Fractal

Στη ζωή μας μόνο ένα άνθρωπο αγαπούμε, τελικά

Γράφει o Κώστας Τραχανάς //

 

Γιώργος Κυριακόπουλος «Η περίληψη», Εκδόσεις Εστία 2021, σελ. 125

 

Η υπόθεση του βιβλίου αυτού διαδραματίζεται στη Σίφνο, στην Οξφόρδη και στην Αθήνα.

  1. Μια παρέα πρωτοετών φοιτητών της Νομικής: η Σοφία, ο Νίκος, η Λίνα, ο Μάρκος, ο Αντώνης, οι Ολλανδοί Σάρα και Τάις θα βρεθούνε τριήμερο στη Σίφνο. Εκεί θα συναντήσουν τον μεγάλο αδελφό της Σοφίας, τον Αλέξανδρο.

Οι διαδόσεις για τον Αλέξανδρο ήταν ότι ήταν: εξυπνάκιας, αλκοολικός, αντικομμουνιστής, τελειόφοιτος της Οξφόρδης, σνομπ, αδιάκριτος, τσιγγούνης, μέτριος ποιητής. Δεν τον συμπαθούσε κανείς.

Ο Νίκος δούλευε παράλληλα με τις σπουδές του σε μια διαφημιστική εταιρεία. Ο Νίκος είχε ερωτική σχέση με τη Σοφία. Όταν ο Νίκος γνωρίζεται με την μητέρα της Σοφίας την Τέτη και τον αδελφό της Αλέξανδρο, αλλάζει την γνώμη του για τον Αλέξανδρο και αποκτά μια πολύ οικεία σχέση με την Τέτη.

Το 1991 ο Νίκος και η Σοφία παντρεύονται.

Ο Νίκος αντιλαμβάνεται ότι ο αδελφός της γυναίκας του, ο Αλέξανδρος, είναι ένας παράξενος άνθρωπος, που τον χειραγωγούσε και ότι δεν ήταν σνομπ. Είχε μια αλλόκοτη συμπεριφορά, αλλά όμως τον αγαπούσε.

Ο Νίκος στα μάτια της πεθεράς του της Τέτης ήταν ένας Νίκος-Αλέξανδρος, ένας δισυπόστατος χαρακτήρας, τον αγαπούσε υπερβολικά και επίσης επιζητούσε την παρέα του.

Ο Νίκος και ο Αλέξανδρος ορκιστήκανε αυτό που νιώθανε και οι δυο να σταματήσει εκεί. Να μη ξαναγίνει. Ποτέ!

Το μόνο «ποτέ!» ήταν που δεν τηρήσανε εκείνο τον όρκο…

Όταν το 1996  σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο… τότε κάτω από την επιφανειακή ηρεμία ρέει υπόκωφα ένα ορμητικό, ξεχειλισμένο ποτάμι…

Στη ζωή μας μόνο ένα άνθρωπο αγαπούμε τελικά …

Πρόκειται για ένα μικρό, συγκλονιστικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα.

Διαβάστε το.

 

Γιώργος Κυριακόπουλος

 

 

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Λονδίνο. Εργάστηκε αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, έχοντας κρατήσει παράλληλα έναν αυστηρά ιδιωτικό του κόσμο, όπου συνυπάρχουν η έρευνα για τη νεότερη ελληνική κεραμική, η φωτογραφία, το γράψιμο, το φαγητό και το κρασί, οι φίλοι, η πολιτική, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η αρχαιολογία και η Αθήνα.
Από το 2010 ασχολείται συστηματικά με τη φωτογράφιση των ερειπωμένων σπιτιών και υποστατικών του Αιγαίου. Αυτό το ενδεκαετές οδοιπορικό σε τριάντα νησιά παρουσιάζεται εδώ με τετρακόσιες περίπου φωτογραφίες, συντεταγμένες σε είκοσι δύο ενότητες και σχολιασμένες με κείμενα που διερμηνεύουν το σκεπτικό και τη ματιά του.
«Η Αρχαιολογία του Χτες» είναι το δεύτερο βιβλίο του.
Το πρώτο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων «Η τρισέγγονη της Αραπίνας και άλλες ιστορίες» (Εστία, 2017), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2018.
«Η περίληψη» (Εστία, 2021)  είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top