Fractal

Η Ελισάβετ (Σίσυ) και ο κάιζερ στην Κέρκυρα

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

“Οι οικοδεσπότες του Αχιλλείου”, Λουκιανός Ζαμίτ, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, 2019, σελ. 112

 

Ο Λουκιανός Ζαμίτ (Κέρκυρα, 1931) είναι πολυγραφότατος συγγραφέας, πεζογράφος και ερευνητής. Εμφανίστηκε  στα γράμματα το 1955 με τη νουβέλα Μιντόρι και στη συνέχεια εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων Η πρώτη μέρα ενός ανθρώπου (1959) και Η μπόρα (1986). Έγραψε επίσης το βιβλίο Η οικονομία της Επτανήσου επί αγγλικής Προστασίας (1981). Νεότερα βιβλία του είναι: Η Κέρκυρα στις λεπτομέρειές της (αρχές 19ου αιώνα. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι το Άνθρωποι του χθες (διηγήματα), εκδ. Γαβριηλίδης 2008, Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου-19ου αιώνα, Κέρκυρα 2012, Στην Κορέα και την Ιαπωνία με το 13ο Σμήνος Μεταφορών, εκδ. Γαβριηλίδης 2014, Τα χελιδόνια ξανάρθαν (διηγήματα), εκδ. Κοράλλι 2016. Το 2018 επανεκδόθηκε η μελέτη του Οι Μαλτέζοι στην Κέρκυρα.

      Εφέτος μας χάρισε ένα ακόμα βιβλίο, καρπό έρευνας και μόχθου, με θέμα την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ (Σίσυ) και τον κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμο Β΄, αμφότερους λάτρεις της Κέρκυρας.

Γεμάτο πληροφορίες γι’ αυτά τα δύο πρόσωπα που συνδέθηκαν με το νησί των Φαιάκων, είναι εξαιρετικό. Η Ελισάβετ (1837-1898) διακρινόταν για την ομορφιά, μα και την μόρφωσή της. Ωστόσο, οι ατυχίες της ζωής την εμπόδισαν από το να γίνει ευτυχισμένη. Γεννήθηκε στο Μόναχο, κόρη του αρχιδούκα της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Ιωσήφ. Το 1854, σε ηλικία 17 ετών παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα  Φραγκίσκο Ιωσήφ της Αυστρίας. Στη διάρκεια των πρώτων χρόνων του έγγαμου βίου της μετέτρεψε την αυλή της στη Βιέννη σε μια από  τις λαμπρότερες της Ευρώπης. Το ζεύγος απέκτησε τέσσερα παιδιά, αλλά η συζυγική ευτυχία δεν διήρκεσε πολύ, καθώς μπήκε στη μέση η απιστία. Τότε η Ελισάβετ άρχισε τα ταξίδια κι έφθασε και στην Κέρκυρα (τον Ιούνιο του 1861), όπου λάτρεψε το τοπίο και τη φύση. Στο μεταξύ διάβαζε με πάθος τα έργα των μεγάλων ποιητών και φιλοσόφων (Γκαίτε, Σίλερ, Σαίξπηρ). Γοητεύτηκε από τον Όμηρο και κατάφερε να αποστηθίσει σχεδόν ολόκληρη την Οδύσσεια. Από τους ομηρικούς ήρωες θαύμαζε περισσότερο τον Αχιλλέα, οπότε έχτισε στο χωριό Γαστούρι ένα μεγαλοπρεπές ανάκτορο που το ονόμασε Αχίλλειο.

Τον Ιανουάριο του 1889 βρέθηκε νεκρός ο γιος της Ροδόλφος, διάδοχος του θρόνου, σ’ ένα κυνηγετικό περίπτερο στο Μάγερλινγκ, χωριό της νότιας Αυστρίας, μαζί με την αγαπημένη του Μαρία Βετσέρα. Κατά την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησαν. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η Ελισάβετ είχε μάθει να διαβάζει και να γράφει ελληνικά.

Το κτίριο του Αχιλλείου, κράμα ελληνικού και πομπηιανού ρυθμού, είναι εντυπωσιακό. Η μεγάλη σιδερένια πύλη του είχε διακοσμηθεί με δύο ανάγλυφα: τον Αχιλλέα πάνω στο άρμα του και τον Δία να κεραυνοβολεί τους Τιτάνες. Ανάμεσα στα γλυπτά του κήπου του ανακτόρου τοποθετήθηκε το περίφημο άγαλμα «Ο θνήσκων Αχιλλεύς», έργο του Ερνέστου Χέρτερ. Το 1897 η αυτοκράτειρα δεν πήγε στην Κέρκυρα λόγω του ελληνοτουρκικού πολέμου. Ταξίδεψε όμως στην Ελβετία, όπου τον  Αύγουστο εκείνης  της χρονιάς δολοφονήθηκε από τον  ιταλό αναρχικό Λουίτζι Λουκένι, ο οποίος είχε αποφασίσει να σκοτώσει κάποιον εστεμμένο, πρίγκιπα ή βασιλιά.

 

Λουκιανός Ζαμίτ

 

Το Αχίλλειο πέρασε αργότερα στα χέρια του Φρειδερίκου-Γουλιέλμου, βασιλιά της Πρωσίας και αυτοκράτορα της Γερμανίας. Τον Οκτώβριο του 1889, ο Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας επισκέφτηκε την Αθήνα για τους γάμους της αδελφής του πριγκίπισσας Σοφίας με τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνο. Επιστρέφοντας στη χώρα του με πολεμικό πλοίο, προσέγγισε την Κέρκυρα –τότε η Ελισάβετ έμενε στο νησί και επιστατούσε στην ανέγερση του ανακτόρου της. Το Αχίλλειο του άρεσε τόσο πολύ που το 1907 το αγόρασε, φροντίζοντας να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να κατοικηθεί από την οικογένειά του.

Οι πανηγυρισμοί στην πόλη της Κέρκυρας για την πρώτη άφιξη του κάιζερ στο λιμάνι  για να παραλάβει το Αχίλλειο κράτησαν όλη την ημέρα. Η Φιλαρμονική έδωσε συναυλία στην εξέδρα της Άνω Πλατείας, έγινε μελοδραματική παράσταση ιταλικού θιάσου στο δημοτικό θέατρο, φωταγωγήθηκαν οι δρόμοι και κάηκαν πυροτεχνήματα. Λάτρης, όπως και η Ελισάβετ της αρχαίας Ελλάδας, ο κάιζερ παρήγγειλε στον διάσημο γλύπτη Γκοτζ ένα καινούργιο άγαλμα του Αχιλλέα, τον «Αχιλλέα νικώντα».

Το 1914 ήταν η τελευταία φορά που ο Γουλιέλμος πήγε στο Αχίλλειο. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, κηρύχτηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπου η Γερμανία νικήθηκε και ο κάιζερ έχασε τον αυτοκρατορικό του θρόνο. Το ανάκτορο τότε χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο των Γάλλων, ενώ κατά τον ιταλικό πόλεμο 1940-41 ως στρατιωτικό νοσοκομείο . Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως παιδόπολη, ως Μουσείο Ενθυμίων της Ελισάβετ και του Γουλιέλμου, ενώ το 1962 έγινε καζίνο, κάτι που κράτησε τρεις δεκαετίες. Σήμερα το Αχίλλειο είναι Μουσείο και καθημερινώς δέχεται πλήθος τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Αναμφισβήτητα, το βιβλίο του Λουκιανού Ζαμίτ προσφέρει στον αναγνώστη μια πληθώρα πληροφοριών που είναι δύσκολο να βρει αλλού.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top