Fractal

Οι άνθρωποι και η εποχή

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού //

 

Γιώτα Γουβέλη «Για ένα τανγκό στη Σμύρνη», εκδ. Διόπτρα

 

Ένα βιβλίο για τη Σμύρνη το οποίο δεν είναι αυτό που περιμένεις. Όλοι μας όταν ακούμε Σμύρνη ο νους μας πηγαίνει στην Καταστροφή και όχι στη μικρασιατική εκστρατεία ή σε ορισμένους πρόσφυγες οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την Καταστροφή, κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων ή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης Γ.Γ. δεν αρχίζει με την καταστροφή στη Σμύρνη, αντίθετα τελειώνει με αυτήν. Δεν διαδραματίζεται, επίσης, στη Σμύρνη, παρά για λίγο μόνο προς το τέλος του βιβλίου. Η υπόθεσή του ξετυλίγεται στον Λόγγο Μεσολογγίου και στην Αθήνα την εποχή του Εθνικού Διχασμού, δηλαδή στην περίοδο 1917-1920, φτάνοντας στη συνέχεια ως το μοιραίο 1922.

Κεντρική ηρωίδα είναι η Λευκιώ, προσφυγοπούλα του μικρού πρώτου κύματος από τη Σμύρνη, η οποία θα βρεθεί στον Λόγγο με τη μητέρα και τη γιαγιά της και θα προσπαθήσει να παλέψει, μέσω της μόρφωσης που θα αποκτήσει, για ένα καλύτερο αύριο. Ο έρωτας όμως για τον γιο ενός μεγάλου μεγαλοτσιφλικά, τον Αναστάση Καλογρίβα, θα ανατρέψει όλα της τα σχέδια και θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της. Η Λευκιώ θα σηκώσει το βάρος για ένα έγκλημα το οποίο δεν διέπραξε και θα αναγκαστεί να κρύψει την πραγματική της ταυτότητα, ζώντας μία ζωή που δεν της ταιριάζει, ούτε της αξίζει, μέχρι να λάμψει η αλήθεια.

Όταν όμως θα σημάνει η ώρα τη ευτυχίας για εκείνη και οι συνθήκες θα της επιτρέψουν και πάλι να είναι μαζί με τον αγαπημένο της, η ίδια η Ιστορία, αμείλικτη, αλλά και ο πόλεμος θα είναι αυτοί που θα τους χωρίσουν για άλλη μία φορά…

 

Γιώτα Γουβέλη

 

Η υπόθεση παρουσιάζει αρκετές πρωτοτυπίες και ανατροπές, ξαφνιάζοντας και καθηλώνοντας τον αναγνώστη. Άλλο σημείο που το ξεχωρίζει είναι ότι δεν επικεντρώνεται στη ζωή των μεγαλοαστών, όπως συμβαίνει συνήθως με τα μυθιστορήματα τα οποία αφορούν την εν λόγω περίοδο, αλλά στη ζωή της φτωχολογιάς, των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τους υπηρέτες, τους φτωχούς αγρότες κ.α.

Επιπροσθέτως, ο αναγνώστης θα μάθει αρκετά για την εποχή του εθνικού διχασμού και κυρίως για την οπτική την οποία είχαν οι άνθρωποι της εποχής για αυτά, οι διανοούμενοι, οι υπηρέτες, οι μεγαλοαστοί, οι στρατιωτικοί. Η μάχη των δημοτικιστών με τους καθαρευουσιάνους, η πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου και των αντιπάλων του στη Μικρά Ασία, η μικρασιατική εκστρατεία, τα αισθήματα του λαού προς τον βασιλέα Κωνσταντίνο και τον λαό, όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θίγονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, πάντοτε όντας συνδεδεμένα με την υπόθεση και τη ζωή τω ηρώων. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό σε αυτό το πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, το γεγονός ότι προσφέρει πολλές πληροφορίες για την ιστορία της καθημερινότητας και την οπτική των ανθρώπων της εποχής του.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top