Fractal

Ταξίδι στα άδυτα της ψυχής

Γράφει ο Άγγελος Χαριάτης //

 

Hervé Le Tellier «Η ανωμαλία», Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Opera

 

Η ανωμαλία του Hervé Le Tellier (εκδόσεις Opera, μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης), είναι αναμφίβολα και αναντίρρητα ένα ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο Goncourt το 2020. Ως διευθυντής του OuLiPo (Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας) είναι δεδομένο πως προτιμά να πειραματίζεται με τις λογοτεχνικές φόρμες, θέλοντας να δώσει μια άλλη πνοή σε αυτό που ονομάζεται λογοτεχνική γραφή.

Στα του έργου:

Το πρώτο μέρος, το Μαύρο σαν τον ουρανό, αποτελείται από δεκατρείς ιστορίες, γραμμένες όλες σε διαφορετικό ύφος. Σαν να έχει δουλέψει ο συγγραφέας πάνω σε ασκήσεις ύφους. Καθεμία μπορεί να αντιπροσωπεύσει επάξια ένα λογοτεχνικό είδος. Από το αστυνομικό, μέχρι το αισθηματικό, μέχρι το κατασκοπευτικό και το υπαρξιακό. Ο συγγραφέας, με τη συγγραφική μπαγκέτα του, φροντίζει να μας κρατά σε αναγνωστική επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Μαθαίνουμε την ιστορία του πληρωμένου δολοφόνου Μπλέικ. Εμφανίζεται ο γεμάτος απαισιοδοξία συγγραφέας Βίκτορ Μιεζέλ, η χειρίστρια συνάρμοσης εικόνας Λούσι, ο τραγικός πιλότος Ντέιβιντ, η γελασμένη οικοκυρά Σοφία Κλέφμαν, η μαχητική έγχρωμη δικηγόρος Τζοάνα, η εκδότρια Κλεμάνς Μπαλμέρ, ο τραγουδοποιός ράπερ Σλιμ-Μπόι, οι επιστήμονες Εντριάν και Μέρεντιθ, υπεύθυνοι για το μυστηριώδες πρωτόκολλο 42, και ο γερασμένος, μάλλον απογοητευμένος, αρχιτέκτονας Αντρέ.

Θα μπορούσαν να διαβαστούν κι ως αυτόνομα κείμενα (θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική βεντάλια συλλογής διηγημάτων) αλλά κι ως παράλληλες ιστορίες. Στο τελευταίο κείμενο του πρώτου μέρους υπό τον τίτλο Πρώτες ώρες εμφανίζεται −σχεδόν από τη γωνία− η πρόθεση του Hervé Le Tellier, έχοντας πάρει ασφαλώς μια επίγευση από Το σέικερ και τη Φάρσα.

Στο δεύτερο μέρος −η ανάγνωση του οπισθόφυλλου δίνει μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει− ο Le Tellier μάς εντάσσει στον λογοτεχνικό κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, της επαφής με το άγνωστο, πλουτίζοντας το κείμενό του με ισχυρές δόσεις υπαρξισμού. Εκεί όπου, εν τέλει, αιτιολογείται με σαφήνεια κι επάρκεια ο τίτλος του βιβλίου, η ανωμαλία, υπό το πρίσμα του χωροχρόνου.

 

Hervé Le Tellier

 

Κι έπειτα, στο τρίτο μέρος, στο Τραγούδι της ανυπαρξίας, ακολουθεί η λογοτεχνική «βόμβα». Ο Hervé Le Tellier αναλύει, εμβαθύνοντας, ψάχνοντας υποδόρια την ανθρώπινη ύπαρξη, τον τρόπο δράσης και αντίδρασης κάθε χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει και έχει παρουσιάσει στα προηγούμενα μέρη. Ένα ταξίδι στα άδυτα της ψυχής, εκεί όπου έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εσωτερικό σου καθρέπτη. Εκεί όπου τα ψέματα δεν υπάρχουν κι η αλήθεια περισσεύει, αλέθοντας σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της.

Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα διαβάζοντάς το. Θεωρώ πως είναι ένα ολοκληρωμένο μάθημα δημιουργικής γραφής για νέους συγγραφείς. Προσφέρεται ασφαλώς για δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις, από αναγνώστες που αναζητούν αναγνωστική ένταση και απόλαυση σε κάθε σελίδα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top