Fractal

Κανείς δεν ξέρει τι είναι το Brexit και πώς να το κάνει

Γράφει η Μαρία Βρέντζου //

 

«Μέση Αγγλία» του Τζόναθαν Κόου, Μεγάλη Βρετανία, εκδόσεις Πόλις, 2019, σελ. 608

 

Ο συγγραφέας Τζόναθαν Κόου με το βιβλίο του «Μέση Αγγλία» προσφέρει τη συνέχεια των μυθιστορημάτων του «Η λέσχη των τιποτένιων» και «Ο κλειστός κύκλος», δημιουργώντας μια τριλογία. Έτσι, συναντάμε ξανά αρκετούς από τους παλαιότερους ήρωές του, στη μέση πια ηλικία, αντιμέτωπους με τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν την βρετανική κοινωνία στην απόφαση του Brexit.

«Κανείς δεν ξέρει τι είναι το Brexit και πώς να το κάνει» μονολογεί κάποιος από τους πολυάριθμους χαρακτήρες, εισάγοντας τον αναγνώστη σε μία πολιτική χαρτογράφηση της σύγχρονης Μεγάλης Βρετανίας, πάντοτε μέσα από την πλοκή και τις προσωπικές ιστορίες του Μπέντζαμιν Τρότερ, επίδοξου μυθιστοριογράφου αλλά και του πατέρα του Κόλιν, συνταξιούχου που ψηφίζει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και της αδερφής του Λόϊς που ζει συμβατικά με τον σύζυγό της αποφεύγοντας να χωρίσει, της ανιψιάς του Σόφι, φιλελεύθερης διανοούμενης που κάνει έναν ασύμβατο γάμο με τον Ίαν, συντηρητικό υποστηρικτή του μεγαλείου της παλαιάς Αγγλίας και τέλος του φίλου του Νταγκ, αριστερίζοντος δημοσιογράφου που ζει στο πανάκριβο Τσέλσι και δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό της έφηβης αναρχικής κόρης του Κοριάντερ αλλά ούτε την ανοησία και την υπεροψία του Νάϊτζελ, υποδιευθυντή γραφείου τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η «Μέση Αγγλία» ξεκινά το 2010 στο Μπέρμιγχαμ, δείχνει την άνοδο στην πρωθυπουργία του Ντέιβιντ Κάμερον, περιγράφει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 με την εκπληκτική τελετή έναρξης του Ντάνι Μπόιλ, αναφέρεται στις ταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα εξαιτίας της δολοφονίας ενός μαύρου από την αστυνομία, κάνει έναν μεγάλο σταθμό στο δημοψήφισμα του 2016 αλλά και στη δολοφονία της βουλευτού των εργατικών Τζο Κοξ από έναν φανατικό εθνικιστή, για να περάσει τελικά στην έκρηξη βόμβας στο μετρό του Λονδίνου και να καταλήξει σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στην όμορφη Γαλλία, με όλα τα ερωτήματα να παραμένουν ανοιχτά.

Ο Έλληνας αναγνώστης θα αναγνωρίσει τις ομοιότητες που παρουσιάζει η εν κρίσει βρετανική κοινωνία με αυτήν της Ελλάδας, σίγουρα αποτέλεσμα των παγκοσμιοποιημένων οικονομικών προβλημάτων που οδηγούν σε έξαρση του λαϊκισμού, της οργής, του φόβου, της κίτρινης δημοσιογραφίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του σεξισμού και της μισαλλοδοξίας. Επομένως βλέπουμε ένα περιβάλλον όπου οι μισθοί έχουν παγώσει, τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί, οι δημόσιες δαπάνες έχουν περικοπεί, οι τράπεζες τροφίμων ανθούν.

Μέσα σ’ όλα αυτά, προβληματική του βιβλίου αποτελεί το αν ο συγγραφέας πρέπει να είναι στρατευμένος. Σίγουρα ο Τζόναθαν Κόου μας δίνει την δική του οπτική κατά του Brexit, χωρίς όμως να κάνει προπαγάνδα, χωρίς να γίνεται διδακτικός, διατηρώντας την απόσταση που πρέπει, προσφέροντας παράλληλα θέαση σε διαφορετικούς πολιτικοκοινωνικούς κόσμους, με μεγάλη δόση χιούμορ. Το βέβαιο είναι πως δια μέσου της τέχνης δεν τρελαίνεσαι και αυτό διότι το ταλέντο μετουσιώνει την απελπισία σε κάτι δημιουργικά φωτεινό. Κατά τον ίδιο τον Κόου, κλειδί σ’ αυτό το σκοτάδι είναι η μετριοπάθεια και η ανεκτικότητα. Γι’ αυτό και δεν διστάζει να ασκήσει έμμεση κριτική τόσο στον ακραίο αριστερό ακτιβισμό όσο και στον ακροδεξιό λαϊκισμό. Και η πολιτική ορθότητα; Πρέπει κι αυτή να είναι ισορροπημένη, χωρίς τάσεις λογοκρισίας.

Η «Μέση Αγγλία» είναι όμως πάνω απ’ όλα ένα μυθιστόρημα ανθρωπίνων συναισθημάτων και σχέσεων κάθε είδους. Συζυγικών, αδερφικών, φιλικών, συντροφικών, επαγγελματικών. Είναι η ίδια η ζωή όπου το προσωπικό αλληλοπλέκεται με το πολιτικό και έτσι «Κάθε λίγα λεπτά συναντάς ένα άλλο σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξεις. Και κάθε σου επιλογή μπορεί ενδεχομένως να σου αλλάξει τη ζωή».

 

Τζόναθαν Κόου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top