Fractal

Με ευαισθησία, αγγίζοντας δύσκολα θέματα

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Μάκης Τσίτας «Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 40

 

Μετά το μυθιστόρημα Πέντε Στάσεις ο πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος Μάκης Τσίτας επανέρχεται με ένα βιβλίο για παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω. Τίτλος βιβλίου Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο). O Tσίτας συχνά εμπλέκει την οικογένεια του εκάστοτε ήρωά του. Οι γονείς, οι παππούδες, τ’ αδέρφια, παίζουν ενεργό ρόλο στη ζωή του. Οι ιστορίες περιστρέφονται γύρω από το οικείο περιβάλλον και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Πρωταγωνίστρια στην νέα του ιστορία είναι η εξωτική Χαραλαμπία, μια καμηλοπάρδαλη, που είναι φίλη κολλητή του, το κατοικίδιο ζωάκι του μικρού Αλέξανδρου. Πόσο εύκολο είναι να συζείς με ένα ιδιαίτερο και παράξενο ζώο; H Xαραλαμπία είναι συμπαθέστατη, όμως είναι πολύ ογκώδης και επικίνδυνη για τους γείτονες και τους κήπους τους. Είναι αδέξια και χωρίς να το θέλει κάνει ζημιές και δυσκολεύει τον κόσμο. Οι γονείς του Αλέξανδρου σκέφτονται σοβαρά να την μεταφέρουν αλλού, σε άλλη στέγη, για να προφυλάξουν τα φυτά και τον κήπο τους, αλλά ο μικρός παίρνει γρήγορες αποφάσεις για να τη σώσει. Δείχνει ωριμότητα και σκέφτεται πώς να δώσει λύση στο ζήτημα. Αλλά μήπως αυτός ο τρόπος που έχει βρει έχει συναισθηματικό κόστος και για τους δυο; Σε πόσο μικρή ηλικία μπορεί κανείς να βιώσει έναν αποχωρισμό; H Xαραλαμπία συνεχίζει την ζωή της σε τόπο μακρινό, με τους συγγενείς της, αλλά και ο ήρωάς μας αναζητεί νέο κατοικίδιο. Μάλιστα, αναρωτιέται τι να επιλέξει αυτή τη φορά: ξιφία, μυρμηγκοφάγο, ιπποπόταμο ή κροκόδειλο; Το σίγουρο είναι πως έχει ανάγκη να φροντίζει ζωάκι, μια ανάγκη που πολλά παιδιά έχουν σε μικρές ηλικίες. Με αυτόν τον τρόπο παύουν να νιώθουν μοναξιά, διασκεδάζουν, αλλά και μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα.

Ωραίο καλαίσθητο το εξώφυλλο του βιβλίου, εύγλωττη ζωντανή και εκφραστική εικονογράφηση από την Σάντρα Ελευθερίου που συμπληρώνει τις λέξεις και τα νοήματα. Η Χαραλαμπία γοητευτική, εντυπωσιακή και πειθήνια, δεν κάνει φασαρία όταν διαβάζει, τον βάζει την πλάτη της και τον πηγαίνει βόλτα. Εκείνος την ανταμείβει και συνεχώς, την επιδεικνύει, την βγάζει έξω στη φύση μέχρι που οι γονείς του προτείνουν να την δώσουν στο τσίρκο. Αλλά ο Αλέξανδρος αντιδρά επειδή ξέρει πως στο τσίρκο βασανίζουν τα ζωάκια. Εδώ θίγεται και το θέμα της κακομεταχείρισης των ζώων στο τσίρκο. Ακόμα, σε ένα παράλληλο επίπεδο, θίγεται και το θέμα της διαφορετικότητας, αφού όλα τα ζωάκια των στενών του φίλων είναι συνηθισμένα, ενώ το δικό του αλλιώτικο και ξεχωρίζει με πολλούς τρόπους.

 

Μάκης Τσίτας

 

Παρακολουθώντας όλα τα χρόνια την πολύπλευρη πορεία του Τσίτα, έχω επισημάνει και σε άλλα σχετικά κείμενά μου (βλ. βάση της βιβλιονέτ, στο λήμμα Ασημίνα Ξηρογιάννη, Κριτικογραφία) τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παιδικών του βιβλίων, τα οποία, στην ουσία – πάντα με λιτό αλλά ουσιαστικό τρόπο -δείχνουν στα παιδιά  κόσμους και τρόπους. Με αστείες, χαριτωμένες και σύντομες ιστορίες αλλά και ενσυναίσθηση ο Τσίτας αγγίζει ευαίσθητα θέματα, μπαίνει μες την παιδική ψυχολογία δίνοντας ερεθίσματα ποικίλα και στους μικρούς αναγνώστες αλλά στους γονείς τους. Σε γλώσσα άμεση, με χιούμορ στα σημεία και χωρίς διάθεση διδακτισμού προσεγγίζει για άλλη μια φορά τα παιδιά  με τρυφερότητα και αλήθεια.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top