Fractal

Πολύτιμα εκχυλίσματα από την Συλλογική Πανανθρώπινη Συνειδητότητα.

Από τον Κωνσταντίνο Μπούρα // *

 

Ούλαφ Χ. Χάουγκ «Επιλογή Ημερολογίων (1924-1994)», εκδόσεις Ένεκεν, σελ. 344

 

Η διακειμενικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Ο σημαντικός Νορβηγός λογοτέχνης και διανοούμενος Ούλαφ Χ. Χάουγκ (1908-1994) συνθέτει ένα αμάλγαμα αποσταγμάτων σοφίας παραπέμποντας σαφώς στις πηγές και στους δασκάλους που τον επηρέασαν, αντίθετα από πολλούς άλλους νεοέλληνες κι αλλοδαπούς φωστήρες που ανήγαγαν το κλέπτειν δια του …αρραβώνος σε σπαρτιατική αρετή, χωρίς να ρωτήσουν βέβαια τους ταλαίπωρους τους Λάκωνες αν υιοθετούν ακόμα και σήμερα το περίφημο: «Ξέρεις να κλέψεις; Ξέρω. Ξέρεις να κρυφτείς; Όχι, δεν ξέρω. Τότε μην κλέβεις!».

Τα μεγάλα πνεύματα κυοφορούν το Άγνωστο και δεν χρειάζεται να δανειστούν ξένα κόλλυβα για το μελλοντικό μνημόσυνό τους, όταν θα έχουν φύγει από αυτόν τον μάταιο βίο.

Αριστοτεχνικά δομημένο και άρτια στοιχειοθετημένο αυτό το βιβλίο.

Επιλογή: Μπούντιλ Κάπελεν.

Μετάφραση (από τα νορβηγικά): Ούλαφ Γρκίντε.

Μετάφραση (από τα αγγλικά): Τούλα Παπαπάντου.

Το μάτι μου «κόλλησε» σε πολλές σελίδες, όμως την συγκεκριμένη μπήκα στον πειρασμό να την φωτογραφήσω με το κίνητό μου.

Διαβάζουμε: ” Όποιος έχει πολλά να πει έχει μορφή.” (σελ. 204).

 

 

“Όποιος μπορεί να γράψει πολλά μπορεί να γράψει και λίγα. Όποιος μπορεί να γράψει λίγα συνήθως δεν μπορεί να γράψει πολλά. Αλίμονο στους λογοκλόπους”, λέω ευθαρσώς εγώ. Κι αυτό το «εγώ» συμπεριλαμβάνει πολλά «εμείς», εγρηγορώτα επαγρυπνώντα κι επισπεύδοντα για το Κοινό Αγαθό, προς αρωγήν αξιομαχομένων τε αναξιοπαθούντων.

 Μην το χάσετε αυτό το βιβλίο. Θα φωτιστείτε και θα εμπλουτίσετε τη συνειδητότητά σας με πολλά σμαράγδια, ρουμπίνια, τοπάζια και πολύτιμα εκχυλίσματα από την Συλλογική Πανανθρώπινη Συνειδητότητα.

Καμιά φορά έχουν και τα τσιτάτα την χρησιμότητά τους και όχι για επίδειξη ματαιοδοξίας.

 

 

* Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας (https://konstantinosbouras.gr)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top