Fractal

«Γιατί η ποίηση είναι κατακλυσμός/ δεν είναι κιβωτός, καλέ μου Νώε»

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου «Ο θυρωρός των ημερών», Εκδόσεις Κέδρος 2022

 

Έξυπνος ο τίτλος της συλλογής που οδηγεί  τον αναγνώστη σε ποικίλες ερμηνείες. Η ποίηση της ξεχωρίζει και δημιουργεί ένα νέο ποιητικό σύμπαν που αντέχει στο χρόνο και δικαίως θεωρείται μια πολύ σημαντική ποιήτρια.

Στο πρώτο μέρος της συλλογής  η ποιήτρια κάνει μια εσωτερική βυθοσκόπηση της καθημερινότητας και των συνθηκών που ξεπηδούν από τους πολέμους, την μετανάστευση αλλά και την πανδημία. Η ιδιωτική της αυτή ενατένιση δεν αποτελεί απλά μια εντύπωση και μια αυστηρά ιδιωτική ανάγνωση της αλλά νοηματοδοτεί τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της ποιητικής τέχνης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποιητική συνομιλία της με σπουδαίες μορφές όπως ο Νίκος Καρούζος, Ρενέ Σαρ, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, Κώστας Κρυστάλλης, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Παπαδίτσας, Σύλβια Πλαθ, Κατερίνα Γώγου κ.ά

Τα ποιήματα της έχουν έκταση και μια αναλυτική καθαρότητα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο χρόνος, ο θάνατος, η μνήμη και το τραύμα έχουν διασύνδεση με το παρελθόν και το παρόν. Η αυτοεξομολόγηση της δεν έχει τίποτα το μοιρολατρικό αλλά απεναντίας ανασύρει έντονα συναισθήματα και δημιουργεί σκέψεις.

«Η τέχνη του βίου έγκειται στην προετοιμασία» σελ.40

Στο τελευταίο  μέρος της συλλογής δεσπόζει το θέμα της γραφής και της ποίησης. Συνδέει την ποιητική της γραφή με άλλους ομότεχνους και τους αποκαλεί «ρακοσυλλέκτες». Στέκεται στη δύναμη των λέξεων και στο πως αισθάνονται οι ποιητές.

Εξαιρετικό το ποίημά της με τίτλο «ΜΑΤΑΙΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ»

 

γιατί η ποίηση είναι κατακλυσμός

-δεν είναι κιβωτός, καλέ μου Νώε-9

…………………………

Μα ο χειμώνας των λέξεων

ένας κατήφορος δύσβατος. (σελ.84)

 

Κι είναι κατάμεστη η πλατεία

από καρναβαλιστές και άρματα

κι εσύ πεταλούδα που καίγεται

κάτω απ’ τους προβολείς.(σελ.85)

 

«Ο θυρωρός των ημερών» με τα λεκτικά εργαλεία του μας δείχνει την αλήθεια της εποχής μας και κυρίως την προσωπική μας μετά την πανδημία. Ένας νέος κόσμος βρίσκεται μπροστά μας εύθραυστος και άγνωστος και σαν την  αλεπού του Μικρού πρίγκιπα καλούμαστε να διασχίζουμε «άγνωστες λεωφόρους» όπως αναφέρει  στο ποίημα «Έξοδος».

 

Βρέφη και νεοσσοί αναπνοών τη συνοδεύουν

 στη θριαμβευτική της είσοδο στη μόνη αδιαπραγμάτευτη περιοχή της υφηλίου

 την άδεια αγκαλιά.(σελ.65)

και

«Η ρυθμική της γλώσσας μόλις ξεκίνησε ν’ απλώνεται  απ’ το σαλόνι στα δωμάτια.

Πιο μεταδοτική από κάθε πανδημία»(σελ88)

Όλα ανοιχτά και  προς επαναπροσδιορισμό…..

Και πάνω εκεί (σελ.86) «Σε βρίσκει η ποίηση» Τίτος Πατρίκιος (Κίχλη 2012)

 

 

Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές: Λυπημένες μαργαρίτες (εκδ. Εγνατία, 1986), Το τρίπτυχο του φέγγους (1993), Εν τη ρύμη του νόστου (εκδ. Αρμός, 1999), Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα (εκδ. Καστανιώτη, 2004), Όροφος μείον ένα (εκδ. Καστανιώτη, 2008, β΄ έκδ. 2009), Το επιδόρπιο (εκδ. Κέδρος, 2012, γ΄ έκδ. 2013). Το επιδόρπιο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο. Αφόρετα θαύματα (εκδ. Κέδρος, 2017), Ο θυρωρός των ημερών (εκδ. Κέδρος, 2022)

Έχει επίσης εκδώσει τα μελετήματα:

  1. «Εν αναμονή» (Συμμετοχή στον συλλογικό τόμο Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη), (εκδ. Γαβριηλίδης, 2004)
  2. Συρραπτική του Προσώπου – Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη (εκδ. Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012)
  3. Πέραν της γραφής – Δοκίμια για την ποίηση (εκδ. Κέδρος, 2015)
  4. Στους πίσω κήπους μίας λέξης, δοκίμια κριτικής, (εκδ. Ρώμη, 2020).

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά, ρουμανικά και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπου διετέλεσε γεν. γραμματέας, και του Κύκλου Ποιητών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top