Fractal

Με κεντρικό θέμα το ταξίδι

Γράφει η Μαρία Σταθέα // *

 

Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου «Ο Διερωτών των Αοράτων Οδών», 2019, Εκδ. Γραφομηχανή

 

Το βιβλίο «Ο Διερωτών των Αοράτων Οδών» είναι η εμπεριστατωμένη μελέτη της φιλολόγου και συγγραφέως Παναγιώτας Ψυχογυιοπούλου, την οποία πραγματοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Δημιουργική Γραφή» τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο αποτελεί την ερμηνευτική προσέγγιση δύο λογοτεχνικών δημιουργιών τού συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Παναγιωτίδη: της ποιητικής συλλογής «Δι’ Οδών» (2002) και του βραβευμένου μυθιστορήματος «Ερώτων και Αοράτων» (2007).

Η Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου δομεί την ερμηνευτική και κριτική ανάλυση των δύο έργων σε έξι κεφάλαια, όπου περιλαμβάνονται: εξέταση / μελέτη του ποιητικού έργου και η συνάφειά του με το μυθιστόρημα, ερμηνεία του μυθιστορήματος με τους συμβολισμούς και τα περικειμενικά του στοιχεία, συσχετισμοί των δύο έργων, ποιητικότητα και ρυθμός των κειμένων, συμπεράσματα από τη μελέτη των δύο έργων καθώς και βιογραφικό του συγγραφέα Γιώργου Παναγιωτίδη και στοιχεία προσωπικής του συνέντευξης.

Η ζωή θεωρείται αέναο ταξίδι προς τη φθορά και τον θάνατο, κατά τον Γιώργο Παναγιωτίδη, και η Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου πραγματοποιεί με τη μελέτη της το δικό της πνευματικό ταξίδι ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της λογοτεχνικής ανάλυσης. Με περίσκεψη, εμβριθή και λεπτομερειακή ανάλυση η μελετήτρια ανιχνεύει και ερμηνεύει τα σύμβολα εμβαθύνοντας και προσφέροντας στον αναγνώστη περισσότερες οπτικές ανάλυσης. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί εκτός από τα κριτικά κείμενα των συγκεκριμένων έργων, είναι τα λεξικά λογοτεχνικών όρων και συμβόλων και η άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον συγγραφέα. Αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος που αναδεικνύει τις βιβλικές επιρροές του δημιουργού μέσα από τις γλωσσικές επιλογές του.

Το κεντρικό θέμα στα δύο έργα είναι το ταξίδι, που αποτυπώνεται με συγκεκριμένες αφηγηματικές τεχνικές. Η συγγραφέας επισημαίνει τα κυρίαρχα μοτίβα των έργων που χρησιμοποιεί ο Γ. Παναγιωτίδης και αναδεικνύει τους συμβολισμούς που εμπεριέχονται σε αυτά. Η Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου με εξομολογητική διάθεση και αποκαλυπτική ειλικρίνεια καταθέτει πως στο ταξίδι της μελέτης και της ερμηνευτικής της προσπάθειας πάλεψε με τις σκιές νεκρών και ζώντων, που προκαλούσαν μέσα της «ιερό δέος». Αποδελτιώνοντας και ταξινομώντας το υλικό της κατάφερε να διακρίνει και να διατυπώσει τις δυναμικές σχέσεις των υπό μελέτη έργων. Η συγγραφέας καταβυθίζεται και αξιοποιεί τους πολυδαίδαλους συνειρμούς, την έντονη χρήση του παράδοξου και του μεταφυσικού δίνοντας στον αναγνώστη τα εργαλεία για να κατανοήσει σε βάθος τα δυο έργα.

 

Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου

 

Έτσι, κατέληξε να ταυτιστεί με τα έργα, καθώς μέσα από διαρκή παρατήρηση διαπίστωνε ότι άλλαζαν στη μελετητική πορεία οι απόψεις της για τους ήρωες, για τη ζωή και τον θάνατο. Η ευρηματικότητα και η φαντασία του Γιώργου Παναγιωτίδη συναγωνίστηκαν εδώ την εκφραστική δεινότητα και ευελιξία σκέψης της Παναγιώτας Ψυχογυιοπούλου. Οι αλληγορίες των αρχικών έργων γονιμοποίησαν έτι περαιτέρω την δυνατότητα για επιστημονική ανάλυση, την οποία και πραγματοποίησε με τον καλύτερο τρόπο η συγγραφέας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα επιστημονικά άρτιο και τεκμηριωμένο έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιστοίχισητου λογοτεχνικού ταξιδιού του Γιώργου Παναγιωτίδη με το δικό της προσωπικό ταξίδι που εδράζεται στον άξονα: Καλαμάτα – Πάτρα – Φλώρινα – Πάτρα – Καλαμάτα, κάθε πόλη από τις οποίες αντιπροσωπεύει γι’ αυτήν κι ένα λογοτεχνικό σύμπαν. Διανύοντας διαρκώς την ανωτέρω διαδρομή, η συγγραφέας επεξεργαζόταν τα συγκεκριμένα κείμενα, επηρεαζόταν απ’ αυτά με αποτέλεσμα να γίνει εύκολη η μετάβαση από το πραγματικό στο φανταστικό και μαγικό ταξίδι της μελέτης των λογοτεχνικών έργων του δημιουργού.

Το βιβλίο «Ο Διερωτών των Αοράτων Οδών» χαρακτηρίζεται από μεθοδικότητα και διεισδυτική σκέψη ενός ανήσυχου μυαλού που δεν εφησυχάζει με το προφανές και την επιφάνεια των πραγμάτων. Η ανάγκη της Π. Ψ. να αποκωδικοποιήσει το κρυφό μήνυμα των κειμένων την οδήγησε σ’ ένα επιστημονικό έργο.

Καταλήγοντας, πρέπει να προσθέσω πως και ο τίτλος «Ο Διερωτών των Αοράτων Οδών» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ευρηματικότητας, της γόνιμης προσπάθειας και δημιουργικότητας της συγγραφέως Παναγιώτας Ψυχογυιοπούλου, αφού πορευόμενη σε αόρατες οδούς, παλεύοντας με τα ορατά και τα αόρατα, με αντικειμενικές δυσκολίες και με δυσυπόστατα εμπόδια, καταφέρνει να μη χάσει τον δρόμο και να μη χαθεί αλλά επιπλέον επιτυγχάνει τον στόχο της: να απολαύσει δηλαδή τη χαρά της δημιουργίας του βιβλίου και την ικανοποίηση για την απόκτηση ενός διπλώματος με την ολοκλήρωση ενός ανωτάτου επιπέδου σπουδών.

 

 

* Η Μαρία Παρ. Σταθέα είναι φιλόλογος-συγγραφέας

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top