Fractal

Τα Λιονταράκια του Κάρσον δεν χάνουν ποτέ

Γράφει ο Απόστολος Θηβαίος //

 

Σημείωμα για το «Comic Ήρωες των Σπορ – Η ιστορία του αθλητικού κόμικ» του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη από τις εκδόσεις 24 Γράμματα

 

«Γκρέκο, η ήρωας των Γηπέδων», του Στέλιου Ανεμοδούρα από την μακρινή δεκαετία του ΄50. «Johny Cougar» των Tom Tully και Barrie Tomilson, «Οι 11 ποδοσφαιριστές» που φιλοξενήθηκαν στα τεύχη του «Μπλέηκ» το μακρινό 1978, «Iron Bar» με τον παράξενο και ευρηματικό έμπορο παλιών σιδερικών, τον Τσάρλι Μπαρ που παίρνει από το χέρι την Darbury Rangers και φιλοξενείται στο «Αγόρι» του έτους 1984. «Τα Λιονταράκια του Κάρσον» σε εικονογράφηση του T. Holmes με αυτοτελείς ιστορίες νεαρών, ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που φτάνει στο ελληνικό κοινό από τον «Φίλαθλο» του 1967 και το περιοδικό «Τρουένο.»

Αυτές και άλλες πολλές ιστορίες των σπορ φιλοξενούνται στην εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση των 24 Γραμμάτων, με τίτλο «Comic, Ήρωες των Σπορ -Η ιστορία του Αθλητικού Κόμικ» του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη. Ο συγγραφέας, γεννημένος το 1964 συνιστά μια σπουδαία προσωπικότητα για τον ελληνικό αθλητισμό. Από το μετερίζι της συγγραφής και παραμένοντας πιστός στην αποτύπωση της ιστορίας των μικρότερων, εθνικών κατηγοριών, δίνει στο κοινό ένα βιβλίο γεμάτο νοσταλγία και γνήσια αγάπη για τον αθλητισμό που εξελίσσεται στις φτωχογειτονιές των Αθηνών, προικισμένος με ένα μείγμα λαμπρού ιδεαλισμού και άδολης αγάπης που ΄χει πια χαθεί στο πέρασμα του καιρού. Οι ήρωες του Νικολαΐδη, κρυμμένοι στις μαγευτικές σελίδες των ιστοριών που σίγουρα θα ερεθίσουν το μνημονικό των παλαιότερων περιφρονούν το χρήμα και την αναγνώριση. Κινούνται στο περιθώριο της ζωής, αθεράπευτα ρομαντικοί και πιστοί μιας θρησκείας που καλά κρατεί εκεί έξω. Φιγούρες και σκηνές από γήπεδα και ριγνκ, μαρτυρίες από φιλόδοξα, ποδοσφαιρικά προγράμματα που πνίγουν όμως τα αυθεντικότερα ταλέντα, σε μια ομολογία του μέλλοντος όπως γεννιέται στις σελίδες της «Ομάδας Κ» που φιλοξενήθηκε για χρόνια στις σελίδες του μυθιστορηματικού πια Μπλέηκ. Φιλόδοξα αγόρια που αναγνωρίζουν ήδη το όνομά τους στις επευφημίες της κερκίδας δίνουν πνοή στο «Μαύρο Φτερό» του F. S. Lopez δημοσιευμένο από τον  «Φίλαθλο.»

Σχεδιασμένοι από τους καλύτερους του είδους, οι χαρακτήρες των αθλητικών ιστοριών που φιλοξενούνται στις σελίδες της έκδοσης των 24 Γραμμάτων κουβαλάνε την μυθολογία μιας αθωότητας που χάθηκε δίχως επιστροφή μες στον καταιγισμό των δολαρίων και των αμύθητων συμβολαίων. Γεμάτοι από την χάρη του ταλέντου τους και πάντα πιστοί σε αυτό το είδος του ρομάντζο που καθιστά αδιαπραγμάτευτη την αγάπη για τον αθλητισμό, κερδίζουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού και ανοίγουν ένα νέο  πεδίο συγγραφικής δραστηριότητας με αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των σπορ.

