Fractal

☆ Μήπως δεν πρέπει να μπω στη θάλασσα;

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

 

H θάλασσα για πολλές παθήσεις αποδεικνύεται «φάρμακο»! Υπάρχουν όμως και  περιπτώσεις που επιδεινώνει κάποια προβλήματα υγείας. Aς δούμε πότε τα θαλάσσια μπάνια ωφελούν αλλά και σε ποια νοσήματα πρέπει να αποφεύγονται.

Μια βουτιά στα δροσερά νερά της θάλασσας και αμέσως αισθανόμαστε την ανανεωτική της δύναμη στον οργανισμό. Άλλωστε ο Γάλλος βιολόγος René Quinton (1866-1925) ήταν ο πρώτος που απέδειξε επιστημονικά ότι το θαλασσινό νερό έχει  αξιοσημείωτες ομοιότητες με το πλάσμα του αίματος. Επίσης, περιλαμβάνει ένα πλήθος συστατικών όπως ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ζωντανούς οργανισμούς που έχουν αντιβακτηριδιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες, οι οποίες  αποδεικνύονται το καλύτερο «φάρμακο» σε αρκετές παθήσεις. Υπάρχουν ωστόσο  και περιπτώσεις που τα θαλάσσια μπάνια μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες. Ας δούμε λοιπόν πότε η θάλασσα μας ωφελεί, αλλά και πότε μπορεί να μας βλάψει…

 

 

 

Σε ποιες περιπτώσεις η θάλασσα μας κάνει καλό… 

 

* Δρα ευεργετικά στο μυοσκελετικό σύστημα

Το θαλασσινό νερό, χάρη στα άλατα (νάτριο, κάλσιο, ποτάσιο μαγνήσιο) και στα ιχνοστοιχεία (χρυσός, χαλκός, ψευδάργυρος και ιώδιο) που περιέχει, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Όπως έχει αποδειχτεί, τα άτομα π.χ που κολυμπούν συστηματικά, απαλλάσσονται από πόνους και «πιασίματα» στην πλάτη, τη μέση, τον αυχένα, καθώς και από πόνους στα ισχία, τα γόνατα και τις άλλες αρθρώσεις. Η υδροκινησιοθεραπεία που γίνεται ευκολότερα (λόγω άνωσης) μέσα στη θάλασσα, μαζί  με τα ευεργετικά συστατικά του θαλασσινού νερού, έχουν επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα στις διάφορες ρευματικές παθήσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (φλεγμονή που πλήττει περισσότερο από μια άρθρωση) και φυσικά η οστεοαρθρίτιδα (τα λεγόμενα αρθριτικά).

 

◉ Βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία

Το θαλασσινό περιβάλλον και το κολύμπι, ωφελούν πάρα πολύ τα άτομα με πρόβλημα χρόνιας ιγμορίτιδας, καθώς βοηθούν στη αποσυμφόρηση της μύτης και την αφήνουν πιο ελεύθερη να αναπνεύσει. Επίσης η θαλάσσια αύρα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας, σύμφωνα με καναδική μελέτη του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ, όπου οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 160 άτομα, τα οποία υπέφεραν με τις παραπάνω παθήσεις τουλάχιστον για 3 χρόνια. Στα κέντρα θαλασσοθεραπείας, υπάρχουν άλλωστε και ειδικά προγράμματα που βοηθούν στην ανακούφιση αυτών των παθήσεων.

 

 

 

 

◉ Θεραπεύει τις δερματοπάθειες

Ο ήλιος σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό, έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε δερματοπάθειες όπως η κνίδωση, το ατοπικό έκζεμα και η ψωρίαση, μας υπενθυμίζουν ακόμα μια φορά, τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) . Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη μελέτη: κάθε καλοκαίρι (με τα συχνά μπάνια στη θάλασσα), παρατηρείται ύφεση στα συμπτώματα των παραπάνω δερματικών παθήσεων. Επιπλέον, τα θαλάσσια μπάνια σε συνδυασμό με τον ήλιο, επιδρούν επίσης θετικά στις περιπτώσεις ήπιας και χρόνιας δερματίτιδας, γιατί αφενός οι υπεριώδεις ακτίνες του, έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, αφετέρου, βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, γεγονός που οδηγεί σε ύφεση τα εκζέματα. Ιδιαίτερα μάλιστα αυτά που σχετίζονται με το στρες (νευροδερματίτιδες).

