Fractal

Ένας βυθός με πανανθρώπινα μηνύματα

Γράφει η Ελένη Χωρεάνθη //

 

Χαριτίνη Μαλισσόβα: «Μια μέρα στο βυθό!», Εικόνες: Σίσυ Κυλερτζή, Εκδόσεις: ΑΡΜΟΣ, Αθήνα 2022

 

Η Χαριτίνη Μαλισσόβα είναι εκπαιδευτικός, ενώ εδώ και κάποια χρόνια συνεργάζεται με την εφημερίδα “Θεσσαλία”, γράφοντας άρθρα σχετικά με θέματα εκπαίδευσης και λογοτεχνίας, και με συνεντεύξεις ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Το ολοκαίνουργο βιβλίο της “Μια μέρα στον βυθό”, είναι το πρώτο της βιβλίο για παιδιά. Έχει γράψει άλλα τρία βιβλία για παιδιά, αλλά σε θεατρική μορφή για σχολικές παιδικές παραστάσεις. Τα άλλα δύο βιβλία της είναι η ποιητική συλλογή με τίτλο “Ιδεατή ολότητα” και το “Σχέσεις γονέων-εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο”, ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Στο πρόσφατο βιβλίο της “Μια μέρα στο βυθό”, με πρόσχημα και μέσο/ εργαλείο, μια δροσερή, καλοκαιρινή, ευχάριστη ιστοριούλα, γραμμένη με πολύ κέφι και άνεση, με σκοπό να περάσει πανανθρώπινα μηνύματα, μεταφέρει στο βυθό τους μικρούς αναγνώστες της, όπου μια μεγάλη παρέα από μικρές γοργόνες και ψαράκια μόλις άρχισαν να ζουν μια ακόμα υπέροχη μέρα παίζοντας αμέριμνα ανάμεσα στα φύκια και στα βραχάκια του βυθού, για να ζήσουν μαζί τους όμορφα και διασκεδαστικά μια ολόκληρη μέρα του πιο ζεστού καλοκαιριού στη δροσιά του βυθού.

Όλα πάνε καλά ίσαμε τη στιγμή που κάνει την εμφάνισή του κάποιο άγνωστο, παράξενο ον, ένα μεγάλο, διαφορετικό ψάρι που προκαλεί φόβο και πανικό στα ψαράκια και στις μικρές γοργόνες. Για να γλιτώσουν από  τον κακό εισβολέα, τρέχουν να κρυφτούν στις κρυψώνες και στις φωλιές τους κατατρομαγμένα. Και ποιος ξέρει πόσο θα έμεναν τρυπωμένα, αν η σοφή γοργόνα δεν έβγαινε μπροστά να αντιμετωπίσει θαρραλέα τον θεωρούμενο εχθρικό άγνωστο εισβολέα, κι αν δεν έπαιρναν μέρος στα δρώμενα με τον καλό τους συμβουλευτικό λόγο οι νεράιδες.

Από αυτή τη στιγμή και μετά ήρθαν απανωτά οι ανατροπές στη ζωή των τρομαγμένων μικρών του βυθού. Από την “αναγνώριση” και μετά η ζωή στο βυθό αλλάζει. Τα ψαράκια και οι μικρές γοργόνες ξεθαρρεύουν, πλησιάζουν τον εισβολέα και λίγο λίγο, όσο πιο πολύ τον γνωρίζουν από κοντά, διαπιστώνουν πόσο αγαθός και καλοπροαίρετος είναι και πόσο ωραία πράγματα μπορούν να κάνουν όλοι μαζί. Όταν μάλιστα ο “παράξενος επισκέπτης” ξέμπλεξε κι έβγαλε από τα δίχτυα των ψαράδων μια μικρή γοργόνα, βεβαιώθηκαν πως όχι μόνο δεν είναι κακός, αλλά φίλος και… προστάτης των αδύνατων και μπορούν να τον εμπιστεύονται.

