Fractal

Οδός Αριστοτέλους

Γράφει η Ελένη Χωρεάνθη //

 

Φένια Τσανάκα: «Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη», εκδ. Αρμός

 

Ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον βιβλίο, φιλόδοξο, καινοτόμο και απαιτητικό, 417 πυκνογραμμένων σελίδων που έχει γράψει μια σπουδαία γυναίκα, επιτυχημένη αρχιτέκτων με λαμπρή καριέρα, η Φένια Τσανάκα, κυκλοφορούν οι εκδόσεις “Αρμός”. Τίτλος του, “Ανακαινίζω τη ζωή μου, με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη”. Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, με το ένα πρόσωπο μέσα στο άλλο που, προϊδεάζει ότι το έργο αφορά τη στροφή / φορά από μια κατεύθυνση προς την  αντίθετή της ήτοι από το παλιό στο καινούριο, από τη θεωρία στην πράξη με γνώμονα την αριστοτελική φιλοσοφία.

Η Φένια Τσανάκα, έχοντας στο ενεργητικό της, ως αρχιτέκτων η ίδια, πλούσιο και σημαντικό έργο, αναφερόμενη στο βιβλίο της, εξηγεί τι την ώθησε και πώς αποφάσισε να προβεί στο τολμηρό “πείραμα”, να “ανακαινίσει τη ζωή της” εφαρμόζοντας σε πρακτικό επίπεδο τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη.

“Σαν αρχιτέκτων συνειδητοποίησα ότι στο ίδιο οικόπεδο, με τους ίδιους νόμους, ανάλογα με το ποιον αρχιτέκτονα θα επιλέξουμε, θα χτίσουμε ένα τελείως διαφορετικό σπίτι. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή μας. Ο ίδιος άνθρωπος, στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον, ανάλογα με το ποια φιλοσοφία θα επιλέξει, θα ζήσει μια διαφορετική ζωή. Γεννήθηκε, λοιπόν το ερώτημα: “Ποια φιλοσοφία θα επιλέξουμε για να ζήσουμε μια καλή ζωή;”

Πρόκειται για μια τολμηρή και πολύ φιλόδοξη απόπειρα εφαρμογής της αριστοτελικής φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής στην αναδιαμόρφωση του τρόπου σκέψης και ζωής γενικότερα, όπως συμπεριφορά, σχέσεις με τον εαυτό μας και τους άλλους. Συμβουλευτικός ρόλος για άτομα που αναζητούν καθοδήγηση για να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους και τη στάση ζωής τους.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται να ξεμάθουμε αυτά που ξέραμε, νοοτροπίες που θεωρούμε δεδομένες και να ξαναδούμε από την αρχή τη θέση μας στην οικογένεια, στο στενό φιλικό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.  Τα ερωτήματα που θέτει η συγγραφέας του βιβλίου τούτου είναι, όσα και αφορούν τη δική της στη καθημερινότητά της, αλλά και τη δική μας. Ανάλογες είναι και οι απαντήσεις που δίνει ή προσπαθεί να δώσει ή θεωρεί ότι απαντάει μέσω της φιλοσοφικής οδού με βάση τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη “η οποία ξεκινάει από την απλή θεώρηση ότι ‘η ζωή μας είναι οι πράξεις μας’, και απαντάει σε απλά καθημερινά ερωτήματα που όλοι έχουμε”. Ιδού μερικά από τα ερωτήματα που η Φένια Τσανάκα θέτει στον εαυτό μας και στο κοινό που απευθύνεται:

 

“Πώς να χειριζόμαστε το θυμό μας;

Τι σημαίνει αγάπη;

Πώς να διαμορφώσουμε ανθρώπινες σχέσεις;

Πώς να κινήσουμε τους φόβους μας;

Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;

Γιατί πράττουμε συχνά ενάντια σ’ αυτό που θέλουμε;

Μήπως οι εμπειρίες διαμορφώνουν τη σκέψη μας;

Πώς οι επιλογές μας θα είναι καλές…;”

 

Φένια Τσανάκα

 

Όπως η ίδια η συγγραφέας αποκαλύπτει, το κείμενο του βιβλίου της είναι “η βιωματική πορεία ανακάλυψης της αριστοτελικής φιλοσοφίας και πώς αυτή μπορεί να μας αλλάξει” όσον αφορά “τον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις”, γενικά τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και ενεργούμε.

Πάντως, πρόκειται για πολύ επίπονη και επίμονη προσπάθεια και συστηματική μελέτη για να φτάσει στην πρραγματοποίηση αυτού του συγγραφικού προσωπικού της άθλου. Γιατί όσο κι αν την βοήθησαν “οι περίπατοι” με τον δάσκαλό της, η διαρκής ανοχή και συμπαράσταση του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός της  και η συμπόρευσή τους με διάφορους τρόπους, αλλά και η αρνητική συμπεριφορά ορισμένων φίλων που, εν τέλει “άθελά τους στάθηκαν οι καλύτεροι προπονητές – της για να γίνει – καλύτερος άνθρωπος…”, το βάρος και την τελική ευθύνη του έργου επωμίσθηκε η ίδια, διανύοντας 33 περιπάτους, κατά το αριστοτελικόν έθος και ξοδεύοντας χρόνο από τη ζωής για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα.

Όπως κι αν αντιμετωπίσει κανείς την απόπειρα της Φένιας Τσανάκα να οριοθετήσει φιλοσοφικά την καθημερινότητά της – και τη δική μας-  ως πείραμα, όσο και ως φιλόδοξο, τολμηρό εγχείρημα, το έργο τούτο είναι προσωπικό της επίτευγμα. Της ευχόμαστε να έχει την υποδοχή του κοινού που της αξίζει. Και να κάνει, όχι μόνο φιλοσοφικούς περιπάτους, αλλά πραγματοποιώντας μεγάλα και ωραία ταξίδια ανοίγοντας με τις γνώσεις της, δρόμους στους αναγνώστες της για μια καλύτερη ζωή.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top