Fractal

Η Διδώ Σωτηρίου της Λένας Διβάνη

Γράφει ο Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης //

 

Λένα Διβάνη, «Ονειρεύτηκα τη Διδώ», εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2021.

 

Η γνωστή πρώην καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών και συγγραφέας Λένα Διβάνη με τα βιβλία της Τα ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας και το Πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα δημιούργησε μια νέα αντίληψη στη διδασκαλία και στην κατανόηση της ελληνικής ιστορίας. Συνδυάζοντας τον προφορικό λόγο με τη γλαφυρή αφήγηση, το γοργό τέμπο στο ρυθμό της γραφής και τα καθημερινά μικρογεγονότα με τις προσωπικές βιωματικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της διδάσκει και ψυχαγωγεί με ξεκούραστο τρόπο τον αναγνώστη. Με το ίδιο σκεπτικό και την ίδια  τεχνική γραφής κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη στο νέο της πόνημα Ονειρεύτηκα τη Διδώ, το οποίο διαβάζεται απνευστί, καθώς τώρα χρησιμοποιεί την τεχνική της δημοσιογραφικής συνέντευξης με τη Διδώ Σωτηρίου, την οποία παρουσιάζει ως φίλη της, ολοζώντανη, θαρραλέα και τολμηρή. Σημαντική και χρήσιμη για την κατανόηση των κειμένων είναι η ανάγνωση των υποσημειώσεων, οι οποίες διευκρινίζουν διάφορα ιστορικά γεγονότα και δράσεις, όπως και τα σύντομα βιογραφικά των πρωταγωνιστών της ζωής της Διδώς Σωτηρίου.

Η πολυτάραχη και πολυκύμαντη ζωή της Διδώς Σωτηρίου (1909-2004), η οποία έζησε σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή, Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Εμφύλιο και Δικτατορία) μέσα από την κομμουνιστική ιδεολογία της, σημαδεύτηκε από τους αγώνες της για τα πανανθρώπινα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ισότητας των ανθρώπων και των δύο φύλων, καθώς και για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και έγινε γνωστή για το μυθιστόρημά της Ματωμένα Χώματα, ενώ σημαντικός σταθμός στη ζωή της στάθηκε η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη το 1952, καθώς μεγάλωσε για πολλά χρόνια το παιδί της φυλακισμένης αδελφής της Έλλης Παππά, συζύγου του Μπελογιάννη. Η ίδια ήταν ένας χαρούμενος και αισιόδοξος άνθρωπος που δεν δίσταζε να βοηθήσει τον συνάνθρωπό της, να ταξιδέψει και να δημιουργήσει σχέσεις ζωής με πολλούς αξιόλογους λογοτέχνες, όπως η Μέλπω Αξιώτη, η Άλκη Ζέη, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, κ.ά., πολιτικούς (ο σοσιαλιστής Αλέξανδρος Σβώλος), ενώ ως φεμινίστρια ήταν φίλη με την Αύρα Θεοδωροπούλου (1880-1963) την ιδρύτρια του Συνδέσμου Ελληνίδων υπέρ των δικαιωμάτων της Γυναικός. Δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με το πολιτικό κατεστημένο και τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής της, ισορροπώντας μεταξύ λογικής και συναισθήματος, χωρίς να διστάσει να κάνει την αυτοκριτική της και να θίξει τα κακώς κείμενα τόσο του κομμουνιστικού κόμματος όσο και των δικών της ανθρώπων, καθώς ήταν άνθρωπος ευθύς και ειλικρινής.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι το παρόν μυθιστόρημα αξίζει μια θέση στη μνήμη και στη βιβλιοθήκη του αναγνώστη, καθώς η αρετή της ξεκούραστης γραφής και η πολύπλευρη ιστορική γνώση πλουτίζουν το περιεχόμενό του, ενώ το μικρό του μέγεθος το κάνει ιδανικό για ταξίδια, διακοπές και παραλία.

 

Λένα Διβάνη

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top