Fractal

Η ελληνογερμανική αναζήτηση

Γράφει ο Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης //

 

Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, «Η συμφιλίωση», εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2021

 

Τη δεκαετία του 2010 η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, βίωσε μια ακόμη μετανάστευση, η οποία αποδυνάμωσε το πνευματικό δυναμικό της χώρας καθώς αφορούσε στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ίσως η πιο σημαντική «αφαίμαξη» ήταν η απώλεια χιλιάδων ιατρών, πολλοί από τους οποίους αναζήτησαν ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον με μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές. Μια από τις χώρες που υποδέχθηκαν το ελληνικό ιατρικό δυναμικό ήταν η Γερμανία. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου αφηγείται στο νέο του μυθιστόρημα Η συμφιλίωση τη ζωή δύο οικογενειών, μιας γερμανικής και μιας ελληνικής.

Ο Έλληνας ιατρός χειρουργός Ορέστης προσλαμβάνεται με τριετή σύμβαση σε ένα κορυφαίο νοσοκομείο του Μονάχου, αφήνοντας στην Αθήνα τη σύζυγο Αντιγόνη και τα δύο τους παιδιά. Ο Κλάους, διευθυντής της κλινικής, τον εντάσσει αμέσως στο επιστημονικό δυναμικό της κλινικής του, ενώ ταυτόχρονα με αφορμή το κοινό τους πάθος για τη φωτογραφία κάνουν περισσότερο παρέα και γνωρίζονται καλύτερα. Μαθαίνουν και οι δύο ότι ο παππούς του Ορέστη, ο οποίος είχε σπουδάσει πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μόναχο, είχε γνωρίσει και συνδεόταν φιλικά με τον Ότο, πατέρα του Κλάους. Και οι δυο ανήκαν στην αντιναζιστική οργάνωση το Λευκό Ρόδο, ενώ κατά διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ο Ότο και ο παππούς Ορέστης βρέθηκαν στην Αθήνα. Η ταυτόχρονη έρευνα του Κλάους και του Ορέστη, εκτός από τη γνωριμία και τη σχέση των δύο προγόνων τους, αποκάλυψε κι ένα σημαντικό μυστικό…

Το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος, καθώς ο συγγραφέας με μαεστρία ξεδιπλώνει τις ζωές και τις σχέσεις των πρωταγωνιστών του. Με ύφος γλαφυρό, γλώσσα ζωντανή και με γοργό ρυθμό το έργο κινείται από τη χαρά στη λύπη, από τον χωρισμό στην ένωση, από την ικανοποίηση στην απογοήτευση για να καταλήξει στη συμφιλίωση των ανθρώπων με το παρελθόν τους και τα λάθη τους. Αξιοσημείωτη είναι η διαρκής παρουσία της δημοκρατίας και της ελευθερίας τόσο σε πολιτικό επίπεδο με την αναφορά στην οργάνωση το Λευκό Ρόδο όσο και σε εθνικό με τις αναφορές στην εθνική αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στους γερμανούς κατακτητές. Εντυπωσιακή είναι και η προσέγγιση της κουλτούρας των δυο λαών από τον συγγραφέα, καθώς οι Γερμανοί έχουν ένα άριστα οργανωμένο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ οι Έλληνες έχουν τις κλασικές αρετές της φιλίας, της οικογένειας, της φιλοξενίας, αλλά και της προσαρμοστικότητας στο νέο περιβάλλον που μεταναστεύουν. Πάνω απ’ όλα, όμως, στο βιβλίο τονίζονται τα αγαθά της ειρήνης και της συγχώρεσης για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και λαών.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι η Συμφιλίωση είναι ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στη μνήμη των αγωνιστών της δημοκρατίας κατά τη σκοτεινή περίοδο της Κατοχής  και στην αναζήτηση της υπαρξιακής ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος προσπαθεί να γνωρίσει τις ρίζες του ενάντια στις αγωνιώδεις προκλήσεις, επαγγελματικές, οικογενειακές και συναισθηματικές της εποχής μας.

 

Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top