Ο Νικολαΐδης σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του που σαν την πιο όμορφη έκπληξη επιβεβαιώνει το αγνό ενδιαφέρον ταλαντούχων ανθρώπων με αναλλοίωτες αξίες. «Τα αθλητικού προσανατολισμού κόμικς δεν απεικονίζουν αποκλειστικά ταλαντούχους sportsmen. Συχνά επιλέγουν να εστιάσουν σε τρωτούς χαρακτήρες με ανθρώπινες αδυναμίες, ακόμη και με φυσικά μειονεκτήματα ή και αναπηρίες, οι οποίοι μετά από σκληρή προπόνηση γεύονται την επιτυχία. Από την άποψη αυτή θα λέγαμε ότι ο ψυχαγωγικός τους προορισμός τίθεται σε δεύτερη μοίρα και πρωτίστως αναδεικνύονται σε διαμορφωτές χαρακτήρων. Μπορούν ακόμη», σημειώνει ο συγγραφέας, «να συνεισφέρουν στην εμπέδωση της αθλητικής παιδείας, αφού το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η προβολή των ορθών αρχών.» Ετούτο το επιχείρημα παραχωρεί το δικαίωμα στο «Comic, Ήρωες των Σπορ -Η ιστορία του Αθλητικού Κόμικ» να καυχιέται πως εξακολουθεί να υπηρετεί τις ιδέες του αθλητισμού. Μια σειρά από άγραφους κανόνες και αλτρουισμό που επαληθεύτηκαν σε ποικίλες εκδόσεις του εξωτερικού, όπως το Football Comic Book Heroes των Adam Riches, Tim Parker και Robert Frankland και όσων άσκησαν μια υγιή, σαγηνευτική και σχεδόν ευεργετική επιρροή στο κοινό των σπορ, σε αντιδιαστολή με όσα συνεπάγονται οι μυθικοί μισθοί και η αχλή του σύγχρονου, star system.

 

Νίκος Δημ. Νικολαΐδης

 

Τούτο το σημείωμα επιθυμεί να τελειώσει με μια εξειδικευμένη αναφορά σε μια από τις ιστορίες που έθρεψαν με όνειρο την λατρεία του ποδοσφαίρου. Ο Roy Race της Μέλτσεστερ είναι ένας γνήσιος άσσος του ποδοσφαίρου. Ολόκληρο το ταλέντο του παραμένει για σχεδόν σαράντα χρόνια, -ναι, καλά ακούσατε- στην υπηρεσία της ομάδας του που αντιστοιχεί στην Άρσεναλ, ενώ η φιγούρα του ανασύρει από το παρελθόν την εμβληματική φυσιογνωμία του Billy Wright του παλαιού, Άγγλου ποδοσφαιριστή που χάρισε ένα μέρος της αίγλης του στους «Κανονιέρηδες» του μακρινού κιόλας, 1950. Είτε σε ασπρόμαυρες ιχνογραφήσεις, είτε πάλι με πλούσιους, χρωματικούς συνδυασμούς, οι ήρωες που παρελαύνουν από τις σελίδες του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη παραμένουν αειθαλείς, ασύγκριτοί, ανυπόφορα ταλαντούχοι και με βαθύ το αποτύπωμα μιας ηθικής που σπάνια πια συλλαμβάνει το φλας του φωτογραφικού φακού.

«Σκλάβος του Ρινγκ», «Ο Σούπερ Μπαλαδόρος», «Ο Μάγος της Μπάλας», «Τα προβλήματα του Τομμυ» αποτελούν πλάι σε άλλους, αμέτρητους τίτλους μερικές από τις σειρές που ενθουσίασαν το ελληνικό κοινό. Ο εγχώριος τύπος έφερε για χάρη του κοινού μερικές από τις πιο καλοδουλεμένες, αθλητικές σειρές κόμικ. Στέκομαι στον «Μπαλαδόρο» που εισήγαγε στην ελληνική αγορά το ομώνυμο περιοδικό του Θεόφιλου Πάγκαλου. Αστέρι της ιταλικής Riccione F.C. ο ωραίος Renzo γοητεύει τα πλήθη μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ο Eugenio Antonio που φιλοτέχνησε τους ήρωες της σειράς, έδωσε στον Renzo την όψη του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που τότε μεσουρανούσε στην Νάπολη, αλλάζοντας για πάντα το ποδόσφαιρο με την αίρεση του ασύδοτου ταλέντου του. Ωστόσο, οι σχεδιαστές φρόντισαν ο Renzo να φορά την φανέλα με το νούμερο εννιά, έτσι που η μια αναγωγή να φέρνει την άλλη.

Αν μιλάμε για νοσταλγία και ανάμνηση, ο Νικολαΐδης καταφέρνει περίφημα να χτυπήσει την χορδή της παιδικής μας ηλικίας. Αυτής που διαμορφώθηκε με πράξεις άκρατου ηρωισμού και μυθικές εξόδους στα ξερά της αθωότητάς μας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα και συνιστά μια μοναδική έκδοση με πολλαπλές σημάνσεις και απαράμιλλη γοητεία.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top