Fractal

Τρεις στη συσκευασία ενός

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Κατίνα Βλάχου, Αλεξία Αθανασίου, Βασίλης Πανδής: “Η συνάντηση” Εκδόσεις Φιλύρα, 2019, σελ. 48

 

Μια συλλογή που περιέχει ποιήματα τριών ποιητών δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη χώρα μας. Διότι ο κάθε ποιητής θέλει τα έργα του να υπάρχουν σε έναν τόμο, αποκλειστικά δικό του, ώστε να εισπράττει τη δόξα που του αναλογεί με την έκδοση ενός βιβλίου. Έτσι, με ευχάριστη έκπληξη διαβάσαμε τους στίχους τριών ποιητών εκ Κερκύρας που περιέχονται στον τόμο Η συνάντηση του αθηναϊκού οίκου Φιλύρα. Η Κατίνα Βλάχου, η Αλεξία Αθανασίου και ο Βασίλης Πανδής –η σειρά των ονομάτων είναι σειρά αρχαιότητας–, που γεννήθηκαν και ζουν στο νησί των Φαιάκων παρουσιάζουν μικρά δείγματα της ποιητικής τους δουλειάς τους, δέκα ποιήματα ο καθένας, ώστε ο αναγνώστης να δει, να διαβάσει και να συγκρίνει τους στίχους τους.

Η Κατίνα Βλάχου, η αρχαιότερη, γνωστή από τα ποιητικά και τα πεζογραφικά της βιβλία, αρχίζει με το ποίημα «Προσευχή», όπου παραθέτει μια αλληλουχία εικόνων και περιστατικών με ηρωίδα μια γυναίκα ή μια κοπέλα:

 

Τους λεμονανθούς/ φόρεσε στα μαλλιά της/ κι έγινε γιορτή/Με τα δάχτυλά της άγγιξε το χώμα/ και το χάιδεψε/ Ήρθαν στην ποδιά της κάθισαν πουλιά/ και κελάηδησαν/ Δρόσισαν τα κύματα τα μικρά της πόδια/ και την ξάφνιασαν…

 

Το δέκατο και τελευταίο ποίημά της, το «Το φόβο μας φοβάμαι πάνω απ’ όλα», είναι μια αναδρομή στη ζωή και στα πρώτα παιδικά χρόνια, όταν αρχίζουν τα πρώτα βάσανα, ενώ σε αυτό γίνονται ποικίλα σχόλια για τη σημερινή πραγματικότητα, την επισφαλή όσο και απρόβλεπτη:

 

Φοβήθηκα -παιδί όταν ήμουν- τα σκοτάδια/ την τιμωρία της αυστηρής δασκάλας/ το βαθύ μπλε του άγνωστου βυθού/της μάνας έναν λόγο που πληγώνει/ και του πατέρα την απόμακρη εξουσία/ Ύστερα κρύφτηκαν βαθιά αυτοί οι φόβοι/ και ήρθαν άλλοι…

 

Η Αλεξία Αθανασίου, άγνωστη στον γράφοντα τούτο το κείμενο, ξεκινάει με το ποίημα «Διπλή ζωή», το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια τρυφερή ιστορία αγάπης ή έρωτα:

 

Γνωρίστηκαν σαν δυο ψυχές/ που πάντα γνωρίζονταν/ -«Σε θέλω δίπλα μου διαρκώς γυναίκα μου» της είπε/ -«Έχω μια κράση αδύναμη/ και το ξενύχτι ακόμη με σκοτώνει»/ του εκμυστηρεύτηκε/ -«Θα σε προσέχω κι απ’ του σούρουπου το ρίγος»…

 

Το δέκατο και τελευταίο ποίημά της τιτλοφορείται «Απογευματινή βόλτα στην παλιά πόλη» και είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει, ένας περίπατος στην παλιά πόλη της Κέρκυρας (περιέργως, η πρώτη από τις τέσσερις στροφές του είναι γραμμένη με πλάγια γράμματα. Τι θέλει να πει άραγε με αυτό το τέχνασμα η ποιήτρια;):

 

Παράξενο το Φως! Στο παρελθόν κάποιες στιγμές/ (Πόλη Παλιά) με ταξιδεύει∙ εκεί/ διάφανοι στίχοι αρέσκονται μες στο Λιστόν να κάθονται/ πίνοντας τσιτσιμπίρα.

 

Κατίνα Βλάχου, Βασίλης Πανδής, Αλεξία Αθανασίου

 

O τρίτος και μικρότερος της παρέας, o Βασίλης Πανδής, αρχίζει με το ποίημα «Περιπλάνηση» που αποτελεί μια επίκληση προς εμαυτόν ή ακόμα η αρχή μιας συζήτησης με τον εσωτερικό του κόσμο:

 

Ψυχή μου/ αναξιότητα ευφρόσυνη/ πώς αναθάλλεις μπρος στα θάμνα/ πάντοτε έτοιμη/ για νέα περιπλάνηση/ σε ανεξερεύνητες του τίποτα περιοχές.

 

Το δέκατο και τελευταίο ποίημα του Πανδή λέγεται «Φάρσα» και τα λόγια απευθύνονται σε μια γυναίκα, μολονότι εδώ ο ποιητής αναφέρεται σε πολλά και ποικίλα θέματα, σχολιάζοντας τη ζωή και τον θάνατο:

 

Ι. Τι φως μες στο σκοτάδι σου/ κι ήσουνα σάρκα σεπτή κι από ιδέα/

μισή του αέρα και μισή της γης/ αλλά –στ’ αλήθεια– όλη μες στο χώμα

ΙΙ. Έξαφνος τρόμος του θανάτου/ που τον είπαν γέννηση/ τι φάρσα

 

Κλείνουμε την περιήγηση στα ποιήματα της Συνάντησης με εκείνο που τιτλοφορείται «Σφραγίδα» και είναι της Κατίνας Βλάχου. Αυτό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είναι μόνο ο ερωτικός του χαρακτήρας αλλά και οι ομοιοκατάληκτοι στίχοι του:

 

Τη νύχτα εκείνη έβρεχε ο ουρανός αστέρια

και χώρεσα ολόκληρη στα δυνατά σου χέρια

Δεν είχε η λέξη νόημα ούτε η σκέψη χάρη

μόνο έλαμπαν τα δυο κορμιά σαν ήλιος και φεγγάρι

Κι ως στάλαξε η αγάπη μας τη γλύκα της εντός μου

ήρθε η ζωή και σφράγισε την ομορφιά του κόσμου

 

Το βιβλίο έχει εικονογράφηση της επίσης Κερκυραίας Άσπας Μικάλεφ, ζωγράφου που έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top