Fractal

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Κρατικά Βραβεία 2014 – Το Μεγάλο Βραβείο της Ποίησης στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (διπλή συνέντευξη)

Από την Ελένη Γκίκα //

 

«Χαίρομαι πάρα πολύ και τολμώ να πω ότι χαίρομαι πιο πολύ εκ μέρους της ποίησης. Δεν αισθάνομαι ότι βραβεύομαι εγώ αλλά η ποίηση, ειδικά σε τέτοιες εποχές, αποδεικνύοντας ότι η ποίηση είναι ζωντανός οργανισμός, ότι η ποίηση είναι ακόμα ζωντανή, αισθάνομαι τέτοια συγκίνηση», δήλωσε στο Έθνος η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ στην οποία απονέμεται ομόφωνα και για το σύνολο του έργου της το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 (που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2013)

 

stin-katerina-aggelaki-rouk-apenemithi-to-kratiko-brabeio-logotexnias-2014

 

2 συνεντεύξεις της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ στην Ελένη Γκίκα:

 

«Η ποίηση της Αγγελάκη-Ρουκ από την πρώτη της συλλογή, Λύκοι και σύννεφα (1963), ξεχώρισε και ξεχωρίζει όχι μόνο για τον στοχαστικό λυρισμό της αλλά και για τη δύναμη με την οποία απεικόνισε την επίδραση των φυσικών στοιχείων, των εναλλαγών της κάθε εποχής, του πνεύματος των τόπων και της αρχέγονης ουσίας των πραγμάτων στη διαμόρφωση του ανθρώπινου ψυχισμού και του συναισθήματος. `Έκδηλα ερωτική και με αμείωτη την αισθησιακή σχέση της με τον κόσμο, ποιήτρια του πάθους, με την πάροδο του χρόνου έγινε πιο στοχαστική, εστιάζοντας με τη μνήμη της στη χοϊκή και στην ουράνια αίσθηση ενός κόσμου που δεν χάνει ποτέ την πρωτογενή του δύναμη», υπήρξε το σκεπτικό βράβευσής της εκ μέρους της επιτροπής που αποτελούν οι Αλέξης Ζήρας (πρόεδρος), Γιώργος Ανδρειωμένος, Άννα Καρακατσούλη, Μιχαήλ Μπακογιάννης, Γιώργος Ξενάριος, Διονύσης Μαγκλιβέρας, Γιάννης Τζανής, Λίλα Κονομάρα και Γιώργος Συμπάρδης.

 

aggelaki2

 

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα για το βιβλίο του «Το ταξίδι στην Ελλάδα» (εκδ. Ίκαρος) που ιδιαίτερα συζητήθηκε «και μάλιστα σε εποχές δύσκολες σαν τις δικές μας», όπως ο ίδιος αναγνωρίζει. «Ο Νόλλας πραγματεύεται, ανάμεσα σ’ άλλα, την απώλεια του κέντρου του προσώπου και της ιστορίας, κατορθώνοντας να συνθέσει μια πυκνή μυθιστορηματική αφήγηση με μεγάλο ανθρωπολογικό βάθος – μια άκρως ενδιαφέρουσα σύγχρονη ανθρωπογνωσία», μεταξύ άλλων το σκεπτικό της βράβευσης.

«Η αθανασία των σκύλων» (εκδόσεις Πόλις) του Κώστα Μαυρουδή τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος- Νουβέλας. Επίσης, ένα βιβλίο ιδιαίτερο απ’ όπου περνά το μυστήριο της ύπαρξης μέσα από την αδυναμία του συγγραφέα, τους σκύλους: «Οι 70 σύντομες ιστορίες που απαρτίζουν το βιβλίο χαρακτηρίζονται από μια ποιητική γραφή που διαθέτει πυκνότητα, ευαισθησία και εσωτερική ένταση και αναδεικνύει τις λεπτές αποχρώσεις της κατάστασης που περιγράφει […] Με αφορμή κάποιο ιστορικό γεγονός, προσωπικές μνήμες, ένα τυχαίο περιστατικό ή την ενατένιση ενός έργου τέχνης, αναπτύσσονται σκέψεις και προβληματισμοί οι οποίοι ακροβατούν ανάμεσα στη μυθοπλασία και στο δοκίμιο» το σκεπτικό της βράβευσης.

Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Πάνο Κυπαρίσση για το έργο του με τίτλο «Τα τιμαλφή» (εκδ. Μελάνι). «Χαμηλόφωνος και ελεγειακός τόνος που περιβάλλει την άκρα συναισθηματική ευαισθησία του ποιητή, τραυματικός ερωτικός λόγος, η φωνή του Κυπαρίσση είναι μια φωνή που δεν έχει ποτέ ψευτίσει ξεφεύγοντας από τη στοχαστικότητά της» στο σκεπτικό της βράβευσης.

«Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν. Γ. Πεντζίκη» της Βάσως Αλεξανδράκη (εκδόσεις Αρμός) είναι εκείνο που τελικά κερδίζει το Βραβείο Δοκιμίου- Κριτικής. Το Βραβείο Μαρτυρίας- Βιογραφίας- Χρονικού- Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Β. Δερτιλή για το έργο «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες» (εκδόσεις Πόλις).

Το Βραβείο Πρωτεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονέμεται εξ ημισείας σε ένα έργο ποιητικό και ένα πεζό, στην «Χειρόγραφη Πόλη» της Ελευθερίας Κυρίτση (εκδ. Μανδραγόρας) και στο μεταμοντέρνο μυθιστόρημα του Λευτέρη Καλοσπύρου «Η μοναδική οικογένεια» (εκδόσεις Πόλις).

«Το χάδι» του Αλέξανδρου Στεφανίδη (εκδ. Άγρα) είναι το «Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα» και αφορά τα ιδιαίτερα παιδικά του χρόνια. Τιμητικές διακρίσεις «για τη συμβολή τους στην νεοελληνική λογοτεχνία» απονέμονται, επίσης, στα περιοδικά «Μανδραγόρας» (εκδ. Μανδραγόρας) και «Θέματα Λογοτεχνίας» (εκδ. Γκοβόστη).

Ελληνοκεντρικά, Ποιητικά με υπαρξιακό και ιστορικό υπόβαθρο τα περισσότερα από τα απονεμηθέντα βραβεία.

 

* Δημοσιεύθηκε στο Έθνος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top