Fractal

Μεσσήνιοι συγγραφείς

Γράφει ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης //

 

“Μεσσηνιακές Δημιουργίες” – Η΄ τόμος, έκδοση της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων

 

Με τον τίτλο «Μεσσηνιακές Δημιουργίες» καθιερώθηκε η σειρά των συλλογικών τόμων, τους οποίους ανά διετία εκδίδει η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων από το 2007 και εξής. Σκοπός της έκδοσης είναι η παρουσίαση του έργου των μελών της Ένωσης αλλά και η προσφορά βοήθειας στον μελλοντικό ερευνητή, ώστε να αντλήσει τα πρώτα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν σε διεξοδικότερη έρευνα για τα λογοτεχνικά πράγματα της Μεσσηνίας σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στον καλαίσθητο πλέον Η΄ τόμο, από τις εκδόσεις 24γράμματα, με έργο της εικαστικού Βασιλικής Κατέρη στο εξώφυλλο, 59 συγγραφείς – μέλη της ΕΜΣ καταθέτουν διηγήματα, μικροδιηγήματα, ποιήματα, χαϊκού, ιστοριοδιφικά, ταξιδιωτικά και λαογραφικά κείμενα, θέατρο, παραμύθι, ποιητικό δοκίμιο και έμμετρη σάτιρα, σε μια προσπάθεια να δώσουν ο καθένας δείγμα της έμπνευσης και του συγγραφικού ή λογοτεχνικού είδους ή ειδών που υπηρετούν.

Πρόκειται για μια ποικιλία λόγου, γραφής, ύφους, ένα βιβλίο πολυσυλλεκτικό και ενδιαφέρον, από το οποίο ο αναγνώστης θα αντλήσει ελάχιστη ποσότητα των χυμών της πένας του κάθε συμμετέχοντος σ’ αυτό συγγραφέα. Χαιρετίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) Κώστας Καρούσος και προλογίζει με κατατοπιστικά στοιχεία η πρόεδρος της ΕΜΣ, φιλόλογος- συγγραφέας Αντωνία Παυλάκου.

Το βιβλίο φέρει το στίγμα της εποχής που γράφτηκε, καθώς το έξυπνο μικροδιήγημα της Αντωνίας Παυλάκου, εκείνο του Άγγελου Λάππα και η έμμετρη σάτιρα με θρησκευτικές επιρροές του Αγησίλαου Τσουκαλά αγγίζουν την ιδιάζουσα κοινωνικά κατάσταση που έχει προκαλέσει η covid-19.

Μεγάλη έκταση καταλαμβάνει στο βιβλίο η Ποίηση με εκπροσώπους την ερωτική Αγγελοπούλου – Παπαβασιλείου Γεωργία, την ευαίσθητη στα καθημερινά της γυναίκας Τίνα Βρεττάκη – Δάβου, την κοινωνική Ρούλα Γαλάνη, τη λυρική Καίτη Καγκαράκη, τον ερωτικό και νεαρό Ανδρέα Ηλιόπουλο, μαζί με την Αλέκα Κατσουλίδη, τον Χρίστο Κοντοβουνήσιο, τη Μαρία Νταλλή, τον Δημήτρη Λαμπρόπουλο, τη Νικολίνα Λέκκα. Ιστορικοκοινωνικός ο Γρηγόρης Κριμπάς, ακολουθείται από τον Άγγελο Λάππα, τον Δημήτρη Μπουσούνη και τον Βασίλη Ξηρογιάννη. Σε κλίμα καθαρά λυρικό κινείται και ο Λευτέρης Χριστακόπουλος, ο Φιλέας Τετράζης, η Κατερίνα Γυφτάκη, η Μαρία Σταθέα, ο Ηλίας Κοκκέας, η Ελένη Σταθοπούλου, ενώ πιο μεγαλόστομο λυρισμό εμφανίζουν ο Πέτρος Πανταζόπουλος, ο Βασίλης Φλώρος και ο Τέλης Φράγκος. Πόνος μαζί με λυρισμό από τη Στέβη Σαμέλη, τον Βασίλη Ξηρογιάννη, την Εύα Σταματοπούλου, τον Παρ. Σερενέ, τον Ηλία Τσιμπλή και ρεαλισμό από τον Νίκο Σαββάκη. Ιδιαίτερα τα ποιητικά δοκίμια του Θόδ. Σταυριανόπουλου, του Δημ. Μητρόπουλου αλλά και πεζοποίηση από την Αντωνία Παυλάκου.

Απόσπασμα από θεατρικό έργο καταθέτει η Ισμήνη Κωνσταντοπούλου, παραμύθι η Ρουμπίνη Παπαμικρούλη και λαογραφική μαρτυρία ο Βασίλης Μαστραγγελόπουλος με τη Βασιλική Μουρίκη.

Το εμφύλιο πάθος αρχαίο και σύγχρονο απασχολεί αντίστοιχα τους: Νικόλαο Βρουώνη και Αντώνη Καλύβα, ενώ τα φιλελληνικά αισθήματα αναδεικνύει ο Χρίστος Κοντοβουνίσιος και η Ιωάννα Σερενέ με πεζό και ποιητικό λόγο τον κυπριακό αγώνα ως τις μέρες μας .

Το διήγημα, κυρίως με προεκτάσεις κοινωνικές και με θέματα που αγγίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα καταθέτουν – παρατίθενται σχεδόν αλφαβητικά – οι: Βούλα Αργυροπούλου, ο ιδιαίτερος και εξαιρετικός Παν/της Βούρος, η Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη, η Βίκη Κοσμοπούλου, η Λίνα Κοσμοπούλου, η Κατερίνα Ξάνθου, ο Παν/της Ντόκολας, ο Γιώργος Κούβελας. Σε κλίμα πιο λαογραφικό τα θέματα των Σμαραγδής Κουτσοπέτρου, Ευάγγ. Τεμπελόπουλου. Νοσταλγικά του παρελθόντος εκείνα των Στάθη Παρασκευόπουλου, Ράνιας Λυμπεροπούλου, Τίνας Κουτσουμπού, Σμαραγδής Κουτσοπέτρου, Γρηγ. Κριμπά, Λίας Κόσσυβα. Ιδιαίτερο το απόσπασμα από ευρύτερη αφήγηση του Αννίβα Αννίβα Αρνέλλου, μια μικρή πραγματεία για γνώσεις Η/Υ από τον Γιώργο Λιακέα και μια ταξιδιωτική εμπειρία από τον Βασίλη Ματσινόπουλο.

Ένα αξιόλογο συλλογικό έργο, δείγμα γραφής των σύγχρονων Μεσσήνιων συγγραφέων, που θα ικανοποιήσει τον σύγχρονο αναγνώστη και θα βοηθήσει τον μελλοντικό ερευνητή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top