Fractal

Η ζωή του Βενιζέλου

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Κατερίνα Λαγού “Ο χάρτης του Λευτέρη”, Εικονογράφηση Πετρούλα Κρίγκου, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2019, σελ. 146

 

Η Κατερίνα Λαγού μετά από το πρώτο της βιβλίο για παιδιά (Ψυχογιός, 2018), το Χαρίλαος, τι όνομα είναι αυτό; εξέδωσε το δεύτερο που είναι γραμμένο με τον ίδιο εξαιρετικό τρόπο. Πρόκειται για το Ο χάρτης του Λευτέρη, μια αξιανάγνωστη μυθιστορηματική βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού ηγέτη, ο οποίος σημάδεψε την ιστορία της Ελλάδας. Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Λευτέρης ο ελευθερωτής», αρχίζει με τον μικρό Λευτέρη, τον αφηγητή και κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος, σε μια σκηνή με την αδελφή του την Ελένη στο σπίτι τους κι έπειτα μια σκηνή με τον πατέρα του τον Κυριάκο. Εκεί μαθαίνουμε πως κάποτε ένας καλόγερος του έδωσε το όνομα Ελευθέριος γιατί επρόκειτο να ελευθερώσει την Κρήτη, ενώ ο πατέρας του τον συμβουλεύει ν’ αφήσει το αλαζονικό του ύφος και να είναι σεμνός. Στο δεύτερο κεφάλαιο, ο ήρωας εξομολογείται πως σε όλη του τη ζωή, όσο κι αν προσπαθούσε να μείνει μακριά από μπελάδες, οι μπελάδες πήγαιναν και τον έβρισκαν. Έτσι, στο σχολείο βρέθηκε αντιμέτωπος με μια συμμορία που λεγόταν των Λευκών Βουνών, αλλά σύντομα προσέγγισε τον αρχηγό της, τον Κλέαρχο, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο καλύτερος φίλος του.

Αξίζει να πούμε –μας το θυμίζει η Κατερίνα Λαγού–  πως ο νεαρός Λευτέρης προοριζόταν από τον πατέρα του να γίνει ο διάδοχός του στο μαγαζί που είχε, δηλαδή να μην σπουδάσει ούτε καν να τελειώσει το γυμνάσιο. Χάρη όμως στην μητέρα του, η οποία ήθελε να τον δει μεγάλο και τρανό και όχι έναν μαγαζάτορα στην Κρήτη, και τη συμβουλή ενός φίλου του πατέρα, ο οποίος τον έπεισε πως για να επιτευχθεί η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα χρειάζονται επιστήμονες και όχι μόνο πολεμιστές, ο Λευτέρης σπούδασε νομικά και αργότερα άνοιξε στα Χανιά δικηγορικό γραφείο.

Λίγο μετά ερωτεύτηκε την ωραία Μαρία Κατελούζου και σύντομα κατέβηκε στην πολιτική αρένα και έγινε βουλευτής, ο νεότερος βουλευτής στην κρητική Βουλή. Παντρεύτηκαν, λοιπόν, μα η Μαρία πέθανε γρήγορα αφήνοντας τον με δύο ορφανά αγόρια. Και μετά, αφού καταλάγιασε ο πόνος της απώλειας, άρχισε να διαβάζει βιβλία κι έπεσε πάνω στον Σοφοκλή και στον στίχο του «Η τύχη δεν βοηθάει ποτέ αυτούς που δεν βοηθούν τον εαυτό τους». Στο μεταξύ, η παλιά παρέα των συμμαθητών, η συμμορία, που είχε μετατραπεί σε λέσχη γιατρών και δικηγόρων, ονειρεύονταν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και συνωμοτούσαν για το πώς θα έδιωχναν τον Σουλτάνο από το νησί τους. Ύστερα έγινε ο άτυχος πόλεμος του 1897 που ντρόπιασε την Ελλάδα και τον επόμενο χρόνο ξέσπασε η επανάσταση στο χωριό Θέρισο που οδήγησε στην αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη.

 

Κατερίνα Λαγού

 

Με την πατρίδα το ελεύθερη, ο Λευτέρης ασχολήθηκε περισσότερο με την πολιτική και συνεργάστηκε με τον πρίγκιπα Γεώργιο, τον Ύπατο Αρμοστή της Κρήτης. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1909, ύστερα από το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί, ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ζορμπάς, στέλεχος του Στρατιωτικού Συνδέσμου, κάλεσε τον Λευτέρη στην Αθήνα. Τώρα έπρεπε να δείξει τις ικανότητές του στην ελληνική πρωτεύουσα και να συνεργαστεί με τον βασιλιά Γεώργιο, αλλά και με τον γιό του τον Κωνσταντίνο.

Η συνέχεια είναι μάλλον γνωστή: ο Βενιζέλος διορίζεται πρωθυπουργός από τον βασιλιά, νίκη στις εκλογές του κόμματος του Βενιζέλου, των Φιλελευθέρων, Βαλκανικοί πόλεμοι, απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, δολοφονία του βασιλιά, Διχασμός (βενιζελικοί-βασιλικοί), Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Καταστροφή, Συνθήκη της Λωζάννης.

Η ιστορία της Κατερίνας Λαγού τελειώνει το 1930, όταν υπογράφτηκε στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ του Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ. Κλείνοντας το βιβλίο, με τον ήρωα να γράφει μια επιστολή σ’ έναν αγαπημένο του φίλο, ο αναγνώστης έχει μείνει ικανοποιημένος που διάβασε τη συναρπαστική «αυτοβιογραφία» του Βενιζέλου δια χειρός μιας συγγραφέως που ξέρει να αφηγείται και να κάνει την Ιστορία καλή λογοτεχνία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top