Fractal

Σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Hugo Horiot: “Ο αυτοκράτορας είμαι εγώ – Ένα παιδί με αυτισμό αφηγείται” Μετάφραση: Ειρήνη Κωστούλα-Αργυρού, Εκδόσεις Στίξις, 2018, σελ. 178

 

Υπάρχουν αυτοβιογραφικά βιβλία που περιέχουν ποίηση και συναίσθημα, όπως αυτό του Hugo Horiot, ο οποίος γεννήθηκε στο 1982, ζει στο Παρίσι και έχει διαγνωστεί με αυτισμό, το Ο αυτοκράτορας είμαι εγώ . Όπως σημειώνει ο ίδιος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και για τον αποκλεισμό. Σε αυτό πολλοί άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, μολονότι ο αυτισμός δεν φαίνεται , ούτε κατονομάζεται, είναι όμως παρών.

Το νόημα του βιβλίο περικλείεται σε μια φράση του Βίκτορα Ουγκό από το έργο του Το ακρωτήρι του ονείρου που είναι το μότο του: «Μονάχα τούτο μην ξεχνάτε: Εκείνος που ονειρεύεται πρέπει να ’ναι πιο δυνατός από το όνειρο, ειδάλλως κινδυνεύει».

Στην αρχή ο συγγραφέας αυτοπαρουσιάζεται: «Ονομάζομαι Ζιλιέν. Ζιλιέν Σιλβέστρ Οριό, αλλά με φωνάζουν Ζιλιέν.  Είμαι τεσσάρων χρονών. Είμαι πολύ σοφός. Υπερβολικά σοφός. Όταν κάτι δεν μου αρέσει, θυμώνω. Θυμώνω πάρα πολύ. Φωνάζω, αλλά δίχως λόγια. Δεν μιλώ».

Ο αφηγητής μιλάει για τη μητέρα του, τον άνθρωπο που βρίσκεται διαρκώς κοντά του, και τους άλλους που τον περιτριγυρίζουν, τον πατέρα του, κυρίως, ο οποίος τον βάζει πάνω σ’ ένα τρακτέρ που χαράζει αυλάκια στο χωράφι του σπιτιού τους. Κι ύστερα μιλάει για το σχολείο, όπου τον πηγαίνει η μητέρα του, ένα κτίριο με δασκάλες και άλλα παιδιά που όμως δεν του αρέσει καθόλου, νιώθει καταπιεσμένος. Γι’ αυτό, θέλει να φύγει από εκεί, να εγκαταλείψει τη γη, να πάει αλλού, στο άπειρο, και να ενωθεί με την αστερόσκονη.

Έπειτα, η μητέρα του γεννάει την αδελφούλα του, οπότε βρίσκει συμπαίχτη για τα παιχνίδια του. Στο μεταξύ, μεγαλώνει και αλλάζει τρόπους ζωής και παιχνιδιών, πηγαίνει πλέον στο δημοτικό σχολείο, όπου κάποια στιγμή γίνεται ένα επεισόδιο με τη δασκάλα του. Αργότερα, πάει στο γυμνάσιο και ερωτεύεται μια όμορφη κοπέλα, την Οντίλ, τριάντα χρονών. Μόνο που τον επόμενο χρόνο αυτή φεύγει και μένει χωρίς αυτήν, να θυμάται τις όμορφες στιγμές κοντά της.

Στο γυμνάσιο όμως ο ήρωάς μας βρίσκει τη χαρά στην υποκριτική τέχνη: αγαπάει το θέατρο και σκέφτεται να γίνει ηθοποιός. Σύντομα, παίζει σε έργα του Άντον Τσέχοφ, στη Πρόταση γάμου και Γλάρος.

 

Hugo Horiot

 

Τούτο το αυτοβιογραφικό κείμενο, δείχνει την εσωτερική πάλη του Ζιλιέν με τον άλλο του εαυτό, τον Ουγκό, ενώ είναι αφιερωμένο στη μητέρα του, η οποία, όπως σημειώνει τον έφερε στον κόσμο «δυο φορές». Το Επίμετρο είναι γραμμένο από αυτή τη μητέρα, την Φρανσουάζ Λεφέβρ, η οποία τονίζει:

«Αποφάσισες να γράψεις. Ποιος θα μπορούσε να διηγηθεί την ιστορία σου καλύτερα από εσένα; Ποιος θα μπορούσε να τη θυμάται καλύτερα από εσένα;»

Το κείμενο της υπερήφανης μητέρας τελειώνει ως εξής:

«Στα έξι σου μου είπες: “Όταν ονειρεύομαι, αιχμαλωτίζω μια εικόνα και μπαίνω στο όνειρό μου. Τότε είμαι ελεύθερος”. Σήμερα, εσύ ο ίδιος είσαι δημιουργός εικόνων. Είσαι σκηνοθέτης. Ηθοποιός. Συγγραφέας».

Σίγουρα, το αυτιστικό παιδί κατάφερε να ξεχωρίσει από το πλήθος των ανθρώπων και να γίνει δημιουργός –το βιβλίο του είναι συγκινητικό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top