Fractal

Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;

Γράφει η Αργυρώ Μουντάκη //

 

Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία είναι το έργο «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;» του Σκωτσέζου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρεγκ. Ιστορία του β’ παγκοσμίου πολέμου, σε ένα ορφανοτροφείο Εβραιόπουλων, τα οποία δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη λαίλαπα των κρεματορίων… Ο διευθυντής του ορφανοτροφείου, ο Δόκτωρ Κόρτσακ, με αυτοθυσία και αγάπη τα συντροφεύει ως το τέλος.

 

TheodorosXliapas7s

 

Το έργο αφηγείται την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του γνωστού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και παιδαγωγού που τις τελευταίες μέρες της ζωής του ήταν διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Το κείμενο ανοίγει τη συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους: είναι ικανό ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους με το όνομα Άντζιο, να αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη; Μπορεί να τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του»; Όπως ο Κόρτσακ αναφέρει:«Τα εκπαίδευσα για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;»

Πλούσια σε νοήματα παράσταση: “ενάντια στον ρατσισμό, αυτοθυσία, αγάπη, ανθρωπισμός” θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι λέξεις κλειδιά της παράστασης. Λιτή, περιεκτική, δυνατή, τέλειας αισθητικής, τόσο… όσο ως προς τη χρονική της διάρκεια, εξαιρετική σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια, εκπληκτικοί ηθοποιοί. Το κείμενο δυνατό και συγκινητικό είναι η βάση για αυτήν την ξεχωριστή παράσταση. Την συστήνω ανεπιφύλακτα καθώς καλλιεργεί το παιδί αισθητικά, πνευματικά, στον χαρακτήρα του.

 

Korsak13

 

Σήμερα ο Γιάνους Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς και παιδαγωγούς. Στις παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ έχουν βασιστεί η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989).

 

PAP/CAF Archiwum

 

Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ θέτει τις ιδέες αυτές σε ένα πλαίσιο προβληματισμού τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων: πώς θα αντιδρούσαν οι μαθητές ενός σχολείου στην πεποίθηση του Κόρτσακ ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται και από τους συνομηλίκους τους- και όχι μόνο από τους ενήλικες; Πώς θα αντιδρούσαν οι ενήλικες στην ιδέα του Κόρτσακ ότι πρέπει να δεχόμαστε τα παιδιά ως ίσους;

 

korczak janusz fotografie archiwalne 8_6366859

KikiPapadopoulou8s

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συνήγορου του Παιδιού και την υποστήριξη της UNICEF.

Korsak17

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Δραματουργική επιμέλεια: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κουστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά
Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα
Με τους: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσο Δημητρόπουλο, Δαυίδ Μαλτέζε, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Άλκη Μπακογιάννη
Φωτογραφιες: Κική Παπαδοπουλου, Θοδωρής Χλιάπας
Βιντεο: Αρης Μπασιάς
Ευχαριστουμε τη Μυρτώ Κοσμοπούλου για την κατασκευή των puppets.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάθε Σάββατο στις 17.00

TT7

 

Σχολιάστε εδώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top