Fractal

Σε ιστορικά μονοπάτια πάντα

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού //

 

Ρένα Κύρκα – Χρυσούλα Βαρδαλή «Χαραγμένα σε πηλό», εκδ. Πηγή

 

Χαραγμένα όχι σε πηλό, αλλά σε χαρτί είναι τα κείμενα που αποτελούν την πρώτη επίσημη συγγραφική προσπάθεια των συγγραφέων Ρένα Κύρκα και Χρυσούλα Βαρδαλή με τίτλο “Χαραγμένα σε πηλό”. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία πρωτότυπη και αρκετά ασυνήθιστη αναγνωστική επιλογή, αφού, από τη μία, δεν πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αλλά ουσιαστικά για δύο που συνδέονται βέβαια μεταξύ τους και, αφετέρου, επειδή είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία της ελληνικής βιβλιογραφίας που ασχολείται με τον αρχαίο πολιτισμό των Βαβυλωνίων.

Το πρώτο μυθιστόρημα του βιβλίου, το οποίο τιτλοφορείται “Ο φίλος του Θαλή” και είναι γραμμένο από τη Ρένα Κύρκα, διαδραματίζεται στην Μεσοποταμία και την Ιωνία του 6ου προχριστιανικού αιώνα, τότε δηλαδή που η κραταιά αυτοκρατορία των Βαβυλωνίων υποχωρούσε μπροστά στην επεκτατική δύναμη της ανερχόμενης αυτοκρατορίας του Κύρου του Μεγάλου, δηλαδή της Περσίας.

Ο έμπορος Λαλίγια πραγματοποιεί ένα ταξίδι στη γη της Ιωνίας προκειμένου να συναντήσει τον φίλο του, Θαλή τον Μιλήσιο. Στην μακριά και επικίνδυνη διαδρομή του τον συντροφεύουν ο γραφέας Ουμπάρ και η Μπελίτ, η κόρη ενός γνωστού αστρονόμου. Στην επιστροφή ο καθένας τους θα κουβαλά και ένα πήλινο πλακίδιο με τις αναμνήσεις τους από τη γη της Ιωνίας.

Και είναι ακριβώς αυτά εδώ τα πλακίδια τα οποία αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τη δεύτερη μυθιστορία, εκείνη της Χρυσούλας Βαρδαλή με τίτλο “Για το θησαυρό της Παλμύρας” και μας φέρνουν σε αυτή.

Η ιστορία αυτή, εντελώς διαφορετικής φύσεως και υφολογίας, διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, στον 21ο αιώνα μ.Χ. Εδώ πρωταγωνίστρια είναι η Δάφνη Νάμεκ, μία χριστιανή από τη Συρία η οποία θα ζήσει το δράμα της προσφυγιάς. Η Δάφνη θα γίνει ο μεσάζοντας ανάμεσα στους αρχαιολόγους και του πολύτιμου πήλινου πλακιδίου του Θαλή του Μιλήσιου, το οποίο βρέθηκε σε μία ανασκαφή και κινδυνεύει να καταστραφεί αν πέσει στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά τη διάρκεια των ταραγμένων αυτών ημερών, τότε που ολόκληρη η Μέση Ανατολή φλέγεται, η μητέρας της Δάφνης την πληροφορεί ότι εξαφανίστηκε ο μικρότερος αδελφός της.

 

Ρένα Κύρκα – Χρυσούλα Βαρδαλή

 

Οι δύο μυθιστορίες λειτουργούν συμπληρωματικά από κάθε άποψη. Η πρώτη, με γλώσσα πιο ποιητική και μεταφορική, δίνει το βάρος στην Ιστορία, η δεύτερη, με γλώσσα πιο ρεαλιστική και ωμή, ασχολείται, θέλοντας και μη, περισσότερο με την πολιτική, το προσφυγικό ζήτημα και το ακανθώδες πρόβλημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Βιβλίο πλουραλιστικό, με κατατοπιστικές, καλοδουλεμένες περιγραφές, στέλνει ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα και υπενθυμίζει σε όλους μας τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι όσοι συνάνθρωποί μας ζουν σήμερα στη Ζώνη του πυρός της Μέσης Ανατολής, δυσκολίες τις οποίες εμείς, στην καλά προφυλαγμένη ειρηνική φωλιά μας, προτιμούμε να αποδιώχνουμε συνήθως από τη σκέψη μας.

Το βιβλίο, συν τοις άλλοις, αποτελεί σπουδαία πηγή πληροφοριών για τον αρχαίο πολιτισμό των Βαβυλωνίων, το εμπόριό και τη γραφή τους, αλλά και για τη σχέση που είχαν οι Βαβυλώνιοι με τους Έλληνες της Ιωνίας. Αρχαίοι Έλληνες, Βαβυλώνιοι, Πέρσες, Λιβανέζοι, Τούρκοι, Σύριοι και σύγχρονοι Έλληνες, ήρωες από όλους αυτούς τους λαούς παρελαύνουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου, το οποίο υπόσχεται να μας ταξιδέψει όσο πιο βαθιά γίνεται στα ιστορικά μονοπάτια του Χρόνου και στα πολύπαθα εδάφη της Μέσης Ανατολής.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top