Fractal

Ύμνος στη γυναικεία φύση και θέληση

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού //

 

Αναστασία Ευσταθίου: “Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα”, Εκδόσεις Κάκτος

 

«Με λένε Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου. Χήρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μοριά. Μοιράστηκα κοντά δύο δεκαετίες κοινού βίου δίπλα σε έναν άντρα που τίμησε την πατρίδα και αγάπησε τη γυναίκα και αντίστροφα, αγάπησε την πατρίδα και τίμησε τη γυαναίκα. Έμαθα να ζω στη σκιά του…»

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τη ζωή της σχετικά άγνωστης και άσημης Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου, της γυναίκας που έζησε μαζί με τον Κολοκοτρώνη κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του υπογράφει η δασκάλα και συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου. Αυτό τιτλοφορείται «Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα», ένας τίτλος εμπνευσμένος από το βυζαντινό ψαλτήρι Οκτώηχο.

Η Μαργαρίτα ή Μαριγώ Βελισσαροπούλου γεννήθηκε στα Χαλκιάνικα της Νωνάκριδας του νομού Αρκαδίας και είχε την ατυχία να την κλείσει η οικογένειά της σε μοναστήρι από τα μικράτα της και να μεγαλώσει εκεί. Τυχαία συνάντησε τον μεγάλο οπλαρχηγό και τον ερωτεύτηκε σφόδρα, μονάχα όμως όταν αυτός έμεινε χήρος την πήρε από το μοναστήρι για να τον συντροφεύει. Και πράγματι, έζησε μαζί του κατά τα είκοσι τελευταία χρόνια της ζωής του, συντροφεύοντάς τον στις δυσκολίες που αυτός έμελλε να συναντήσει στη ζωή του, τον εμφύλιο μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων, την απώλεια του γιου του Πάνου, την επονείδιστη δίκη και τη φυλάκισή του από την Αντιβασιλεία το 1834 και, τελικώς, τον θάνατό του δέκα χρόνια αργότερα. Μαζί απέκτησαν τελικά και ένα αγόρι, τον Πάνο (πρέπει να διακρίνεται από τον πρωτότοκο Πάνο που σκοτώθηκε κατά τον εμφύλιο).

Η συγγραφέας έχει ως βασικό άξονα της πρωτοπρόσωπης αφήγησής της τον βίο της Μαργαρίτας, αλλά, παράλληλα, παραθέτει πολλά στοιχεία και για τη ζωή άλλων αγωνιστών του ’21, όπως π.χ. του Νικηταρά και του Καραϊσκάκη, την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, τις εισβολές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και τις λεηλασίες του, τον εμφύλιο των Ελλήνων, τον σχηματισμό του πρώτου ελληνικού κράτους, τη διακυβέρνηση και τη δολοφονία του Καποδίστρια, αλλά και την έλευση του Όθωνα και τη διακυβέρνηση της χώρας από την Αντιβασιλεία.

 

Αναστασία Ευσταθίου

 

«Άσχημα παιχνίδια παίζει η ζωή. Ρίχνει τις ζαριές της και κανονίζει τις διαδρομές μας σαν να είμαστε πιόνια της».

Το βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο στη γυναικεία φύση και θέληση, στον ίδιο τον Γέρο του Μοριά και την προσφορά του στον ελληνικό Αγώνα, αλλά και σε όλους εκείνους τους απλούς ανθρώπους που βίωσαν από κοντά τις κακουχίες και τις ταλαιπωρίες της Ελληνικής Επανάστασης. Η αφήγηση της Μαργαρίτας-Ευσταθίας είναι ρέουσα, φυσική και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα διαφορετικό και ξεχωριστό βιβλίο το οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί στην έκρηξη της εκδοτικής παραγωγής στη χώρα μας σχετικά με την επέτειο της Παλιγγενεσίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top