Fractal

Λογοτεχνικό ντοκουμέντο της τριακονταετίας 1980-2005

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης //

 

Βαγγέλης Ραπτόπουλος «Λίγη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», εκδ. Κέδρος

 

Λίγο πριν την έκδοση του μυθιστορήματος Ανέγγιχτη, λίγο μετά την επιλεκτική αυτοβιογραφία υπό τον τίτλο Ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος παρουσιάζει το μη μυθοπλαστικό βιβλίο −λογοτεχνικό ντοκουμέντο της σχεδόν τριακονταετίας 1980-2005 θα το ονομάτιζα− Λίγη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας το οποίο επανακυκλοφορεί, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις Κέδρος (πρώτη έκδοση 2005, εκδόσεις Πατάκη).

Θαύμασα το εξώφυλλο. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Μια φωτογραφία με τους: Αλέξανδρο Κοτζιά, Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Πέτρο Αμπατζόγλου, Αλέξη Ζήρα, Γιώργο Χειμωνά, Μένη Κουμανταρέα και την Άλκηστις Σουλογιάννη. Σοφή επιλογή από τον συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο, μιας και ο αναγνώστης βουτάει χωρίς απορίες −ως άλλος έμπειρος αθλητής καταδύσεων− στο πνεύμα του βιβλίου. Λίγη από την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στις 282 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται 39 κείμενα και συνεντεύξεις. Σύγχρονοι και διαχρονικοί συγγραφείς κάνουν την εμφάνισή τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μέσα από τα βιβλία τους, ή μέσω συνεντεύξεων, ή μέσα από τα δοκιμιακού χαρακτήρα κείμενα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, στα οποία όμως εμφανίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία γραφής των μυθοπλαστικών του ιστοριών.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, διασχίζοντας επί της ουσίας τρεις δεκαετίες πεπραγμένων στη νεοελληνική λογοτεχνία, χωρίς να παραλείπονται ιστορικές αναδρομές σε προηγούμενες χρονικές περιόδους.

Στο πρώτο μέρος κυριαρχούν οι συνομιλίες του Βαγγέλη Ραπτόπουλου με χαρακτηριστικούς εκπρόσωπους μεγαλύτερων της γενιάς του. Ομολογώ πως θα ήθελα να βρίσκομαι σε μια γωνιά, σε μια ακρούλα, αθέατος, να παρακολουθώ τις συζητήσεις τους, γεμίζοντας τις μπαταρίες μου, ως αναγνώστης κι ως συγγραφέας. Τι πολύτιμο μάθημα θα ήταν αυτό!

Μικρή παύση: Θέλοντας να σταθώ στις συνεντεύξεις. Τότε που όλα κυλούσαν πιο αργά με τις διά ζώσης συναντήσεις και τη λειτουργία των μαγνητοφώνων, την επίπονη −σχεδόν άχραντη− διαδικασία των απομαγνητοφωνήσεων και τους δύσκολους αποχωρισμούς λέξεων και σκέψεων που δεν ήταν κατά έναν τρόπο συμβατές με τη ροή και το πνεύμα της συζήτησης.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η τεχνική δομή των συνεντεύξεων. Τι εννοώ: Δεν είναι στείρες. Δεν βασίζονται στην ερώτηση-απάντηση, πάλι ερώτηση και απάντηση, δίνοντας εν τέλει ένα άνευρο αποτέλεσμα. Είναι γόνιμοι λογοτεχνικοί, και όχι μόνο, διάλογοι. Ξεχωριστή θέση, ασφαλώς, λαμβάνει εκείνη με τον Θανάση Βαλτινό η οποία «ανοίγει» και το βιβλίο.

 

Βαγγέλης Ραπτόπουλος

 

Στη δεύτερη και τρίτη θεματική ενότητα, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος αναφέρεται σε σημαντικά −υπό την υποκειμενική του άποψη− βιβλία και συγγραφείς εκείνης της εποχής. Μέσα λοιπόν από αυτά τα δοκίμια, ή έστω άρθρα γνώμης, συναντάμε καταξιωμένους −στο τώρα− συγγραφείς, που έκαναν −τότε− τα πρώτα τους συγγραφικά βήματα.

Εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, γνώρισα κι εγώ με τη σειρά πολλούς από τους αναφερόμενους και «έπιασα» τον εαυτό μου σχεδόν συγκινημένο, να αναπολεί τα τότε διαβάσματα, αλλά και τα περασμένα χρόνια, τότε που ως άλλος διψασμένος κατέφευγα στις πηγές-προθήκες των βιβλιοπωλείων, αναζητώντας τα γραπτά των νεοελλήνων συγγραφέων για να με ξεδιψάσουν.

Αν και κινούμαι αναγνωστικά στον χώρο της μυθοπλασίας, τα αναγνωστικά μου αντανακλαστικά λειτούργησαν θαυμάσια σ’ αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια, το απόσταγμα γνώσης, αυτή τη φορτισμένη συγκινησιακή διαδρομή των σχεδόν τριών δεκαετιών, που στα σίγουρα αποτελούν ή θα αποτελέσουν μια κάποια σημαντική παρακαταθήκη των μελλοντικών γενιών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top