 

Μειώνει το άγχος ακόμα και νοερά! 

Είναι γνωστό ότι το κολύμπι στη θάλασσα μας χαλαρώνει από τις καθημερινές εντάσεις, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος. Επίσης σύμφωνα με το βιολόγο Τζ. Γουάλας Νικολς, ο οποίος μελετώντας εδώ και χρόνια  τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη θάλασσα, έκανε τις εξής παρατηρήσεις:   στην μνήμη πολλών ανθρώπων που έχουν ζήσει από παιδιά για μεγάλο διάστημα κοντά στη θάλασσα, σχηματίζονται «αναμνήσεις χαλάρωσης». Αργότερα στη ζωή τους ακόμα και νοερά, η θέα η και το άκουσμα του ήχου της θάλασσας, τους φέρνει αυτόματα ένα αίσθημα χαλάρωσης και γαλήνης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμη απαντήσει, έχουν υπάρξει μελέτες που συνδέουν την παρατήρηση, με τη μείωση στα επίπεδα των ορμονών, που δημιουργούν το άγχος  στον οργανισμό.

 

 

Πότε τα θαλάσσια μπάνια μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες     

 

Όταν υπάρχουν προβλήματα καρδιάς

Τα άτομα με καρδιοπάθειες και ειδικότερα αυτές που συνοδεύονται από ταχυαρρυθμίες ή βραδυαρρυθμίες πρέπει να είναι προσεκτικά. Συνιστάται να κολυμπούν πρωινές ώρες και να παίρνουν τα πρωϊνά αγγειοδιασταλτικά φάρμακα μετά το μπάνιο. «Με αυτόν τον τρόπο – εξηγoύν από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία –  ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ενός ανεπιθύμητου συμβάντος. Την ίδια συμπεριφορά πρέπει να έχουν και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ανεξάρτητα από αυτό που  πάσχουν. Το πολύ κρύο θαλασσινό νερό, όταν μάλιστα ο κολυμβητής ύστερα από παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μπαίνει απότομα μέσα στη θάλασσα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς ορισμένα άτομα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σπασμοί των αρτηριών, στηθάγχη ή αρρυθμίες».

 

◉ Εάν παίρνουμε φάρμακα

Πέραν όμως των καρδιοπαθειών κάθε άνθρωπος που παίρνει φάρμακα και ιδιαίτερα αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα. Όπως επισημαίνει ο κ Κρεμαστινός: «Τα φάρμακα αυτά προκαλούν διαστολή των αρτηριών και των φλεβών ή αφαιρούν νερό από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να πέφτει απότομα η πίεση με κίνδυνο να προκληθεί λιποθυμία, η οποία μέσα στη θάλασσα οδηγεί δυνητικά σε πνιγμό. Χρήση τέτοιων φαρμάκων κάνουν κυρίως εκείνοι που πάσχουν από υπέρταση, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη. Οι ασθενείς που ανήκουν σε αυτές λοιπόν τις κατηγορίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κολυμπούν μέσα στη θάλασσα και ιδίως τις μεσημεριανές ώρες που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες.»

 

◉ Εάν υπάρχει εξωτερική ωτίτιδα

Συνήθως το κολύμπι δεν είναι πρόβλημα για κάποιον που πάσχει από χρόνια ωτίτιδα. Αυτό, γιατί οι περισσότερες χρόνιες μολύνσεις των αυτιών είναι ωτίτιδες του μέσου ωτός, με τη φλεγμονή να βρίσκεται στο τμήμα του αυτιού πίσω από το τύμπανο, άρα καλά προφυλαγμένη από το νερό. Μόνο στην εξωτερική ωτίτιδα συνιστάται αποχή από το νερό για μερικές μέρες, όσες δηλαδή χρειάζονται για να θεραπευτεί. Το κολύμπι δεν είναι πρόβλημα, ακόμα και αν υπάρχει ευπάθεια στα αυτιά. Όμως, πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν οι βουτιές, εξ αιτίας της ξαφνικής αλλαγής πίεσης στο αυτί. Επίσης, αν είναι λίγο βουλωμένη η μύτη, απαγορεύονται οι βουτιές στο νερό, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί όχι μόνο ο οξύς πόνος στα αυτιά (αδυναμία εξίσωσης των πιέσεων), αλλά και αιφνίδιος ίλιγγος ή και απώλεια προσανατολισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

 

 

 

Αλλεργία στο θαλασσινό νερό; Κι όμως!

