Fractal

Κάθαρση

Γράφει η Αρχοντούλα Διαβάτη //

 

Εύα Μαθιουδάκη, Κωστής Σχιζάκης «Ο Φταίχτης», εκδ. Καστανιώτη 2019

 

«Της Πάτρας τις ανηφοριές τις ήξερε καλά. Γνώριζε και τα ποτοποιεία της, όπου δούλευε ως εποχικός εργάτης στα καζάνια δίπλα σε βουνά τσίκουδα, άλλοτε για τη μαυροδάφνη κι άλλοτε για το μπράντι». Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Στρωτή ωραία γλώσσα, εξαιρετικά ομοιογενής, παρόλο που γράφτηκε από δύο ανθρώπους. Ποιος έγραψε τί, αναρωτιέται ο αναγνώστης, αλλά οι ραφές, καλή κι ανάποδη δεν μαρτυρούν τίποτε επ’ αυτού. Στο εξώφυλλο μια φωτογραφία που απεικονίζει και την ατμόσφαιρα του βιβλίου: Συγκινητικά κοινότοπο έως μελετημένο κιτς.

Ο παντογνώστης αφηγητής από κεφάλαιο σε κεφάλαιο βάζει στον αφηγηματικό χάρτη πότε τον ένα και πότε τον άλλο χαρακτήρα- σχεδόν ούτε ένας θετικός ήρωας – τι σκέφτηκε και τι είπε, σε μια διαρκή τυχαιότητα που συναντάει ένα κακό τέλος. Ο Παναγιώτης , δίνει τη λύση στο δράμα του- άσκημα παιδικά χρόνια, χωρίς αγάπη και προσοχή, ένα μεγάλωμα χωρίς όραμα σε μια Αθήνα αγνώριστη, όταν στα χρόνια της χούντας εκτοξεύονται με τη λειψή του οικογένεια, εσωτερικοί μετανάστες στην πρωτεύουσα, χωρίς στηρίγματα, μια μάνα απαρηγόρητη και τα τέσσερα παιδιά της που πάει να βρει τον πρωτοξάδερφο Ηλία και τον παλιό συγχωριανό, ψάχνοντας ένα ερωτικό αποκούμπι .Το θρίλερ του τέλους είναι το ίδιο παράλογο όπως παράλογη και χωρίς ειρμό είναι και όλη η ζωή- του  Παναγιώτη τουλάχιστον.

Τοπωνύμια και ονόματα των αθηναϊκών οδών, μαρκάρουν την αφήγηση, τον χρόνο και τον τόπο, κάτι που συγκινεί πάντα σε ένα μυθιστόρημα. Η γλώσσα προφορική, υπηρετώντας τη ροή της καθημερινότητας από τη σκονισμένη ανυπόγραφη επαρχία μέχρι τις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και φιλοσοφημένη κάποτε όταν σε εσωτερικό μονόλογο στοχάζεται πάνω στην ανθρώπινη συνθήκη. Πρακτική εμπειρία και γνώση σε ένα σωρό τομείς- Λογοτεχνία, Μηχανική, Ιατρική, Ψυχολογία και λαϊκή θυμοσοφία, αλλά και τα τραγούδια της εποχής, σοφά ενοφθαλμισμένα στην αφήγηση, προωθούν με αληθοφάνεια τη φανταστική ανάπλαση ενός κόσμου, μισόν αιώνα πριν. Του κόσμου της μετανάστευσης, της αντιπαροχής και της συνεχούς ανάγκης για προσαρμογή και ενσωμάτωση στο όνειρο της ευημερίας που ανατέλλει.

 

Εύα Μαθιουδάκη & Κωστής Σχιζάκης

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top