Fractal

Μνήμες της Πόλης

Γράφει η Τέσυ Μπάιλα //

 

mnimesΑχμέτ Ουμίτ: «Μνήμες της Κωνσταντινούπολης», Εκδ. Πατάκη, μετάφραση: Θάνος Ζαραγκάλης

 

Μια εντυπωσιακή περιήγηση στο ιστορικό υπόβαθρο της Κωνσταντινούπολης με το πρόσχημα μιας καλοστημένης αστυνομικής ιστορίας είναι το βιβλίο του Αχμέτ Ουμίτ «Μνήμες της Κωνσταντινούπολης» που κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη στην εξαιρετική και λεπτοδουλεμένη μετάφραση του κ. Ζαράγκαλη που επιτρέπει στο λόγο του Ουμίτ να ακούγεται με μια εντυπωσιακή ροή και καλαισθησία.

Όλα ξεκινούν όταν μια σειρά φόνων συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Επτά νεκροί οι οποίοι βρίσκονται σε ισάριθμα μνημεία της πόλης, έχοντας στα χέρια τους από ένα νόμισμα που σχετίζεται με το μνημείο και τη ιστορική μορφή που το δημιούργησε. Ένας αστυνόμος ο Νεβζάτ αναλαμβάνει να διελευκάνει τα εγκλήματα και ταυτόχρονα να ξεναγήσει τον αναγνώστη σε μια ιστορική αναδρομή στη Πόλη της Βυζαντινής, Ρωμαϊκής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας για να καταλήξει σε μια προσωπική αφηγηματική περιδιάβαση στο παρελθόν, τόσο της Πόλης όσο και του εαυτού του.

Οι ιστορικές αναφορές βρίθουν και χαρακτηρίζουν το μυθιστόρημα. Κάποιες από αυτές είναι ωστόσο γραμμένες από την τουρκική οπτική γωνία. Το Βυζάντιο είναι η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αναφορές στον χριστιανισμό που καθόρισε σημαντικά μνημεία της πόλης και προσδιόρισε τη φυσιογνωμία της δεν υπάρχουν και πουθενά δε γίνεται λόγος για την επικράτηση του ελληνισμού και της επίσημης γλώσσας που δεν ήταν άλλη από την ελληνική. Ωστόσο ο πρωταγωνιστής είναι ερωτευμένος με Ελληνίδα και μέσα από τη σχέση του αυτή διακρίνεται ο φιλελληνισμός του συγγραφέα.

Η δράση κατακλύζει τις σελίδες του βιβλίου και η σκηνοθετική ματιά του Ουμίτ καταγράφεται με φωτογραφική ακρίβεια, δίνοντας την αίσθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας. Εικόνες απίστευτης ομορφιάς ξετυλίγονται. Οι περιγραφές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και οι διάλογοι ρεαλιστικοί. Η σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης καταγράφεται, εντάσεις και ανατροπές κορυφώνουν την αγωνία και ένα ανατρεπτικό φινάλε γίνεται η αφορμή να επανατοποθετηθούν οι πρωταγωνιστές στο προσωπικό τους κόσμο.

Έχοντας ως αφηγηματικό του επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη ο Ουμίτ καταγράφει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης στην οποία ζει και εργάζεται και ουσιαστικά επιλέγει να γίνει η φωνή αυτής της πόλης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του άλλωστε που μου παραχώρησε για το περιοδικό ΚΛΕΨΥΔΡΑ με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να γίνω η κραυγή και η οργή της Κωνσταντινούπολης, επειδή οι άνθρωποι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη δε γνωρίζουν την αξία της».

 

Αχμέτ Ουμίτ

Αχμέτ Ουμίτ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top