Fractal

Ταξίδι αυτογνωσίας

Γράφει η Έρικα Αθανασίου //

 

Φώτης Δρακόπουλος: “1% Καλύτερη Ζωή – Ήρθε η ώρα να ζήσεις, όπως πραγματικά θέλεις” Εκδόσεις Έσοπτρον

 

Να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή μάς παροτρύνει ο συγγραφέας Φώτης Δρακόπουλος και η αρχή μπορεί να γίνει διαβάζοντας το βιβλίο του «1% καλύτερη ζωή, ήρθε η ώρα να ζήσεις, όπως πραγματικά θέλεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έσοπτρον.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου “φωνάζει” «Γιατί δεν Ζεις τη ζωή που θέλεις;» Ίσως είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει στον εαυτό του ο αναγνώστης του βιβλίου και να αναρωτηθεί εάν είναι έτοιμος να βάλει «Χ» στην παλιά του ζωή.

Το βιβλίο του Φώτη Δρακόπουλου αποπνέει αισιοδοξία σε μια εποχή που ο περισσότερος κόσμος τη χρειάζεται. Ο συγγραφέας δεν το παίζει παντογνώστης, απλώς μοιράζεται με τους αναγνώστες του μικρά μυστικά που βελτίωσαν τη δική του ζωή. Μια ζωή που μετράει πολλές επαγγελματικές επιτυχίες και βραβεία στον χώρο των επιχειρήσεων. Ο συγγραφέας εξομολογείται στον πρόλογο ότι ύστερα από πολλά χρόνια δουλειάς, συνειδητοποίησε ότι η σχέση με τον εαυτό μας είναι αυτή που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Το να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε ξεκινάει από μικρές πράξεις, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η στιγμή ήρθε.

Ακόμα κι αν δεν είναι κανείς έτοιμος να αλλάξει ζωή, μπορεί πάντα να διαβάσει το βιβλίο όπου θα βρει πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις, στις οποίες μπορεί να αναφέρεται. «Για να έχεις την ποιότητα ζωής που θέλεις, πρέπει να έχεις την ποιότητα των σκέψεων που θέλεις».

Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 κεφάλαια που προοδευτικά οδηγούν σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Οι ασκήσεις που περιέχονται παροτρύνουν τον αναγνώστη σαν παιχνίδι να τις συμπληρώσει, γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό του, συνειδητοποιώντας τα θέλω του και πόσο μπορεί να έχει απομακρυνθεί από αυτά. Διότι «στη σκέψη τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά όταν πιάσουμε μολύβι, γράψουμε το όνομα του προβλήματος και μετά με καθαρή κρίση βαθμολογήσουμε το πόσο μεγάλο είναι… ίσως (το πιο πιθανό) καταλήξουμε σε άλλα συμπεράσματα, εντελώς διαφορετικά από τα πρωταρχικά».  Στο τέλος κάθε κεφαλαίου ο συγγραφέας δίνει λακωνικές συμβουλές, που εστιάζουν στα σημαντικότερα σημεία του κεφαλαίου.  «Σταμάτα να χάνεις χρόνο – ζήσε, όπως σου ταιριάζει.»

Ο Φώτης Δρακόπουλος  τονίζει ότι δεν είναι ανάγκη να αποδεχτεί κανείς τις κοινές πεποιθήσεις στην Ελλάδα, όπως ότι η ζωή είναι δύσκολη. Αντίθετα θα μπορούσε να σκεφτεί ότι «η ζωή είναι ένα υπέροχο δώρο». Δεν είναι ανάγκη να αποδεχτεί ότι είναι προτιμότερο να κρύβει αυτά που πιστεύει. Αντίθετα θα ήταν καλό να μάθει ότι «Είμαι ευτυχισμένος, όταν κάνω αυτό που μου ταιριάζει και είμαι ο εαυτός μου».

Πολλές από τις σκέψεις που περιέχονται στο βιβλίο μπορεί όλοι να τις έχουμε κάνει, ο συγγραφέας όμως μας καλεί να τις ταξινομήσουμε και να τις εφαρμόσουμε στη ζωή μας.

«Εγκέφαλος. Από εκεί ξεκινούν όλα, εκεί καταλήγουν όλα». Από εκεί λοιπόν ξεκινάει το βιβλίο  για να καταλήξει στο τελευταίο κεφάλαιο «Τι θέλεις να πιστεύεις», διότι «Η πραγματική αλλαγή ξεκινάει από την αλλαγή των πεποιθήσεών μας. Επιλέγοντας τι θέλουμε να πιστεύουμε, η ζωή μας αρχίζει να διαγράφει μια νέα πορεία».

 

Φώτης Δρακόπουλος

 

Ο Φώτης Δρακόπουλος χρησιμοποιεί στην επιχειρηματολογία του παραδείγματα από ιστορικά πρόσωπα ή σύγχρονες ιστορίες, καθώς και επιστημονικές θεωρίες. Τα εμπόδια εξάλλου είναι για να ξεπερνιούνται. «Ο Walt Disney είχε την ιδέα της Disneyland και ζήτησε χρήματα από τις τράπεζες, για να την εκτελέσει. Του αρνήθηκαν χρηματοδότηση 302 φορές, αλλά δεν τα παράτησε».

Ο τρόπος γραφής είναι δυναμικός, συχνά θυμίζει προφορικό λόγο και ο αναγνώστης νιώθει σαν να συμμετέχει σε κάποιο σεμινάριο. Ένα σεμινάριο από αυτά που όλοι θελήσαμε κάποια στιγμή να παρακολουθήσουμε αλλά είτε δεν βρήκαμε το θάρρος να εκτεθούμε μπροστά σε άλλους, είτε δεν βρήκαμε τον χρόνο ή τα χρήματα. Τώρα όμως ίσως είναι στιγμή να προβληματιστούμε. Και όπως λέει και ο συγγραφέας «Μη δεχτείς τίποτα, επειδή απλώς το διαβάζεις εδώ. Να τα σκεφτείς, να τα ζυγίσεις και να αποφασίσεις αν θέλεις να τα εφαρμόσεις στη ζωή σου».

Για να ζήσει κανείς τη ζωή που θέλει, χρειάζεται να κάνει ένα ταξίδι Αυτογνωσίας.  Στο ταξίδι αυτό με κοινές οδηγίες, διαφορετική διαδρομή και κοινό προορισμό την ευτυχία, μάς καλεί ο συγγραφέας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top