Fractal

Ένα σπίτι γεμάτο μυστικά

Γράφει ο Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης //

 

«Mexican Gothic» της Σύλβια Μορένο-Γκαρσία, Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη, εκδόσεις Κλειδάριθμος

 

Το «Mexican Gothic» της Σίλβια Μορένο-Γκαρσία μετράει εκατομμύρια πωλήσεων σε όλον τον κόσμο, συνοδεύεται από μια πληθώρα βραβείων, μεταφράζεται σε πάνω από είκοσι γλώσσες και θα μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, και αποτελεί ένα βιβλίο για τους φαν των βιβλίων λογοτεχνίας Τρόμου και Μυστηρίου.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Βρισκόμαστε στο Μεξικό της δεκαετίας του ’50. Εκεί, η Νοεμί Ταμποέδα, μια ασυμβίβαστη και δυναμική κοπέλα, μετά από ένα μυστηριώδες σε περιεχόμενο γράμμα, θα παρακινηθεί από τον αυστηρό πατέρα της να σπεύσει να βοηθήσει τη νιόπαντρη ξαδέλφη της Καταλίνα, η οποία είναι παντρεμένη με έναν γόνο αριστοκρατικής οικογένειας Άγγλων. Κάνοντας το ταξίδι, θα βρεθεί στο Ψηλό Μέρος, όπως ονομάζεται η τοποθεσία όπου θα ταξιδέψει· εκεί, θα συναναστραφεί την αυστηρή οικονόμο Φλόρενς με τους κανόνες της, τον υπέργηρο μα αλλόκοτα «φρέσκο» Χάουαρντ Ντόιλ (τον πατριαρχικό ιδιοκτήτη του Ψηλού Μέρους), τον γιο του Βέρτζιλ (σύζυγο της Καταλίνα) και τον ξάδελφό του Φράνσις. Τα μυστικά ελλοχεύουν σε κάθε γωνιά του παλαιού, βικτοριανού αρχοντικού στο Ψηλό Μέρος και πόρτα την πόρτα που θα ανοίγει η Νοεμί, θα βυθίζεται σε ένα μυστήριο που γυρεύει απαντήσεις και διαθέτει κάμποσες τρομακτικές γωνιές.

Διαβάζοντας το «Mexican Gothic» συνειδητοποίησα πως οι σελίδες του τρέχουν δαιμονισμένα και δεν μπορείς εύκολα να το αφήσεις. Τα διάφορα αλλόκοτα που συμβαίνουν στη Νοεμί και το Ψηλό Μέρος –έναν τόπο, που οφείλω να ομολογήσω ότι σχημάτισε στη σκέψη μου τα σπίτια του Σάλεμς Λοτ, του Στίβεν Κινγκ–, καταφέρνουν να σε γραπώσουν από τον σβέρκο και να σε βαστήξουν μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Η γραφή της δημιουργού σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει μαεστρικά σε ένα απόλυτο page turner που θυμίζει βικτωριανό μυθιστόρημα βουτηγμένο στη μεξικανική κουλτούρα (ναι, γίνεται!) καταφέρνοντας να κάνει την ιστορία της instant classic. Εκτός αυτών, διαφαίνονται ξεκάθαρα οι αναφορές της σε ρατσιστικά αρχέτυπα, στη βία κατά των γυναικών, και σε αλλόκοτα μυστικά με αληθινές ρίζες που πηγαίνουν βαθιά μέχρι τα χρόνια πριν τη Μεξικανική Επανάσταση. Στα δικά μου αναγνωστικά μάτια, αποτελεί ένα κράμα Έμιλι Μπροντέ, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Σίρλει Τζάκσον και Μέρι Σέλεϊ, όχι τυχαία όλες τους γυναίκες, καθώς το έργο είναι διαποτισμένο από φεμινιστική δυναμική που αποτυπώνεται στις γυναίκες ηρωίδες του (και μπράβο του!).

 

«Η Νοεμί άκουσε φωνές, πολύ δυνατές, κι έπειτα μια διαπεραστική κραυγή, όλα όμως ήταν τόσο ακίνητα, τόσο γαλήνια, που είχε γαληνέψει και η ίδια. Ακόμη κι όταν οι κραυγές άλλαξαν τόνο και η έντασή τους φάνηκε ν’ αυξάνεται, δεν φοβήθηκε.

Έφτασε σ’ ένα ξέφωτο και είδε μια γυναίκα ξαπλωμένη στο χώμα. Η κοιλιά της ήταν τεράστια και φαινόταν να γεννάει, πράγμα που εξηγούσε τις κραυγές. Γύρω της υπήρχαν κάμποσες ακόμη γυναίκες που της κρατούσαν το χέρι, έδιωχναν τις μουσκεμένες από ιδρώτα τούφες των μαλλιών από το μέτωπό της, της ψιθύριζαν ενθαρρυντικά. Άντρες κρατούσαν αναμμένα κεριά στα χέρια τους, κι άλλοι φανάρια»

 

Silvia Moreno-Garcia

 

Το «Mexican Gothic» αποτελεί μια καλοδουλεμένη δουλειά που μέσα της θα διακρίνεις έναν διάχυτο ρομαντισμό (κυρίως στις εικόνες που αποτυπώνει με δεινή γλαφυρότητα) όσο και καχυποψία σε εκείνα που αφήνει να υπονοηθούν πίσω από την υπόθεση, ενώ –ευτυχώς!– μπαίνει πολύ γρήγορα στο «ζουμί» της πλοκής και δεν αργεί να αποκαλύψει την ανατροπή του (αρκετά πριν τις τελευταίες σελίδες, όπως συνηθίζεται). Οι ήρωές του διαθέτουν ποικιλία και βαστούν λογοτεχνικά μέτρα ο ένας από την προσωπικότητα του άλλου, γεγονός που προσφέρει παλμό στον ρυθμό του έργου και του χαρίζει κινηματογραφική ευρυθμία. Η πλοκή είναι άμεση, δομημένη, διαθέτει ατμόσφαιρα και διαλόγους to the point, δίχως να αφήνει τον αναγνώστη να αποκοιμηθεί με βαρετές αναλύσεις αλλά απαιτώντας την προσοχή του μέχρι να το τελειώσει. Πρόκειται για ένα απολαυστικό ταξίδι γοτθικής ανατριχίλας, μακάβριου, και αδρεναλίνης, οπότε ποντάρω πως δεν θα αφήσει ανικανοποίητο όποιον το επιλέξει προς αγορά (μάλιστα, πιστεύω πως θα παραμείνει στη βιβλιοθήκη του και σε ψηλό ράφι) και σίγουρα θα αγαπηθεί από τους αναγνώστες του είδους λογοτεχνίας Τρόμου και Μυστηρίου.

Κλείνοντας, οφείλω να δηλώσω ότι οι εκδόσεις Κλειδάριθμος με εντυπωσίασαν με την έκδοση αυτού του έργου, καθώς διαπιστώνω πως σπάνε την πεπατημένη της αστυνομικής λογοτεχνίας που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι εκδότες και τολμούν (πετυχημένα) να ποντάρουν και σε αυτό το μονοπάτι της λογοτεχνίας που αρέσει σε πολλούς από εμάς.

Διαβάστε αυτόν τον μεξικανικό γοτθικό τρόμο, ακούγοντας τον δίσκο «Prehispanic» του Jorge Reyes, από το 1990.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top