Fractal

Αυτό το κάτι που έμεινε ανολοκλήρωτο

Γράφει ο Τάκης Γεράρδης //

 

Παναγιώτης Βλάχος «Αλλαγή Φρουράς», εκδ. Κέδρος, 2020

 

 «Κάθε τι καινούργιο προετοιμάζεται από θεωρητικούς, πραγματοποιείται από φανατικούς, και εδραιώνεται από πρακτικούς» διαβάζουμε στη σελίδα  27.

Και στο μυθιστόρημα του ΠΒ παρελαύνουν και οι τρεις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων. Θεωρητικοί του καλού και του κακού, φανατικοί ακτιβιστές αλλά και πρακτικοί που προσπαθούν είτε να συμμαζέψουν τα πράγματα είτε να επωφεληθούν από αυτά.

Το αστυνομικό πολιτικό μυθιστόρημα του ΠΒ πρέπει να διαβαστεί αργά, με πολύ καφέ που η δράση της καφεΐνης θα κρατά σε διέγερση το νου, με σημειώσεις δίπλα και αν είσαι της ηλικίας των ηρώων, όπως ο γράφων, διαβάζοντας θα θυμηθείς δικούς σου στοχασμούς και δράσεις, θα αναπολήσεις τόσο την περίοδο του Μάη του ’68 όσο και τα χρόνια κοντά στο ’85. Θα αναπολήσεις, θα μελαγχολήσεις, θα διαφωνήσεις αλλά στο τέλος θα παρασυρθείς από το συγγραφέα στη δράση που διαδραματίζεται στο οικείο παρόν.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές που διδάσκουν στην Ελλάδα αλλά και στο Παρίσι, ανήσυχοι ακτιβιστές, μια παρέα ξεχωριστών αντρών και γυναικών, ένας ιδιόρρυθμος μπάτσος που κουβαλά τις μνήμες αλλά και τις αμφιβολίες του, ο μορφωμένος χαφιές που συνεργάζεται με τη Γαλλική κυβέρνηση και παρακολουθεί τους πανεπιστημιακούς, αλλά και ο χαφιές των Εξαρχείων, γερασμένος και με χαίτη στα εναπομείναντα μαλλιά του, φίλοι, γνωστοί, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες που ζουν εφήμερα αλλά και διαχρονικά όλοι αυτοί στροβιλίζονται γύρω από τη δολοφονία ενός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο.

Στη σελίδα 43 διαβάζουμε:

«Να ξέρεις μόνο πως δεν υπάρχουν φυσιολογικοί άνθρωποι».

Και πράγματι όσο οικείοι κι αν είναι οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος έχουν μια «πετριά» κάτι που τους βάζει εκτός των φυσιολογικών πλαισίων. Ο πρύτανης, οι φίλοι συνάδελφοι του δολοφονημένου, η Πατ που παράτησε το γράψιμο, η γοητευτική και αινιγματική Γιο, ο ντιλιβεράς παλιός φίλος του ερευνητή,  δρουν στο Παρίσι του ’68 αλλά και στο Παρίσι σήμερα, στα Εξάρχεια του ’85 και στην Αθήνα των μνημονίων. Όλα αυτά είναι τα πρόσωπα, ο χρόνος και ο τόπος που θα μας συμπαρασύρει ο ΠΒ. Μουσικοί, ποιητικοί και φιλοσοφικοί στοχασμοί ανακινούν συναισθήματα και μας κατευθύνουν έντεχνα σε θέσεις και στάσεις που έχουν απασχολήσει όλους μας. Ο Λέβι Στρως, ο Καστοριάδης, η Σχολή του Σικάγου, το προλεταριάτο, τα σύγχρονα Γκέτο, οι μετανάστες, παρέα με τις εφήμερες ίντριγκες των πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και με το πνιγηρό αίσθημα ενός κάτι που έμεινε ανολοκλήρωτο, μιας μάταιης ζωής που χάθηκε και που ζητά μια ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ξεκινά σαν αστυνομική υπόθεση, είναι τέτοια με όλα τα στοιχεία των κλασσικών αστυνομικών που όμως εξελίσσεται σε κοινωνική και πολιτική καταγγελία και επεκτείνεται σε φιλοσοφικούς στοχασμούς. Ο συγγραφέας, πότε ηθελημένα πότε ακούσια αδιαφορεί για το αστυνομικό σασπένς, το οποίο όμως υπάρχει, και μας βάζει στον κόσμο μιας σύγχρονης ακτιβιστικής φιλοσοφίας, μας πολιτικοποιεί, μας σπρώχνει να ξεφύγουμε από την απάθειά μας.

 

Διαβάζοντας το βιβλίο ακολουθούμε οπωσδήποτε τα βήματα του αστυνομικού ερευνητή, όμως αυτό δεν αρκεί στον ΠΒ. Έτσι παράλληλα διαβάζουμε τον δοκιμιακό του ενδιαφέροντα λόγο και ανακαλύπτουμε τον κόσμο τόσο των ηρώων όσο και αυτόν που μας περιβάλλει. Υπάρχουν πολλές αναφορές έμμεσες αλλά και άμεσες σε συγγραφείς, σε φιλοσόφους που θεωρητικολογούν, σε μουσικά ρεύματα και πρόσωπα, σε μάρκες αλκοολούχων, σε μηχανές και αυτοκίνητα που άλλοτε ισορροπούν ανάμεσα στο κλισέ και άλλοτε αναδεικνύουν την ατμόσφαιρα μιας εποχής που σήμερα μας κάνει να νοσταλγούμε. Νταντά, Ίντριγκα και άλλοι τέτοιοι χώροι ρούφηξαν πολλές ώρες και νύχτες και σημαντικό ψυχονοητικό κομμάτι από το είναι μας.

 

Ένα βιβλίο που θα μείνει στη μνήμη της λογοτεχνικής παραγωγής γιατί είναι πολυπρόσωπο και εξαιρετικά επίκαιρο.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Παναγιώτης Βλάχος γεννήθηκε στη Μεσσηνία. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και ζει. Σπούδασε οικονομικά και έκανε μεταπτυχιακά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας σε μελέτες και έρευνες που άπτονται περιβαλλοντικού, χωροταξικού και οικονομικού σχεδιασμού. Εργάστηκε για σχεδόν είκοσι χρόνια στον εκδοτικό χώρο Ασχολείται συστηματικά με την ψυχανάλυση.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του:

  • Ανά δύο και ένας μόνος του (2002)
  • Καλή σας νύχτα, κύριε Φρόιντ (2006)
  • Οι ανόητοι (2011)
  • Το blues της ανεργίας (2016)
  • Αλλαγή φρουράς (2020)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top