Fractal

Ο ανηφορικός δρόμος των γυναικών

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Κατερίνα Σχινά «4O μοναδικές Ελληνίδες – Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια», Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Υπάρχει μια τάση στο παιδικό βιβλίο τα τελευταία χρόνια στην οποία σπουδαίοι άντρες και σημαντικές γυναίκες παρουσιάζονται στο παιδικό και εφηβικό κοινό και λειτουργούν ως πρότυπα για  αυτό. Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος και η συγγραφέας, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά παρουσιάζουν 40 σημαντικές ελληνίδες που έζησαν σε διαφορετικές εποχές, όμως πέτυχαν σημαντικά πράγματα-η καθεμία στον τομέα της- αψηφώντας τους περιορισμούς και τα εμπόδια που συνάντησαν. Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια λοιπόν, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ιστορίες που οι γονείς μπορούν να πουν στα δικά τους κορίτσια ανοίγοντας μαζί τους έναν εποικοδομητικό διάλογο. Είναι μια τέλεια αφορμή να τους πουν για την ιστορία της γυναίκας και την εξέλιξή της μέσα στους αιώνες. Είναι μια αφορμή για έναν διάλογο με τα παιδιά που μεγαλώνουν και έχουν ανάγκη να πιστέψουν στο καλό στο θετικό στο ουσιαστικό. Μέσα στο βιβλίο συναντάμε λοιπόν τις εξής γυναίκες: την Aγνοδίκη,τη Σαπφώ, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, την Πηνελόπη Δέλτα, την Κατίνα Παξινού, την Μέλπω Αξιώτη, την  Μελίνα Μερκούρη, την Μαρία Κάλλας, την Ζωρζ Σαρή, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, την Ρόζα Ιμβριώτη, πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και ιδρύτρια του πρώτου σχολείου για παιδιά με νοητική στέρηση. Ακόμα, την Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και την Αύρα Θεοδωροπούλου, εθελόντρια νοσοκόμα στους μεγάλους πολέμους. Δεν πρόκειται για να βιβλίο που έχει πλοκή, αλλά για βιογραφίες γυναικών δοσμένες με τρόπο αφηγηματικό, με υφή λογοτεχνική, χωρίς διδακτισμούς ή τάση για νουθεσία. Η Κατερίνα Σχινά επιλέγει να αναφερθεί σε ένα σημαντικό περιστατικό που συνοδεύει την ζωή αυτών των γυναικών και που είναι βασικό, ενδεικτικό ίσως για τον χαρακτηρισμό τους, όπως τότε που η Ελένη Μπούκουρα αποφάσισε να ντυθεί άντρας για να μπορέσει να σπουδάσει ζωγραφική. Η Καλλιπάτειρα παρομοίως μεταμφιέστηκε σε γυμναστή και χώθηκε μέσα στον κόσμο, για να δει το γιο της να αγωνίζεται. Και η Αγνοδίκη μεταμφιεσμένη σε νεαρό άντρα έκανε ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να σπουδάσει Ιατρική. Η καλύτερή της φίλη είχε πεθάνει στη γέννα και τότε ήταν που ορκίστηκε να γίνει μαία, για να βοηθά τις γυναίκες σε αυτή τη δύσκολη και σημαντική στιγμή της ζωής τους. Όσο για τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, γεννημένη αρχηγός, πρόσφερε χρήμα και πλοία για τον μεγάλο αγώνα της ελευθερίας των Ελλήνων. Η Υπατία, θανατώθηκε βίαια πληρώνοντας για την σοβαρότητα, την αγνότητα και την ευφυία της. Η Ελισάβετ- Μουτζάν Μαρτινένγκου ήταν αφοσιωμένη στο διάβασμα και στο γράψιμο σε όλη της τη ζωή. Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν κάπως μελαγχολική, αλλά δημιουργούσε ήρωες στα βιβλία της που διέθεταν φλογερή καρδιά και είχαν ιδανικά. Σήμερα οι γυναίκες ξέρουμε πως  κάνουν και τα λεγόμενα αντρικά επαγγέλματα, και σπουδάζουν και να δουλεύουν ταυτόχρονα, κάνουν καριέρες , διακρίνονται.

 

Κατερίνα Σχινά

 

Η Καλλιρρόη Παρρέν, μια από τις άξιες γυναίκες στην οποία αναφέρεται η Σχινά, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών, όπως και η Αύρα Θεωροδοπούλου. Και η Σοφία Λασκαρίδου ήταν κι αυτή ελεύθερη φύση και έβαζε φωτιά στα πρέπει. Φεμινίστρια υπήρξε και η Λίνα Τσαλδάρη, ενώ η Αθηνά Μεσολωρά εργάστηκε σκληρά για τη δημόσια υγεία. Η Λένα Καραγιάννη, όπως και η Δέσποινα Αχλαδιώτου ήταν γυναίκες στην αντίσταση. Η Κατίνα Παξινού διέπρεψε στο θέατρο, ενώ η Μαρία Πολυδούρη στην ποίηση.

Γενικά, οι γυναίκες του βιβλίου είχαν δυσκολίες που έπρεπε να νικήσουν και με την ευφυία, την θέληση, την προσήλωση και την ευρηματικότητά τους τα κατάφεραν. Αξίζει οι νέες σήμερα να μάθουν γι αυτές. Αλλά και οι νέοι αναγνώστες καλό είναι να τις γνωρίζουν ώστε να μαθαίνουν να εκτιμούν, να κρίνουν να συγκρίνουν, να αποδέχονται το άλλο φύλο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν ρατσιστικά ή ανταγωνιστικά. Ένα βιβλίο για παιδιά, εφήβους, αλλά και για μεγάλους που επιθυμούν να συζητούν με τα παιδιά τους δίνοντάς τους και ερεθίσματα με νόημα.

 

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top