Fractal

Ένας αξιαγάπητος στριμμένος

Γράφει ο Δημήτρης Καρύδας //

 

Φρέντρικ Μπάκμαν «Ένας άντρας που τον λένε Ούβε», Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος, εκδόσεις Κέδρος, σελ. 386

 

Αργά αλλά σταθερά με κάθε καινούργιο βιβλίο του που μεταφράζεται στα Ελληνικά ο Σουηδός Φρέντρικ Μπάκμαν κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους-αναγνώστες. Το μεγάλο συγγραφικό όπλο στη φαρέτρα γραφής του Μπάκμαν ήταν και παραμένει ο εξαιρετικά ιδιόρρυθμος χαρακτήρας των πρωταγωνιστών. Καταφέρνει μέσα από τις ιδέες του να παρουσιάζει με υπέροχο τρόπο αντιφατικούς και αντισυμβατικούς χαρακτήρες σε κάθε βιβλίο του και το ‘’ένας άντρας που τον λένε Ούβε’’ (εκδόσεις Κέδρος) δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά επιβεβαίωση του συγκεκριμένου κανόνα.

Όπως ακριβώς συνέβη και σε παλαιότερες εκδόσεις του, την Μπριτ Μαρί ή τους Ανθρώπους με άγχος ο Μπακμαν διαλέγει ένα μη συμβατικό χαρακτήρα με πολλά…. κουσούρια τον οποίο καταφέρνει σταδιακά να μετατρέψει στα μάτια του αναγνώστη σε συμπαθή!

Ο Ούβε είναι ένας άντρας 59 ετών με συνήθειες και χαρακτήρα γερου-στριμένου. Χήρος που μισεί τους γύρω του, ακόμη και τα αθώα ζώα. Θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι είναι κακοί που του βάζουν εμπόδια. Φοβερά σε βαθμό εμμονής οργανωτικός, έχει βάλει σε απόλυτη τάξη τη ζωή (ή μήπως τη μιζέρια του) χωρίς μάλιστα την παραμικρή τεχνολογική βοήθεια αφού απεχθάνεται, εκτός όλων των άλλων, και την εξέλιξη! Γκρινιάρης, απαισιόδοξος, σχολαστικός, παράξενος, μοναχικός που θεωρεί τους γύρω του στην καλύτερη των περιπτώσεων ηλίθιους και δεν επιθυμεί ούτε το ελάχιστο των κοινωνικών επαφών. Δεν έχει σημασία ούτε ο τόπος, ούτε η χώρα, ούτε η γλώσσα της ιστορίας. Ο Ούβε είναι ο αγέλαστος της διπλανής πόρτας. Κάποια στιγμή ένα απρόσμενο περιστατικό όχι μόνο θα αλλάξει την κοσμοθεωρία του αλλά θα φανερώσει στον αναγνώστη τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

Στη διαδρομή της ιστορίας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της μια καθηγήτρια που στα όρια του κοινωνικού ακτιβισμού διδάσκει αφιλοκερδώς Σαίξπηρ σε παιδιά που ζούνε σε υποβαθμισμένες περιοχές και είναι αυτή που βλέπει πίσω από την εικόνα του Ούβε. Ο Μπακμαν καταφέρνει για μια ακόμη φορά να αναμείξει όλα τα κλισέ του κόσμου. Σε ένα καλειδοσκόπιο εικόνων και χαρακτήρων τίποτε δεν μοιάζει αληθινά πρωτότυπο αλλά το αποτέλεσμα είναι άκρως γοητευτικό αναγνωστικά. Συγκινητικά αστείο χωρίς να ξεπέφτει σε φτηνούς μελοδραματισμούς και αληθινά συγκινητικό σε κάποιες αναδρομές πρόκειται για ένα βιβλίο που σε δεύτερη ή Τρίτη ανάγνωση αποκαλύπτει τις αρετές του. Μια καλά δουλεμένη ψυχογραφία και παράλληλα μια απεικόνιση μιας καθημερινότητας που σε πολλά σημεία όπως αυτά που γίνονται αναφορές σε κακούς κρατικούς λειτουργούς, σε μαχητικές δημοσιογράφους που πάνε κόντρα στο σύστημα ή σε γκέι που εξοβελίζονται από την πατρική εστία μας θυμίζει πολλά από την ελληνική κοινωνία. Ο Μπάκμαν καταφέρνει σε ένα βιβλίο χωρίς χιούμορ να κάνει τον αναγνώστη του να γελάσει και σε ένα βιβλίο χωρίς αληθινό δράμα να συγκινηθεί. Χωρίς φτηνούς διδακτισμούς καταθέτει ένα βιβλίο για την αξία της διαφορετικότητας, την πίστη και την ελπίδα.

 

Φρέντρικ Μπάκμαν

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top