Fractal

Μια εξαφάνιση

Γράφει η Ελένη Γκίκα //

 

Martin Maclnnes «Γη χωρίς τέλος», Μετάφραση: Αλέξανδρος Καλοφωλιάς, εκδ. Κριτική, σελ. 344

 

«Απλώς διακρίνω σ’ αυτό ένα είδος εσωτερικής τάξης. Δυο εξαφανίσεις: μια εσωτερική και μια κοινωνική. Σταμάτησε να πιστεύει ότι ήταν πραγματικός κι έπειτα κανείς δεν μπορούσε να τον δει».

Η «Γη χωρίς τέλος» είναι το πρώτο του βιβλίο που φτάνει σε μας. Η αλήθεια είναι με χίλιες περγαμηνές: «Βιβλίο που σε ηλεκτρίζει. Παράξενο, τρομακτικό, καθηλωτικό, γραμμένο με ευφυΐα. Πραγματεύεται τα λεπτά όρια του ανθρώπινου και του μη ανθρώπινου και θυμίζει συγγραφείς όπως οι Τζέιμς Γκρέιαμ Μπάλαρντ, Στάνισλαβ Λεμ, Τζεφ Βαντερμίρ, Τομ ΜακΚάρθι.» (Neel Mukherjee, συγγραφέας του βιβλίου Οι ζωές των άλλων) «Ο λαβύρινθος του μυαλού μας μεταφερμένος σε ένα μυθιστόρημα.» (The Guardian) «Παράξενο, στοιχειωμένο, πολυεπίπεδο»(Ian Rankin).
Ο συγγραφέας του Martin Maclnnes που γεννήθηκε το 1983 στο Ίνβερνες της Σκοτίας και ζει στο Εδιμβούργο, έργα του οποίου έχουν δημοσιευτεί στα White Review, Ambit, Edinburgh Review, 3:AM και άλλα περιοδικά, έχει λάβει μέρος σε διεθνή επιστημονικά και λογοτεχνικά φεστιβάλ και έχει διακριθεί με τα βραβεία Manchester Fiction Prize και Scottish Book Trust Writers Award, με το μυθιστόρημά του «Γη χωρίς τέλος» που επιλέχτηκε ως καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τον Guardian, τους IrishTimes, τη Herald και άλλα έντυπα, ενώ κέρδισε το Somerset Maugham Award από την Society of Author’s το 2017, χτίζει ένα συγγραφικό σύμπαν που κινείται ανάμεσα στον Κάφκα και τον Μπόρχες. Απεικονίζει το σκοτεινό παντοδύναμο ανθρώπινο εσωτερικό σε αντιδιαστολή με τον εύθραυστο και μοναχικό τρόπο ζωής των ημερών και το απειλητικό περιβάλλοντα σύμπαν που μας εμπεριέχει. Ξεκινώντας από κάτι απλό. Ο Κάρλος, υπάλληλος μιας σκοτεινής πολυεθνικής εταιρείας στην οποία δουλεύει επί μακρόν, εξαφανίζεται τρώγοντας σε ένα γεύμα με την οικογένειά του. Πηγαίνει στην τουαλέτα από την οποία δεν επιστρέφει ποτέ. Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας συνταξιούχος επιθεωρητής. Αυτό ξέρουμε μόνο για κείνον, είναι ο Επιθεωρητής, ο οποίος ακολουθώντας τα ίχνη του στήνει ολοζώντανη την κάθε πιθανότητα: να εξαϋλώθηκε, κάτι να τον κατατρώει εκ των έσω, να χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς της εταιρείας, να μην υπήρξε ποτέ, να χάθηκε, ακόμα και το πιο απλό, ο ίδιος να έφυγε.

Για να φτάσει ως αυτόν, θα κάνει τα πάντα: ανακρίσεις, θα σκεφτεί την κλωνοποίηση, θα ζήσει ως Κάρλος την ζωή του, θα φύγει και ο ίδιος στο δάσος.

Ένα μυστηριώδες, γοητευτικό, επιβλητικό, αρκούντως ορθολογικό μυθιστόρημα για τις μέρες μας που εξετάζει πολυεπίπεδα και για όλους μας κάθε εκδοχή της ζωής μας: τυχαία, μεταφυσική, επιστημονική, συνομωσιολογική, αστυνομική, πειραματική, όποια εκδοχή και να επιλέξει κανείς, είναι η εποχή μας, και θα έχει δίκιο.

 

Martin Maclnnes

 

«Το μικρό δάσος καδραρισμένο από το παράθυρο του Λα Κουέβα, και τον μεγαλύτερο τόπο πίσω του, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ζωής που υπάρχει. Στον Κάρλος, που απροκάλυπτα πέθαινε στην καρέκλα του, έλειπε αυτή η ζωή, ακόμα και την ώρα που απλωνόταν μέσα του σαν έκρηξη. Τι θα μπορούσε να κάνει; Θα μπορούσε να περπατήσει, σκέφτηκε ο επιθεωρητής, θα μπορούσε να ανασάνει’ αυτό και μόνο αρκούσε να τον οδηγήσει στο δάσος».

Ακόμα κι αν επιλέξει την πιο λογική.

Μια ιστορία για τους διαφορετικούς δρόμους που σου ανοίγονται από τις μικρολεπτομέρειες τις ζωής, μεταμοντέρνα, μαγική, λαβυρινθώδης, αινιγματική, προκλητική από μια νέα συγγραφική φωνή που γύρευε τι κόσμους έχει να στήσει…

 

 

Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top