Fractal

Μια χαραμάδα φωτός

Γράφει ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος //

 

 

 

Ηλίας Λιατσόπουλος «Αντιστροφή», εκδ. Ηριδανός

 

Στις μέρες μας εκδίδονται αρκετές ποιητικές συλλογές, που ενώ δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο να εντυπωσιάσουν εύκολα με σχηματική ποίηση και διάφορα λεκτικά τερτίπια, δεν έχουν κάτι να πουν με το νόημα των στίχων τους. Στην ποίηση δεν αρκεί μόνο η εμφάνιση των στίχων, αλλά τα ποιήματα να έχουν και κάτι να πουν στον αναγνώστη. Λίγοι ποιητές το κατορθώνουν.

Ένα έργο, που αξίζει την προσοχή μας είναι η ποιητική συλλογή του Ηλίας Λιατσόπουλου «Αντιστροφή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηριδανός».

Το πρώτο, που παρατηρήσαμε είναι ότι ο Ηλίας Λιατσόπουλος χρησιμοποιεί με ευχέρεια τόσο τον παραδοσιακό όσο και τον ελεύθερο στίχο με μια υπερρεαλιστική διάθεση, που διαπερνά ολόκληρη τη συλλογή. Στα περισσότερα ποιήματα ανά πέντε στίχους αναγράφεται στο πλάι και ο αριθμός του στίχου, ενώ πολλές φορές ένας στίχος χωρίζεται στα δύο με μια κάθετη γραμμή. Σε ένα ποίημα συναντάμε ολόκληρο στίχο διαγραμμένο με μια οριζόντια γραμμή, ενώ υπάρχει και ένα ποίημα, όπου άλλες λέξεις είναι γραμμένες στα ελληνικά και άλλες στα greeklish. Επίσης, υπάρχουν μερικά πεζοποιήματα ενώ υπάρχει και ποίημα, που πότε γράφεται με αριστερή και πότε με δεξιά στοίχιση.

Η ποιητική συλλογή του Ηλία Λιατσόπουλου «Αντιστροφή» χωρίζεται σε τρία μέρη. Κάθε μέρος έχει κι ένα μικρό ποίημα σαν μότο, που μας εισαγάγει στην κάθε ενότητα.

 

Ηλίας Λιατσόπουλος

 

Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται: «Αντικείμενα». Κατά τη γνώμη μας, ο ποιητής αναφέρεται στην σύγχρονη κοινωνία, που τρέμει: «μη και ο άνθρωπος / γίνει στη ζωή ποιητής.» Για να καταφέρει, όμως, ένας άνθρωπος να ζει ποιητικά χρειάζεται «μια μηχανή αξιόλογη που καίει το χρόνο» και «μια φωνή / να κελαηδά την αγάπη.»

Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται: «Γραφές». Εδώ ο ποιητής αναρωτιέται τραγικά: «Μα πώς να ξεφύγει κανείς / από αυτό που ποτέ δεν δύει.» Εδώ ο Ηλίας Λιατσόπουλος μας περιγράφει ήρωες και αντιήρωες.  Από τους στίχους του παρελαύνουν ο Γεώργιος Βιζυηνός, που έγραψε τους τελευταίους του στίχους στο φρενοκομείο, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, που δολοφόνησε τον Καποδίστρια και στη συνέχεια τουφεκίστηκε στα 31 του χρόνια, αλλά και ένα λιοντάρι και τι θα ‘λεγε αν μπορούσε να μιλήσει. Στα συγκεκριμένα ποιήματα ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει μέσω του ποιητή: «το κόστος του να γίνεσαι το ποίημα.»

Το τρίτο μέρος τιτλοφορείται «Τα σημεία». Εδώ ο ποιητής είναι πιο σκληρός και πιο πικραμένος. Η πίκρα προέρχεται από την παρακμή του πολιτισμού και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας. Ο ποιητής κάνει λογοπαίγνιο με τους τοίχους που είναι άκαδροι – και άρα οι άνθρωποι άκαρδοι – και διαπιστώνει: «οι άνθρωποι σαν να μην ξέρουν πια ξανά πως ν’ αγαπήσουν.» Ο Ηλίας Λιατσόπουλος αναρωτιέται, που να πουλήσει την εργατική του δύναμη, ενώ αντικρίζει τη σκληρή πραγματικότητα γράφοντας: «Αν δεν πληρώσουμε / θα πεθάνουν οι πιστωτές / Αν όχι / εμείς».

Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή του Ηλία Λιατσόπουλου είναι ένα ενδιαφέρον έργο σε σχέση με πολλές ποιητικές συλλογές, που κυκλοφορούν σήμερα. Είναι μια χαραμάδα φωτός. Είναι: «ένα σημάδι, ότι όλα καλά θα πάνε / ένα χάδι μες στην όλη απογοήτευση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top