Fractal

Με ιστορική σημασία

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης //

 

Σεραφείμ Μάξιμος «Κοινοβούλιο ή Δικτατορία», εκδόσεις Στοχαστής

 

Το βιβλίο Κοινοβούλιο ή Δικτατορία του στοχαστή της ελληνικής Αριστεράς Σεραφείμ Μάξιμου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στοχαστής, και έχει γραφτεί σχεδόν εκατό χρόνια πίσω, παραμένει επίκαιρο.

Μέσα από την ανάλυση των αιτιών ―υπό το πρίσμα της μαρξιστικής ανάλυσης― της μικρασιατικής καταστροφής, ο αναγνώστης τού σήμερα εκπλήσσεται από το επίκαιρο του λόγου του Σεραφείμ Μάξιμου. Στο πρώτο κεφάλαιο ήδη, εστιάζοντας στις διαφορές και τις ομοιότητες της κυβέρνησης Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, καθώς και τη στάση των μαχόμενων στο μέτωπο στρατιωτών, ο συγγραφέας επιχειρεί και καταφέρνει να έρθει σε συμπέρασμα.

Το δεύτερο και το τρίτο κεφάλαιο της μελέτης αναφέρονται στην κυβέρνηση Πλαστήρα, την οποία χαρακτηρίζει ως δικτατορία, κι όχι άδικα. Υπάρχουν αναφορές στο στρατιωτικό κίνημα του 1922, η εκ διαμέτρου αυτού του κινήματος γαλλική επανάσταση του 1793 και ένα μικρό πέρασμα, μια μικρή ιστορική αναδρομή, στα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας.

Στη συνέχεια ορίζει και επαναπροσδιορίζει την έννοια «δικτατορία» και την εκ διαμέτρου φιλοσοφία του κομμουνισμού, θέτοντας αποσπάσματα από έργα του Μαρξ και του Λένιν, και φέροντας ως αντιπαράδειγμα τα έργα και τις ημέρες του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας Φραντσέσκο Νίττι (αν κι ο ίδιος αντιφασίστας).

Περιγράφεται –πάντα υπό το πρίσμα της κομμουνιστικής ιδεολογίας– η δικτατορία του Παγκάλου και οι συνέπειες αυτής στην ελληνική κοινωνία, επανερχόμενος στα χρόνια της δημοκρατίας.

 

Σεραφείμ Μάξιμος

 

Πρόκειται για άκρως ενδιαφέρον κείμενο, με ιστορική σημασία, που προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει το κλίμα της εποχής του μεσοπολέμου και να διαπιστώσει πως αρκετά σημεία των τότε καιρών εμφανίζονται απτά, σχεδόν ίδια, και στις μέρες μας.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον κύριο Λουκά Αξελό, ο οποίος, αφού συνέταξε το χρονολόγιο ―εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο αντιπαραβολής ώστε να κατανοηθεί εις βάθος το σύγγραμμα του Σεραφείμ Μάξιμου―, φρόντισε με την ανάλυση του κειμένου και τις δικές του σκέψεις να δώσει φρεσκάδα στο πόνημα του συγγραφέα-διανοητή της Αριστεράς.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top