Fractal

Μια αστραφτερή ενηλικίωση

Γράφει ο Δημήτρης Καρύδας //

 

Ζακλίν Γούντσον «Κάτι αστραφτερό», Μετάφραση: Άννα Μαραγκάκη, εκδ. Πόλις, σελ. 208

 

Η Ζακλίν Γούντσον συστήθηκε στους Έλληνες αναγνώστες πριν από δύο χρόνια με το πρώτο μυθιστόρημα της για ενηλίκους. Συγγραφέας που για σχεδόν τρεις δεκαετίες κέρδισε αναγνώριση και πολλές διακρίσεις με βιβλία που αφορούσαν αναγνώστες μικρότερης ηλικίας δοκιμάζεται πλέον σε ένα διαφορετικό πεδίο. Ακριβώς αυτό το ενήλικο πεδίο αφορά το καινούργιο της βιβλίο ‘’Κάτι αστραφτερό’’ (εκδόσεις Πόλις) μια ιστορία ενηλικίωσης στο επίκεντρο μιας μάλλον δυσλειτουργικής οικογένειας μαύρων. Φυσικά, η δράση τοποθετείται όπως πάντα στο Μπρούκλιν και χρονικά αναφέρεται στα πρώτα χρόνια του (νέου) αιώνα μας. Βασικές πρωταγωνίστριες του βιβλίου μια μάνα και η κόρη της. Η μητέρα Αϊρις είναι μόλις 30 ετών αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να έχει μια κόρη, ακριβώς στα μισά της χρόνια, τη 15χρονη Μέλοντι. Παρά το μικρό ηλικιακό χάσμα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου γίνεται αντιληπτό ότι οι σχέσεις τους δεν είναι καλές και αυτό δημιουργεί ζητήματα και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η Γούντσον χρησιμοποιεί την πρακτική των πολλαπλών αφηγητών με τη σκυτάλη να περνάει από όλα τα μέλη της οικογένειας και σ΄ αυτή τη διαδοχική αλλαγή συγγραφικής τεχνικής χρησιμοποιεί άλλοτε πρόσωπο και άλλοτε τρίτο πρόσωπο στην αφήγηση. Οι γονείς της 15χρονης αναφέρονται κυρίως σε ιστορίες που έχουν να κάνουν τόσο με το παρελθόν και τις ρατσιστικές διαφορές που υπάρχουν στη χώρα, όσο και με την οικογενειακή καθημερινότητα. Παρότι μητέρα και κόρη είναι στο επίκεντρο πολύ δυνατές αλλά και καίριες στην πλοκή του βιβλίου είναι οι αναφορές του πατέρα της Μέλοντι που δεν έχει κάποια επίσημη σχέση με τη μητέρα της. Η Αϊρις βιώνει μια πρόωρα χαμένη νιότη αφού παρότι 30 ετών έχει επωμιστεί το μεγάλωμα μιας κόρης και το τίμημα της απόφασης της να γίνει μητέρα κόντρα στο συντηρητικό καθολικό περιβάλλον της δικής της οικογένειας σε ηλικία μόλις 15 ετών και να βλέπει την κόρη της να μεγαλώνει μακριά από την ίδια! Και φυσικά το χάσμα γενεών που βίωσε και η ίδια με τη μητέρα της και γιαγιά της Μέλοντι που επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στο αφηγηματικό κομμάτι του βιβλίου.

 

Jacqueline Woodson

 

Η Γούντσον ‘’παντρεύει’’ τις οικογενειακές (και προσωπικές) ιστορίες των πρωταγωνιστών με μπόλικες ιστορικές αναφορές για την κοινωνική ανισότητα και τον ρατσισμό της Αμερικής. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια ιστορία που αφορά τρεις διαφορετικές γενιές ανθρώπων κάτι που φαίνεται από τις μουσικές επιλογές της Γούντσον που συνοδεύουν το  κείμενο της. Ο τζαζίστας Ντιουκ Ελινγκτον, ο μυθικός Πρινς και οι ‘’ιερείς’’ του ραπ Wu-Tang-Clan αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα, μεταξύ πολλών άλλων, για το πόσο ανόμοιες και παραδόξως ίδιες είναι οι τρεις γενιές ανθρώπων που καλύπτουν χρονικά ένα φάσμα 70-80 χρόνων από την προπολεμική Αμερική μέχρι τα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα.  Όλα αυτά χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη με μια υπερβολική απαρίθμηση ή καταγραφή ιστορικών περιστατικών και στοιχείων. Μια ιστορία μικροαστών (ή μεσοαστών) με έμφαση στις προσωπικές επιλογές και το τίμημα τους, την οδυνηρή ορισμένες φορές καθημερινότητα και την συγκινητική –πολλές φορές- προσπάθεια ενηλικίωσης. Η Γούντσον χωρίς να πατάει πάνω σε μια πρωτότυπη ιδέα ή να χρειάζεται ‘’φανταχτερές’’ ανατροπές μετατρέπει μια απλή ιστορία ενηλικίωσης σε ένα βιβλίο με υποβλητική ατμόσφαιρα παράλληλα με πολύ ζωντανές περιγραφές και ενδοσκοπικές αναλύσεις χαρακτήρων. Χωρίς αχρείαστους μελοδραματισμούς μας παρουσιάζει μια συγκινητική και συνάμα αστραφτερή ιστορία ενηλικίωσης.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top