Η μέρα κύλησε ευχάριστα με εναλλασσόμενα γεγονότα και ανάλογα συναισθήματα κι έκλεισε όμορφα, όταν και η τελευταία ακτίνα του ήλιου αποτραβήχτηκε αφήνοντας τα πλάσματα του βυθού στην αγκαλιά της νύχτας να πάνε για ύπνο στις θαλασσινές φωλιές τους, να συνεχίσουν με όνειρα την ήρεμη ζωή του βυθού. Έτσι:

 

“…Άλλη μια νύχτα αρχίζει για τις γοργόνες και τα ψαράκια.

       Πανέμορφα, μελωδικά και χρωματιστά όνειρα

          στολίζουν τον παραμυθένιο ύπνο τους.

        Όνειρα με πολλά παιχνίδια και καινούριους φίλους

                  για τη νέα μέρα που θα ξημερώσει”.

 

Χαριτίνη Μαλισσόβα

 

Πρόκειται για ένα  σύγχρονο παραμύθι που η συγγραφέας συνέθεσε με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο  θέλοντας να περάσει στα παιδιά στα παιδιά φυσικά και αβίαστα μέσα από τα δρώμενα, μηνύματα και αξίες που καθορίζουν τη συμπεριφορά και τη ζωή μας:

    “Ένα παραμύθι για τη φιλία, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την αποδοχή του διαφορετικού, του  άλλου…”, για την ανοχή και την αποδοχή του διαφορετικού

Η Χαριτίνη Μαλισσόβα, μια συνειδητοποιημένη εκπαιδευτικός με τη μεγάλη πείρα που απόκτησε από την επαφή της με τα μικρά παιδιά, έχει τον τρόπο της να περνάει στα παιδιά μηνύματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά και ως εμπνευσμένη ποιήτρια και συγγραφέας ενός καλού βιβλίου που μιλάει με γνώση και τεκμηριωμένα για τις σχέσεις γονέων και εκπαιδευτικών, στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα – που συχνά ανοίγεται ανάμεσά τους, συνήθως “δι’ ασήμαντον αφορμήν” – και να εξομαλύνει τις προστριβές, όποτε και εάν προκύψουν, και πάντα προς όφελος των παιδιών.

Στο βιβλίο της επέλεξε ως σκηνικό χώρο, τον βυθό και ήρωες “πρόσωπα” των παραμυθιών: γοργόνες, ψαράκια, νεράιδες, όντα παραμυθένια. Πλάσματα που η ζωή και η δράση τους είναι στο βυθό, αθώα, άκακα όντα, που ζουν και παίζουν αμέριμνα σε ένα χώρο ήσυχο. Εκεί όπου μόνο το φως του ήλιου μπορεί να φτάσει. Χρησιμοποιεί, επίσης πλάσματα που μπορούν να ενταχθούν σε μια ομάδα και να αποδεχθούν στην ομάδα τους και τον παρείσακτο που φαινομενικά δείχνει διαφορετικός.

Η ολοκάθαρη, τρυφερή, απαλή με ταιριαστούς χρωματισμούς, τρυφερές αποχρώσεις, χαρούμενα προσωπάκια με αποτυπωμένη, ωστόσο, πάνω τους τη χαρά, την απορία, την έκπληξη αλλά και το φόβο, εικονογράφηση με την οποία η Σίσυ Κελερτζή κόσμησε το βιβλίο, δημιουργεί ευχάριστο, δροσερό και παιγνιδιάρικο περιβάλλον όπου οι κινούμενες φιγούρες των ηρώων περνούν την ημέρα τους πολύ όμορφα με παιγνίδια, μαθαίνοντας παράλληλα πράγματα που θα τα κάνει καλύτερους παίκτες και συμπαίκτες στη συνέχεια.

Για  καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση του περιεχομένου, στο τέλος βιβλίου προστίθενται 6 ολόκληρες σελίδες με “Δημιουργικές δραστηριότητες”.

 

 

Π. Φάληρο, 18. 8. 22

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top