Fractal

Ασιατικές ψηφίδες μνήμης

Γράφει ο Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης //

 

Γιώργος Σχορετσανίτης, «Ασιατικές νοσταλγίες», εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 2020»

 

Βιρμανία, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Ιαπωνία. Αυτοί είναι οι ταξιδιωτικοί σταθμοί μνήμης του πολυταξιδεμένου περιηγητή ιατρού Γιώργου Σχορετσανίτη. Οι αναμνήσεις από τη Βιρμανία ξεκινούν με μια βόλτα στην πρωτεύουσα Γιαγκόν (Ραγκούν), η οποία μέσα από τα παλιά της κτήρια φανερώνει το αποικιοκρατικό της παρελθόν, ενώ ο ογκώδης βουδιστικός ναός της στούπας Dhammayangyi αποκαλύπτει τη σιωπηλή του ιστορία. Αξιομνημόνευτο είναι και το μεγαλύτερο βιβλίου του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στου πρόποδες των λόφων της Μαντελέυ στην ομώνυμη πόλη της Βιρμανίας, το οποίο έχει μέγεθος 153 εκατοστά (ύψος), 107 εκατοστά πλάτος, πάχος σελίδας 13 εκατοστά, καθώς και 730 φύλλα. Όσον αφορά στην Μπαγκάν, την αρχαία πρωτεύουσα της Βιρμανίας, ο επισκέπτης μπορεί να δει τις ιστορικές παγόδες, οι οποίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από το σεισμό της 24ης Αυγούστου 2016.

Επόμενος σταθμός η Καμπότζη, η χώρα των απέραντων νεκροταφείων με το μουσείο βασανιστηρίων στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. Οι εικόνες και τα αντικείμενα του μουσείου αποτελούν μνημείο ντροπής για το ανθρώπινο γένος, καθώς οι θηριωδίες των Ερυθρών Χμερ φανερώνουν ότι το μεγαλύτερο κτήνος στη γη είναι ο άνθρωπος…

Αν και η επίσημη θρησκεία στην Ταϊλάνδη είναι ο βουδισμός, η επιρροή της αυτοκρατορίας των Χμερ στο παρελθόν πρόσθεσε πολλές ινδουιστικές τελετουργίες, ενώ ο ιερός ινδουιστικός ναός Erawan είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στην Μπανγκόκ. Το ενδιαφέρον του τουρίστα μπορεί να επικεντρωθεί και στο φαλλικό παρεκκλήσι της Μπανγκόκ, το οποίο έχει πολλά φαλλικά αγάλματα. Εδώ οι πιστοί μπορούν να προσευχηθούν στη θεά της γονιμότητας Chao Mae Tubtim για την επιθυμητή τεκνογονία. Κι ένα πρόσφατο τουριστικό αξιοθέατο, η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι, η οποία έγινε διάσημη από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία. Η γέφυρα κατασκευάστηκε από Άγγλους και Αυστραλούς αιχμαλώτους των Ιαπώνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο την σιδηροδρομική ένωση Βιρμανίας-Ταϊλάνδης.

Η περιήγηση στο νησί της Σρι Λάνκα έχει περισσότερους τουριστικούς προορισμούς. Πρώτος σταθμός το ορφανοτροφείο των ιερών ζώων του νησιού, των ελεφάντων, ενώ η πόλη Κάντυ, η δεύτερη σε πληθυσμό μετά την πρωτεύουσα Κολόμπο, σαγηνεύει τον επισκέπτη με το αποικιοκρατικό της παρελθόν. Σημαντικά αξιοθέατα στην Κάντυ είναι οι βασιλικοί βοτανικοί κήποι της Περαντένια και ο ναός του ιερού δοντιού του Βούδα. Απαραίτητη, βεβαίως, είναι και η επίσκεψη σε ένα από τα πολλά εργοστάσια επεξεργασίας τσαγιού, του βασικού εθνικού προϊόντος της χώρας. Όσον αφορά στην πρωτεύουσα Κολόμπο το παλιό ολλανδικό νοσοκομείο κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

 

Γιώργος Σχορετσανίτης

 

Τελευταία μένει η «Χώρα των Χρυσανθέμων», η Ιαπωνία, με το μυστηριώδες δάσος των αυτοκτονιών και το διογκωμένο κοινωνικό πρόβλημα της εγκατάλειψης των ηλικιωμένων, καθώς υπάρχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα με την μεγάλη γήρανση του πληθυσμού. Ο συγγραφέας ολοκληρώνει το ταξιδιωτικό οδοιπορικό με ένα πνευματικό οδοιπορικό- αφιέρωμα στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, η οποία ξεκινά με το έπος του Γκιλγκαμές, συνεχίζει με την Οδύσσεια του Ομήρου, τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και καταλήγει στον Τσάρλς Ντίκενς, τον Ντάνιελ Ντε Φόε (Ροβινσώνας Κρούσος), κ.ά. Αναμφίβολα ο αναγνώστης έχοντας όλες αυτές τις ταξιδιωτικές εικόνες, τι οποίες με μαεστρία ξεδιπλώνει ο Γιώργος Σχορετσανίτης μπαίνει στον πειρασμό να γνωρίσει από κοντά αυτούς τους άγνωστους πολιτισμούς.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top