» που δημιουργούνται και ποιές οι αλλαγές στις ζωές όλων.

Τί κατανοούν τα παιδιά από αυτές τις αιφνίδιες μεταβολές: Τι βιώνει το άτομο που νοσεί τόσο σε σωματικό όσο και σε και ψυχικό επίπεδο;

Η ασθένεια Πάρκινσον στο βιβλίο γίνεται «συγκάτοικος» της μητέρας που νοσεί και δημιουργεί απορίες στα παιδιά.

Πώς απαντάμε όμως στις ερωτήσεις τους;

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με σκοπό να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση παιδιών σχετικά με τη Νόσο Πάρκισον.

Περιλαμβάνει στο τέλος του κειμένου  Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες χρήσιμες αν είσαι δάσκαλος ή ειδικός επαγγελματίας. Αποτελεί έναν Οδηγό για το:

  • Πριν την ανάγνωση του βιβλίου
  • Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης
  • Και  για Μετά την ανάγνωση

 

Ο εκδότης σημειώνει για το βιβλίο:

«Όταν μια ασθένεια μπαίνει στο σπίτι δημιουργεί πάντα αναστάτωση. Με τι λόγια να πεις σ’ ένα παιδί πως κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, η μαμά ή ο μπαμπάς, ο παππούς ή η γιαγιά θα είναι χρόνια ασθενής; Πως θα δυσκολεύεται να τρέχει και να τα προλαβαίνει όλα όπως παλιά; Πως εύκολα θα χάνει την υπομονή του και θα εκνευρίζεται και πως ίσως δεν θα χαμογελά τόσο συχνά; Πως ν’ απαντήσεις στις απορίες του και στα γιατί»;

Η CHARLOTTE TOWLE στο βιβλίο της «Κοινές Ανθρώπινες Ανάγκες –μεταφ: Λίνα Κάσδαγλη) Αθήνα 1976 Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής αναφέρει:

«Ένας σημαντικός  παράγων….. μπορεί να είναι η στάση των προσώπων της οικογένειας …. Αν δείχνουν ανησυχία και υπερβολική τάση για προστασία, θα σπρώξουν –το άτομο-…να αρνηθεί τις δυσκολίες του ή θα ενθαρρύνουν την παλινδρόμησή του» σελ.163

Και στην σελ.176 αναφέρει επίσης «..Θα βοηθήσουμε μόνο άμα  καταλάβουμε τις ανάγκες που έχει ως άτομο όχι μόνον εκείνες που του δημιούργησε (η νόσος ή η αναπηρία) αλλά κι εκείνες που είναι κοινές με τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων».

Η κοινωνική ζωή συνεπώς είναι παρούσα παρά τους περιορισμούς και χρειάζεται κατανόηση των δυσκολιών ώστε να επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η συνέχιση της ζωής με δράσεις και κοινωνικές δραστηριότητες είναι αναγκαίες για το άτομο που νοσεί αλλά και για την λειτουργικότητα της οικογένειας.

Το βιβλίο πετυχαίνει πέρα από την κατανόηση της ασθένειας να ενθαρρύνει για συζήτηση και τα συναισθήματα που βιώνουν τα μέλη της οικογένειας. Να διώξει τον ακαθόριστο φόβο ή να τον  μειώσει. Με ειλικρίνεια και ευαισθησία μιλάει για τις αλλαγές της κινητικότητας και τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν  ακόμα και ως προς την ένδυση και την υπόδυση. Με ευαισθησία θίγει και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις του ατόμου που νοσεί. Μια πολυδιάστατη πραγματικότητα έχει όλη η οικογένεια να αντιμετωπίσει εξ άλλου.

Οι δε αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να  αλλάξουν αρνητικές απόψεις και να δουν το ζήτημα του «στίγματος»  που δυστυχώς υπάρχει ακόμα στις μέρες μας. Ένα βιβλίο που μπορεί να ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων που μόνο το καλό μπορεί να επιτύχει.

Η Πάρκυ μπορεί να μην αναφέρεται στην δική σου ζωή. Όμως οι ζωές των άλλων δεν είναι αυτές  που χρωματίζουν έστω και λίγο τη δική μας;

Αφεθείτε στην ανάγνωση της. Σας το συστήνω!

 

Δέσποινα Καραμήτσου

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η Δέσποινα Καραμήτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι οργανωτική γραμματέας του Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος. Είναι λάτρης της λογοτεχνίας, του θεάτρου και της ζωγραφικής. Στον ελεύθερό της χρόνο γράφει διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα και παραμύθια. Η Πάρκυ είναι μια βιωματική ιστορία που έγραψε με σκοπό να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους να καταλάβουν την πολυδιάστατη πραγματικότητα της νόσου Πάρκινσον και να αλλάξει τις αρνητικές αντιλήψεις και νοοτροπίες που δημιουργούν στίγμα γύρω από τη χρόνια αυτή πάθηση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top