Fractal

Μια απολαυστική αφήγηση

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Νίκος Ποταμιάνος «Γιατί οι Πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα», Εκδόσεις Κέρδος 2019

 

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να εκδίδονται βιβλία που προάγουν τη γνώση, αλλά προσφέρουν ταυτόχρονα και διασκέδαση στους μικρούς αναγνώστες. Η ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μυρτώ που συνεχώς ρωτάει «γιατί» και ο μπαμπάς της οφείλει να της δώσει εξηγήσεις. Το αυτοκίνητό τους χάλασε, οπότε πατέρας και κόρη είναι υποχρεωμένοι να περπατήσουν από το σχολείο ως το σπίτι με τα πόδια. Αφορμή η ερμηνεία της λέξης «Νεάτερνταλ». Παράξενη λέξη που ακούγεται σαν κινέζικη στη Μυρτώ. Και ξεκινά ένας όμορφος διάλογος ανάμεσά τους με ιστορική χροιά. Πώς ο άνθρωπος έφτασε στη μορφή που έφτασε; Πώς εξελίχθηκε και έκανε διάφορα επιτεύγματα; Ο Λόγος ,η γλώσσα είναι αυτή που τους διαφοροποίησε από τα ζώα που ήξεραν μόνο άναρθρες κραυγές να βγάζουν. Σιγά σιγά οι πρώτοι άνθρωποι έγιναν ομάδα και έμαθαν να συνεργάζονται και να δημιουργούν πράγματα παρέα λύνοντας παράλληλα και το φλέγον ζήτημα της επιβίωσής τους. Όταν ανακάλυψαν τη γεωργία σταμάτησαν να κυνηγάνε και περάσανε σε άλλα στάδια.

Το βιβλίο περιγράφει τι έτρωγαν, πώς έφτιαχναν τα σπίτια τους, ποια η σχέση τους με τη φύση.

Όλα αυτά με απλά λόγια, άμεσα και κατανοητά. Ο μπαμπάς της ιστορίας μας αφηγείται, εξηγεί, προσπαθεί να κεντρίσει το ενδιαφέρουν στη μικρή κόρη του και γίνεται φοβερά εκφραστικός. Η γνώση πρέπει να μπαίνει στη ζωή των παιδιών με φυσικό τρόπο. Ο μπαμπάς της Μυρτώς είναι γνώστης και μεταδίδει τις γνώσεις του κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της κόρης του. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να καλλιεργήσει στους μικρούς αναγνώστες την αγάπη για την ιστορία και το παρελθόν του ανθρώπου. Διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον και από τους μεγάλους. Και μέσα από τον διάλογο μπορούν να γεννηθούν νέα ερωτήματα. Από 8 μέχρι 98 χρονών! Μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για έρευνα και μελέτη. Πολύ ενδιαφέρον το κομμάτι για το πώς εξημερώθηκαν τα ζώα. Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ λέει πως ο άνθρωπος εξημερώνει τα πράγματα με την Αγάπη του. Η Μυρτώ ρωτάει να μάθει τι είναι η εξημέρωση. Ο μπαμπάς της τής μιλά για μια σχέση αγάπης και αλληλοβοήθειας ανάμεσα σε ζώα και ανθρώπους. Κανένας ανταγωνισμός, αλλά συνύπαρξη. Για να φτάσουν μετά να μιλάνε για τις νέες ανακαλύψεις, τον τροχό και τη γραφή και τη σπουδαιότητά της.

Σημαντικό το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου που μιλάει για τη χρησιμότητα του διαβάσματος, που ανοίγει νέους ορίζοντες. Κουβέντες για τα βιβλία, για τη φαντασία, περί του τι σημαίνει θεωρία. Περί αρχαιολόγων και ανασκαφών και δεινοσαύρων.

 

Νίκος Ποταμιάνος

 

Tα παιδιά διατυπώνουν συνεχώς απορίες. Θέλουν να τα κάνουν όλα, να τα μάθουν όλα. «Τα ερωτήματα το ένα μετά το άλλο, μαζί με τις απαντήσεις συγκροτούν μια απολαυστική αφήγηση, ένα ταξίδι στην Προϊστορία με ξεναγό…τον ιστορικό μπαμπά της.»

Ο συγγραφέας και ιστορικός Νίκος Ποταμιάνος (γεννηθείς το 1971) καταγράφει τις ερωταποκρίσεις του με την κόρη του Μυρτώ. Και ο ταλαντούχος και βραβευμένος Πέτρος Χριστούλιας δημιουργεί ωραία σκίτσα. Εικόνες πλούσιες και εκφραστικές συμπληρωματικές του κειμένου. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top