Στην πραγματικότητα δεν είναι αλλεργία στο θαλασσινό, αλλά στο κρύο νερό. Πρόκειται για τη λεγόμενη αλλεργία του… χειμώνα που παρουσιάζουν άνθρωποι με υπερευαισθησία στο κρύο και η οποία τους επηρεάζει και στα καλοκαιρινά τους μπάνια. Όταν μπαίνουν στη θάλασσα, ακόμη κι αν είναι δροσερό το νερό, κι όχι απαραίτητα παγωμένο, απελευθερώνονται στον οργανισμό τους ουσίες όπως η ισταμίνη, που προκαλούν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις (κοκκινίλες, πρήξιμο, φαγούρα) και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη λιποθυμία. Αν λοιπόν κάποιος παρουσιάζει το χειμώνα αλλεργικά αντίδραση στο κρύο, πρέπει να προστατεύεται πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια με ειδική φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Να θυμάστε:

  • Το θαλασσινό νερό όταν είναι γύρω στους 25 βαθμούς, (έχει δηλαδή τη θερμοκρασία σώματος) θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό, γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία, διευκολύνεται η διείσδυση των φυσικών και χημικών του ιδιοτήτων στο ανθρώπινο σώμα.
  • Το φυσικό θαλασσινό αλάτι που δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία περιέχει πολλά ωφέλιμα υδατικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να απορροφηθούν και να μεταβολιστούν από το σώμα.
  • Για τους πόνους, αλλά και για την κυτταρίτιδα των μηρών και των γονάτων, ευεργετικά είναι και τα αμμόλουτρα, με άμμο βρεγμένη από τη θάλασσα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ή άμμος είναι καθαρή.

 

 

Να θυμάστε ακόμα:

  • Tα μπάνια σε θάλασσα που δεν είναι καθαρή μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδες ή κυστίτιδες, κυρίως σε γυναίκες που παρουσιάζουν κάποια ευαισθησία. Επίσης, όταν τα νερά είναι πολύ κρύα, επίφοβες είναι και οι σαλπιγγίτιδες. Γι’ αυτό οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί στις γυναίκες (ειδικά στις εγκύους), είναι να αποφεύγουν το  κολύμπι σε θάλασσες με πολύ κρύα νερά και κυρίως σε θάλασσες αμφιβόλου καθαρότητας.

 

 

 

INFO

Τα θαλάσσια μπάνια ανεβάζουν και τη λίμπιντο

 Πολλές μελέτες, επιβεβαιώνουν ότι το καλοκαίρι, τα ζευγάρια έχουν καλύτερη ψυχολογική διάθεση και μεγαλύτερη επιθυμία για να κάνουν έρωτα. Γενικά –λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία -οι ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τα θαλάσσια μπάνια, καλυτερεύουν αισθητά την παραγωγή όλων των νευροδιαβιβαστών, ουσιών του εγκεφάλου: Τις ενδορφίνες, που είναι τα μόρια της χαράς, τη σεροτονίνη που συνδέεται με την ψυχική διάθεση και τη μελατονίνη, που ευθύνεται για τον ήρεμο ύπνο. Όσο για τον ερωτισμό, το καλοκαίρι είναι στο ζενίθ του, κυρίως γιατί ο ήλιος αυξάνει τις φερομόνες, τις ορμόνες δηλαδή που διεγείρουν την σεξουαλικότητα. Επιπλέον, η ανάλυση των αυστριακών ειδικών έδειξε ότι τα θαλάσσια μπάνια σε συνδυασμό με  το ηλιακό φως, βοηθούν τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία γονιμότητα μέσω της αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό. Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο «European Journal of Endocrinology»: στη προκειμένη περίπτωση η βιταμίνη D αποτελεί «κλειδί» σε ό,τι αφορά την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες αλλά και την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης δίνοντας ώθηση στη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό «Αρμονία».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top