Fractal

Πέντε φορές στην Αίγυπτο

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

en-aigyptw«Εν Αιγύπτω» του Γιάννη Κατσίκη, εκδόσεις ΑΩ (2016) σελ.368

 

«[…] Χρέος του Βασιλιά να υπηρετεί το κράτος. Ακόμη και μετά θάνατο.

Στην αίθουσα του Αιγυπτιακού Μουσείου με τον υποβλητικό, χαμηλό φωτισμό δε στολίζουν το χώρο τα χιλιάδες κομψοτεχνήματα που συνόδευαν τους Φαραώ στα περίλαμπρα μνήματα, μα σήμερα το ανθρώπινο πνεύμα γνωρίζει πως τούτα δεν είναι απαραίτητα στη μελλοντική ζωή. Κανείς δεν παρατηρεί την έλλειψή τους.
Μες στις σαρκοφάγους από κέδρο και κρύσταλλο, μισοσκεπασμένοι με τις γάζες και τα υφάσματα των ιερέων της Δυτικής Όχθης, μ’ ακουμπισμένους δίπλα-τους λιγοστούς μαγικούς σκαραβαίους κι ελάχιστα άλλα μικροαντικείμενα, με τα χέρια σταυρωμένα ψηλά στο στήθος -ένδειξη βασιλικής καταγωγής- οι συγκεντρωμένοι Φαραώ προσφέρουν ύψιστη υπηρεσία στην Αίγυπτο τρεις και τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό τους. Την δοξάζουν προσφέροντας τα νεκρά σώματά τους στη θέα υπηκόων από ολόκληρη την οικουμένη πλέον, όχι μονάχα απ’ τη Χώρα του Νείλου. Στο ημίφως της αίθουσας-κρύπτης, καθώς οι επισκέπτες παρελαύνουν στους ξύλινους διαδρόμους, οι νεκροί Φαραώ διαιωνίζουν το κλέος της βασιλικής εξουσίας. Κανείς δεν το επιβάλλει, οι προσκυνητές ωστόσο σιωπούν με δέος τιμώντας τους νεκρούς ηγεμόνες· ελάχιστοι ψίθυροι ακούγονται.» […]

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Περιπλανήσεις στον χώρο και στον χρόνο – Εν Αιγύπτω. Έτσι ορίζεται το βιβλίο αυτό του Γιάννη Κατσίκη που ξεχειλίζει από αγάπη για την Αίγυπτο. Μια χώρα που γνώρισε και αγάπησε μέσα από τα ταξίδια του. Επισκέφτηκε την γη των Φαραώ πέντε φορές από 1982 ως 2007.

«Πολλές φορές αναρωτήθηκα μήπως οι αναμνήσεις μου είναι κομμάτι ονείρου. Εύκολα λησμονάει τ’ ανθρώπινο μυαλό’ εύκολα μπερδεύει φαντασία και ζωή..» αναφέρει ο συγγραφέας για το ερέθισμα της γραφή του.

Όμως η μαγεία των ταξιδιών του συνθέτει το χθες, το σήμερα με την νοσταλγία των τόπων της χώρας του Νείλου στα βάθη του ιστορικού χρόνου και του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Είναι γεγονός ότι οι συχνές επισκέψεις σε έναν τόπο αφού εξαντληθούν τα ιστορικά μέρη, τα Μουσεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα, αναδύουν και άλλες ανάγκες διερεύνησης και ταυτότητας με το χθες. Για έναν Έλληνα συγγραφέα που προσεγγίζει τον τόπο μέσα και από ιστορικά στοιχεία και προσωπική αντίληψη η χώρα της Αιγύπτου. Ο Νείλος, το παζάρι του Ασουάν, το Αιγυπτιακό Μουσείο, οι Θήβες, η λαμπρή πρωτεύουσα του Άμμωνα, οι Νεκροπόλεις, οι Πάπυροι, η Σφίγγα και άλλα μέρη αναπλάθονται ως ζωγραφικοί πίνακες, με την τέχνη της αφήγησης.

 

en-agyptw_cover

 

Το βιβλίο κατατάσσεται ως πεζογραφικό είδος στον χώρο της ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον άγνωστο τόπο της Αιγύπτου, τον πολιτισμό, γραμμένο με το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ταξιδιωτική Λογοτεχνία γεννήθηκε μέσα από το κλίμα του περιηγητισμού που άφησε στίγμα γραφής και ο Νίκος Καζαντζάκης θα είναι για τους έλληνες συγγραφείς πάντα πρότυπο.

Αλλά και πάλι στις μέρες μας έρχεται στο προσκήνιο η ταξιδιωτική Λογοτεχνία ως σύγχρονη τάση του κοσμοπολιτισμού όπου τα ταξίδια αποτελούν βίωμα και λογοτεχνικό υλικό για τους συγγραφείς.

Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και ο αναγνώστης μπαίνει στην ατμόσφαιρα και το κλίμα της τοποθεσίας και των ανθρώπων της. Οι αλλαγές στην χώρα στην πάροδο των ετών αναφέρονται και δείχνουν την λεγόμενη πρόοδο βιοτικού επιπέδου και τον αγώνα της Ουνέσκο να περισώσει και να αναδείξει μνημεία ύψιστης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας της Αιγύπτου.

Τέλος να σημειώσω την εξαιρετική φροντίδα έκδοσης που συμπεριλαμβάνει έξοχες φωτογραφίες από μικρογραφίες και τοπία της Αιγύπτου.Το εξώφυλλο είναι λεπτομέρεια τοιχογραφίας από τον τάφο του Νεμπαμούν που έχει μεταφερθεί από το 1820 στο Βρετανικό Μουσείο.

Εύγε στις εκδόσεις ΑΩ που επαναφέρουν στο εκδοτικό τοπίο την καλαισθησία και αποτελούν θεματοφύλακες της ιστορικής τέχνης της τυπογραφίας στις μέρες μας.

 

katsikis_cover

 

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Κατσίκης είναι συνταξιούχος Γεωλόγος – Πετρολόγος. Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Ασχολήθηκε κυρίως με την Ηλεκτρονική Μικροσκοπία, τους Δομικούς Λίθους των Αρχαίων Μνημείων και των Τεχνικών Έργων. Παράλληλα γράφει νουβέλες και ταξιδιωτικά αφηγήματα. Απο τις εκδόσεις ΑΩ κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων “ Η μαύρη Σκιά της Έδέσσης” και τα ταξιωδιωτικά “Εν Ταπροβάνη(2010) και “ Ένα εικοσιτετράωρο στην Αντις Αμπέμπα¨(2015)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top