Fractal

Μεταβαίνοντας από τη μικροϊστορία στη μακροϊστορία

Γράφει η Άννα Λαμπαρδάκη //

 

«Δίφορη μνήμη», Γιώργος Χ. Θεοχάρης, εκδ. Πόλις 2021

 

Στο νέο βιβλίο του Γ.Χ. Θεοχάρη Δίφορη μνήμη, που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2021 από τις εκδ. Πόλις, επιχειρείται από τον συγγραφέα μια αναδρομή και καταγραφή του προσωπικού, οικογενειακού και ευρύτερου παρελθόντος του γενέθλιου τόπου του, της Δεσφίνας Φωκίδας, σε ένα οδοιπορικό με λογοτεχνικό και παράλληλα ιστορικό και  ανθρωπολογικό περιεχόμενο κι ενδιαφέρον. Μέσω μιας μνήμης άλλοτε βιωμένης κι άλλοτε διαμεσολαβημένης, σαν δέντρο που φέρνει καρπούς χειμώνα και καλοκαίρι, συνυφαίνονται στην ενότητά τους όσα αντινομικά ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων και των τόπων: ο χρόνος με τη ζωή και τον θάνατο, το παρελθόν με το παρόν, το προσωπικό με το συλλογικό,  η καθημερινότητα με την ιστορία.

Πιο συγκεκριμένα ο Γ. Χ. Θεοχάρης καταθέτει προς ανάγνωσιν, “από μνήμης” και “προς μνήμην”, πεζά ως επί το πλείστον κείμενα με ποικίλες εκδοχές μορφής, γλώσσας και ύφους: την προσωπική του “αυτοσύσταση” για την εν σπέρματι διαμόρφωση της ποιητικής και πολιτικής ταυτότητας στο γενέθλιο χρόνο και τόπο, τις προφορικές μονολογικές αφηγήσεις των δύο γονέων με στοιχεία τοπικού γλωσσικού ιδιώματος, σύντομες πρωτοπρόσωπες ή τριτοπρόσωπες αφηγήσεις που υποκαθιστούν φωτογραφικά πορτρέτα ή στιγμιότυπα (χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι από ονόματα  φωτογραφικών μηχανών στην ενότητα “αρνητικά προς εμφάνιση”), την αφήγηση “Υπέρ πατρίδος, Δεσφίνας προκείμενον” με μορφή δημοσιογραφικού ρεπορτάζ προγενέστερων εποχών σε καθαρεύουσα, μικροδιηγήματα  στην ενότητα “Πατρίδος καταβοή και συγκατάβασις” όπου με λόγο σύντομο, ελλειπτικό, σχεδόν γυμνό αποδίδονται ως εφιαλτικές εμμονές της μνήμης  τραγικές ανθρώπινες ιστορίες, ποιήματα από προηγούμενες ποιητικές συλλογές του, διηγήματα με εξιστορήσεις γεγονότων και καταγραφή χώρων σε όλες τις κλίμακες (πλατεία και δρόμοι, κτήματα και δέντρα, ναοί και οστεοφυλάκιο). Τα παραπάνω κείμενα δομημένα σε επιμέρους ενότητες εισάγονται και διανθίζονται με αρχειοθετημένα αποσπάσματα έντυπου λόγου σχετικά με την ιστορία του τόπου (αρχής γενομένης με περιηγητικό κείμενο του 1806 και ενός άλλου απ τα “Απομνημονεύματα” του Μακρυγιάννη και εν συνεχεία με αποσπάσματα εφημερίδων που διατρέχουν τον 19ο και 20ό αιώνα), και με φωτογραφικό υλικό κυρίως από το προσωπικό αρχείο του γράφοντος.

 

Γιώργος Χ. Θεοχάρης

 

Μέσα από αυτές τις ρεαλιστικές στην πλειοψηφία τους και σκληρές στην αλήθεια τους αφηγήσεις, ο συγγραφέας δίχως νοσταλγικές εξιδανικεύσεις και υπερβαίνοντας το επίπεδο της ηθογραφίας, καταγράφει τις σκληρές κι ενίοτε απάνθρωπες συνθήκες της καθημερινής ζωής του γενέθλιου τόπου του, τη δεινή θέση της γυναίκας, τον  αγώνα επιβίωσης μέσα στα αδιέξοδα της φτώχειας, των πολέμων -εθνικών και εμφυλίων- και των πολιτικών ταραχών και διώξεων, ως ψηφίδες ανάδειξης της ατομικής, γεωγραφικής και ιστορικής ιδιαιτερότητας και ταυτότητας. Μεταβαίνοντας από τη μικροϊστορία στη μακροϊστορία, αναδεικνύει την τραγικότητα της ανθρώπινης ζωής στη δίνη της προαιώνιας πάλης ανάμεσα στη βία των ενστίκτων και της εξουσίας από τη μια πλευρά και στην ανάγκη υπέρβασης μέσω της πίστης, της τέχνης και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή από την άλλη. Έτσι στη “Δίφορη μνήμη” του Γ. Χ. Θεοχάρη, μέσω του λόγου, το βάρος της μνήμης γίνεται δέντρο δίφορο που φέρει το βάρος της απελπισίας και του αγώνα, του πόνου και της αγάπης, της ζωής και του θανάτου, φέρει το βάρος του χρόνου και της ιστορίας, ως μίτος ταυτότητας προσωπικής και συλλογικής.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top