Fractal

Βιβλίο αποδοχής

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

Γεώργιος Τζιτζικάκης «Παραθεριστής», εκδόσεις Κάκτος 2020

 

Ο «Παραθεριστής», το νέο βιβλίο του Γ.Τζιτζικάκη εξιστορεί μια προσωπική ιστορία. Ο συγγραφέας δηλώνει ότι γράφτηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος θεραπείας που του συστήθηκε από ψυχίατρο και ψυχολόγο ώστε να αποσπαστούν «δύσκολες σκέψεις» λόγω κατάθλιψης. Παράλληλη θεραπεία, δηλαδή!

Πρόκειται για ένα «αλλιώτικο» μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες. Μιλά για την προσωπική αναζήτηση της ουσίας της ζωής, την παραίτηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την προσωπική ταυτότητα και την αποδοχή του εαυτού μας. Τα δύσκολα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουμε όταν αντιμετωπίζουμε την ανεργία ή και την εκμετάλλευση. Την αφέλεια μιας τυφλής εμπιστοσύνης προς πρόσωπα και καταστάσεις που αδυνατούμε να δούμε με άλλο μάτι. Μας θυμίζει  τον σωτήριο μηχανισμό μας να αναρωτιόμαστε για πρόσωπα και καταστάσεις και να βάζουμε όρια ώστε οι ήττες μας να είναι μικρές και να μπορούμε να τις διαχειριστούμε.

Ο «Παραθεριστής» είναι οργισμένος, ηττημένος και μόνος.  Παραθερίζει σε ένα ελληνικό νησί, παρατηρεί τους γύρω του, συγκρούεται, ρισκάρει να μιλήσει για όσα άλλοι δεν μιλούν. Η οργή είναι εμφανής στην γραφή –ύφος του βιβλίου και η γλώσσα πιθανόν να ξενίζει σε κάποια σημεία. Δεν πρόκειται για ταμπού βέβαια και στην Λογοτεχνία ο Τ. Μπουκόφσκι δημιούργησε «σχολή γραφής» άλλωστε.

Υπάρχει μια μερίδα αναγνωστών που όντως θεωρεί ότι «οι κακές λέξεις» αποδυναμώνουν ένα κείμενο. Υπάρχουν όμως και άλλοι που θεωρούν ότι δίδει δύναμη και αλήθεια στο κείμενο που περιγράφει την γλώσσα της εποχής.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο σελ. 29

«Κάποια στιγμή, προς το τέλος του βιβλίου, θα καταλάβεις τους λόγους που γράφτηκαν όσα διαβάζεις».

Ο συγγραφέας φαίνεται ότι έκανε τις  επιλογές του ή ο επιμελητής του βιβλίου προτίμησε στο τελευταίο κεφάλαιο ο συγγραφέας να δώσει απαντήσεις. Αφαίρεσε όμως –κατά την προσωπική μου γνώμη – την δυνατότητα στον αναγνώστη να πάει παραπέρα την σκέψη του. Να του δημιουργήσει συναισθήματα και ερωτήματα για το τι θα μπορούσε να κάνει σε ανάλογες συνθήκες.

Ο συγγραφέας έχει την χάρη όμως του καλού αφηγητή και αυτό είναι το όγδοο βιβλίο του.

 

Γιώργος Τζιτζικάκης

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης γεννήθηκε το 1981, ζει στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις, από το 2008 κατέχει τον τίτλο του Reiki Therapist Of Usui System of Natural Healing, και έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια. Στα δεκαεπτά του κερδίζει βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημά του “Ο ζητιάνος” και εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Σιωπή… η δυνατότερη κραυγή…”. Έκτοτε, έχει γράψει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, θεατρικά έργα, παραμύθια και στίχους για τραγούδια. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας ως αξιολογητής κειμένων και σύμβουλος εκδόσεων και αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία, τη μουσική και το θέατρο, ενώ επί σειρά ετών έχει ασχοληθεί με την παραγωγή μουσικών εκπομπών στο ραδιόφωνο. Ο “Παραθεριστής” είναι το όγδοο βιβλίο του συγγραφέα και αποτελεί ένα auto-fiction μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες, η καταγραφή του οποίου αποτέλεσε για τον ίδιο ένα πρότυπο θεραπευτικό πείραμα.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

“Σιωπή… η δυνατότερη κραυγή…” Διηγήματα, 2000

“Ένα γέλιο… που έκλαιγε…”, Διηγήματα, 2005

“Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω”, Μυθιστόρημα, 2010, Ιωλκός

“Γυναίκα η Κόλαση… Γυναίκα ο Παράδεισος”, Διηγήματα, 2012, Περίπλους

“Τ’ αηδονιού το δάκρυ”, Μυθιστόρημα, 2015, Ωκεανίδα

“Ένα δράμι δύναμης”, Μυθιστόρημα, 2016, Ωκεανίδα

“Αντίο δεν είπα, ακόμη ζω”, Διηγήματα, 2018, Ωκεανίδα

“Παραθεριστής”, Μυθιστόρημα, 2020, Κάκτος

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top